
Κώστας Β. Ζήσης
Η πρώτη γυναίκα επιστήμονας που βραβεύτηκε με δύο Νόμπελ Φυσικής(1903) και Χημείας (1911), είναι η καλύτερη ευκαιρία να μιλήσει κανείς για τους μεγάλους αγώνες για τη γυναικεία χειραφέτηση.
Τρεις είναι οι βασικοί άξονες που η παράσταση «Η απολογία της Μαρί Κιουρί» στο Θέατρο Αποθήκη, βρίσκει το δρόμο της στην πλατεία και στην καρδιά του κοινού: το έργο της Ευσταθίας με τις εύστοχες δραματουργικές μίξεις αφήγησης και διαλόγων, η σκηνοθεσία της Κίρκης Καραλή με τη δημιουργική, πλήρης οικονομίας και μέτρου σκηνική ανάπτυξή του, και βεβαίως η μεστή, γεμάτη θέρμη ερμηνεία της Πέγκυς Τρικαλιώτη.
Η Ευσταθία, εμπνέεται από την προσωπικότητα της Μαρίας Κιουρί, και με άξονα πραγματικά βιογραφικά της στοιχεία (τα οποία δεν αποτελούν πλέον στοιχεία ηθογραφίας αλλά συμβολοποιούνται) και πρόφαση ένα μυθοπλαστικό δικαστήριο, στήνει στο εδώλιο το ρατσισμό, το σεξισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τα κοινωνικά στερεότυπα θέτοντας παράλληλα και το μέγα (άλυτο ) ζήτημα της εμπορευματοποίησης της επιστήμης και της άρσης του επιτελικού σκοπού της να λειτουργεί και να εξελίσσεται χάριν της ανθρωπότητας, Η Κίρκη Καραλή (ενώ θα μπορούσε να επαναπαυθεί με το ίδιο άρτιο αποτέλεσμα στο μονολογικής υφής κείμενο), προεκτείνει το έργο σκηνικά δημιουργώντας εντέλει μια σκηνική σύνθεση λόγου, δράσης, κίνησης εντάσσοντας το σε ατμόσφαιρα ποιητικής αχλής. Η Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά και ο βουβός χορευτής Κωνσταντίνος Παπανικολάου, ο επί σκηνής σύντροφος-άνδρας της γυναίκας (ο ίδιος έχει επιμεληθεί και την κίνηση της παράστασης), παρόλο που σε πρώτο επίπεδο ως ρόλοι φαίνονται απλά συνδρομητικοί, στην ουσία αποτελούν τους βασικούς στύλους του οικοδομήματος της Κίρκης Καραλή, το οποίο βεβαίως υψώνεται μέσα από την ερμηνεία της Πέγκυς Τρικαλιώτη. Ηθοποιός, με πλούσια εργαλειοθήκη εκφραστικών μέσων, και με (πολύ σημαντικό αυτό) πλήρη γνώση και ικανότητα χρήσης τους με ορθολογική ικανότητα οικονομίας. Είδαμε μια ερμηνεία, που μπορεί να συγκινεί χωρίς να βουλιάζει στο μελό, μπορεί να πείθει χωρίς να υποπέφτει στο μονοσήμαντο και το προφανές, μπορεί να δρα χωρίς να ταυτολογεί. Η Μαρί Κιουρί της, είναι η ενσάρκωση αυτής της ανάγκης που γέννησε αυτό το κείμενο, και αυτήν την παράσταση: το ανθρώπινο σύμβολο μιας μαχόμενης στη ζωή γυναίκας.
Μελετημένα τα κοστούμια και με εύστοχη λιτότητα τα σκηνικά της Άσης Δημητρολοπούλου, καίριοι οι φωτισμοί του Κώστα Τριανταφύλλου, αναμοχλεύουν το χρόνο μέσα από τις αναμνήσεις, το παρόν, την παρουσία αλλά και την απουσία της ηρωίδας.
Κείμενο – Μουσική: Ευσταθία
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Κίρκη Καραλή
Στο ρόλο της Μαρί Κιουρί, η Πέγκυ Τρικαλιώτη
Μαζί της η Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά και ο χορευτής Κωνσταντίνος Παπανικολάου, σε διπλή διανομή με τον Νίκο Σαμουρίδη.
Σκηνικά – Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Φωτισμοί: Κώστας Τριανταφύλλου
Κίνηση: Κωνσταντίνος Παπανικολάου
Επιστημονική Σύμβουλος: Παρή Ράπτη
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας, Νίκος Κομίνης
Παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα
Επικοινωνία: Ελίνα Λαζαρίδου,
Το τραγούδι της παράστασης, “Για πες μου κάτι” ερμηνεύουν η Ευσταθία και η Πένυ Μπαλτατζή.
Ενορχήστρωση – Ηχοληψία – Μίξη τραγουδιού: Μανόλης Λιανής
Πιάνο: Χάρης Μπότσης
Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 17 ευρώ.
14 ευρώ Φοιτητικό, Ανέργων και Παιδικό
Παραστάσεις:
Σάββατο 18:00
Κυριακή 21:00
Δευτέρα 20:00
Τρίτη : 21:00
Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
της Ελληνικής Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης
της Πολωνικής Πρεσβείας
και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου