Μπίλι ΧόλιντεϊΕίναι λες και η φωνή της  κουβαλά, διαχρονικά, την πίστη για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Η τραγουδίστρια έφυγε από τη ζωή στις 17 Ιουλίου 1959 -μόλις 44ων ετών- από κίρρωση του ήπατος.

Η Χόλιντεϊ  υπήρξε ενεργή ακτιβίστρια, και μέλος του Civil Rights Movement. Με το τραγούδι της «Strange Fruit», επηρέασε έντονα το κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τις δεκαετίες του ’50 και ’60.

Εξαιτίας του τραγουδιού και της επίδρασής του, στοχοποιήθηκε από τις αρχές, οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν την παθολογική σχέση που είχε με τις καταχρήσεις. Το 1939 ξεκίνησαν έρευνα εις βάρος της, διαδικασία που κατέληξε σε δίκη το 1947.

Η Μπίλι Χόλιντεϊ γεννήθηκε ως Ελεανόρα Φέιγκαν (Eleanora Fagan) στις 7 Απριλίου 1915 στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια. Η μητέρα της ήταν μόλις 13 ετών όταν την γέννησε, ενώ ο πατέρας της ήταν μουσικός της τζαζ, αλλά ήταν απών από τη ζωή της.

Όταν η Μπίλι έγινε 13ων ετών ακολούθησε την μητέρα της στη Νέα Υόρκη. Μια δύσκολη επιβίωση. Γίνονται σεξεργάτριες σε οίκο ανοχής του Χάρλεμ. Η τιμή ήταν 5 δολάρια για κάθε πελάτη. Ένα χρόνο μετά συνελήφθησαν για πορνεία.

Η Χόλιντεϊ  ξεκίνησε να τραγουδά σε μικρά κλαμπ της Νέας Υόρκης στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Το ταλέντο της αναγνωρίστηκε γρήγορα. Το 1935 έκανε την πρώτη της ηχογράφηση με τον Benny Goodman.

H Χόλιντεϊ στη διάρκεια της καριέρας της συνεργάστηκε με μεγάλους μουσικούς της εποχής, όπως ο Lester Young, ο οποίος της έδωσε το παρατσούκλι “Lady Day”. Η συνεργασία της με τον Count Basie και τον Artie Shaw την ανέδειξε ως μία από τις κορυφαίες τραγουδίστριες της τζαζ.

Η Μπίλι Χόλιντεϊ γνώρισε τεράστια επιτυχία με τραγούδια όπως το “Strange Fruit”, το οποίο αναφερόταν στα λιντσαρίσματα των Αφροαμερικανών στο Νότο των ΗΠΑ, καθώς και το “God Bless the Child” και το “Lover Man”.

Η ζωή της Χόλιντεϊ ήταν γεμάτη δυσκολίες. Ο εθισμός σε ναρκωτικά και αλκοόλ, κακοποιητικές σχέσεις και προβλήματα το νόμο. Το 1947 καταδικάστηκε για κατοχή ναρκωτικών και φυλακίστηκε για ένα χρόνο. Ο εθισμός της επηρέασε σοβαρά την υγεία της. Παρά τις προσπάθειες αποτοξίνωσης, συνέχισε να παραμένει εθισμένη σε απαγορευμένες ουσίες.

Η Μπίλι Χόλιντεϊ πέθανε στις 17 Ιουλίου 1959 σε ηλικία 44 ετών από κίρρωση του ήπατος, στο νοσοκομείο Metropolitan Hospital της Νέας Υόρκης. Μέχρι το τέλος της ζωής της, παρέμεινε μία από τις πιο σημαντικές και επιδραστικές φωνές της τζαζ.

Η ζωή της έχει αποτελέσει θέμα πολλών βιογραφιών και ταινιών, όπως η ταινία “Lady Sings the Blues” με την Diana Ross.