
Προσεγγίζοντας ανοιχτά την Πιραντελική γραφή, ο Άκης Δήμου γράφει τη «Νύχτα των μυστικών» ακριβώς στο μεταίχμιο του πραγματικού και του φανταστικού. Όλες οι δυνάμεις που συνθέτουν το έργο στέκονται ανάμεσα στο «είναι « και το μη είναι», στο σημείο μετάβασης από το θετικό στο αρνητικό, ανάμεσα στην κατάφαση ή στην άρνηση. Ο τόπος είναι» μη τόπος», ο χρόνος «μη χρόνος», η «αλήθεια» είναι «ψέμα» και το «ψέμα» γίνεται «αλήθεια», η γνώση ακυρώνεται από τη φαντασία και η φαντασία ανδρώνεται από τη γνώση. Ό,τι έχουμε είναι ακριβώς αυτό που δεν έχουμε.
Ένα ζευγάρι, συμβατό, συμβατικό και συμβιβασμένο, καταφεύγοντας σε ένα μαγικό τσίρκο και ερχόμενο σε επαφή με τον κόσμο του, τραβά αποκαλυπτικά την τέντα της σχέσης του, και αποκαλύπτει την καλά κρυμμένη κακοποιητική ποιότητα της.. Ο εγκλωβισμός τους στα δαιδαλώδη παρασκήνια του και στην απαστράπτουσα πλατεία του, θα τους επαναφέρει στις απαρχές της δικής τους προσωπικής μυθολογίας, και σε μια εξιλέωση ζωής και αυτογνωσίας. Εξιλέωση που συντελείται αμφίδρομα, τόσο στο ζευγάρι-επισκέπτες όσο και στους τσιρκολάνους-οικοδεσπότες.
Η Αικατερίνη Παπαγεωργίου, δούλεψε πραγματικά δημιουργικά σε ένα έργο που αν και δείχνει ότι προσφέρει άπλετες δυνατότητες σκηνικής και δραματουργικής επεξεργασίας, στην πραγματικότητα απαρτίζεται από δύσπλαστα και συμπαγή υλικά τα οποία δημιουργούν ένα μείγμα θολό και κάπως αμήχανο σε μια προσπάθεια υπερρεαλιστικής γραφής. Με ολοφάνερο ζήλο απέδωσε τη σκοτεινή πορεία των ηρώων προς το φως μέσα από την καθοδήγηση του «σκοτεινού» Μάγου, σε μια παράσταση που τελικά καταφέρνει να υπερνικήσει τους κειμενικούς πλατειασμούς και τη συγγραφική παραφορά και φλυαρία, αξιοποιώντας εμπνευσμένα τη σκηνή του Θεάτρου Μπέλλος, όπου όλοι οι ήρωες βρίσκουν καταφύγιο στις γωνιές του. Μια μεστή, δεμένη και μελετημένη σκηνοθεσία με όπλα της την πολύ δυνατή η μουσική του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου σε ατμόσφαιρα βερολινέζικου καμπαρέ, τη χορογραφία της Χρυσηίδας Λιατζιβίρη, τα δημιουργικά φώτα της Μελίνας Μάσχα, τα κοστούμια της Έλλης Εμπεδοκλή και τον όμορφα αξιοποιημένο σκηνικό χώρο της Μάγδας Καλορίτη.
Το δίδυμο Ορέστης Τζιόβας και Τάσος Λέκκας (ο οποίος αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες ερμηνευτικά δυνάμεις του νεότερου θεατρικού δυναμικού μας), ως Μάγος και Νικόλας αντίστοιχα, συνιστά την ιδιότυπη αρχετυπικά σχέση Αφέντη και Υπηρέτη μέσα στον κόσμο του τσίρκου, ο μεν πρώτος βυθισμένος σε μια εσωτερικότητα ενισχύοντας έτσι την αινιγματικότητα του ρόλου, ενώ αντίθετα ο δεύτερος εφορμά στη σκηνή σαρωτικά και «ξεδιάντροπα» ως παλιάτσος-εκφραστής της τραγικής αλήθειας. Ο Αλέξανδρος Βάρθης και η Ελίζα Σκολίδη είναι το περιπλανώμενο ζευγάρι, με τον Αλέξανδρο Βάρθη να αξιοποιεί την ερμηνευτική δεινότητά του ανταποκρινόμενος στις αντιφάσεις και τις θυμικές μεταπτώσεις του ήρωα ενώ η Ελίζα Σκολίδη με ευαισθησία, συνεπαίρνει με το τραγούδι της. Η Εριφύλη Κιτζόγλου και ο Γιώργος Μαρτίνος, απολαυτικοί και οι δύο, μετουσιώνουν τη Γυναίκα-Φίδι και την Μις Κολοράντο αντίστοιχα, αυτά τα αλλόκοτα πλάσματα σε μια αλλόκοτη παράλληλη πραγματικότητα, απολαυστικοί και οι δύο.
Ένα πραγματικά σκοτεινό, ανοίκειο έργο, σε μια παράσταση αυτόφωτη, ολοκληρωμένη γεμάτη από θερμή λάμψη.
Συγγραφέας: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Σκηνικά και Κοστούμια: Έλλη Εμπεδοκλή
Χορογραφίες: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
Σχεδιασμός φωτισμού: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Λεωνίδα
Βοηθός σκηνογράφου: Ασημίνα Κουτσογιάννη
Βοηθός ενδυματολόγου: Πέρσα Ντόβα
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Γραφιστική επεξεργασία: Indigo Creative
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble
Πρωταγωνιστούν (κατά σειρά εμφάνισης): Ορέστης Τζιόβας, Τάσος Λέκκας, Αλέξανδρος Βάρθης, Ελίζα Σκολίδη, Εριφύλη Κιτζόγλου, Γιώργος Μαρτίνος.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο στις 20:30, Κυριακή στις 19:00
Διάρκεια παράστασης: 105 λεπτά
Πληροφορίες: 210 3229889 & 6948230899
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδος, 12 ευρώ μειωμένο (ανέργων, φοιτητικό)
Αγορά εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/i-nyxta-ton-mystikon/
Θέατρο «Μπέλλος»
Κέκροπος 1, Πλάκα – Ακρόπολη