Μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές παραγωγές του 20ου αιώνα. Με το 2001: Η Οδύσσεια Του Διαστήματος, ο σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ επαναπροσδιόρισε τα όρια της κινηματογραφικής παραγωγής, καθιέρωσε τον εαυτό του ως έναν από τους πιο επαναστατικούς και σημαντικούς σκηνοθέτες όλων των εποχών. Η ταινία που είχε αρχικά κυκλοφορήσει σε φορμάτ cinerama 70mm στις 4 Απριλίου 1968, πυροδότησε τη φαντασία των κριτικών και του κοινού και ο αντίκτυπός της συνεχίζει να αντηχεί μέχρι σήμερα.

Η κόπια 70mm της ταινίας – ορόσημο του Κιούμπρικ, που κυκλοφόρησε το 1968, θα προβληθεί σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών του 2018 που προλόγισε ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν.

Η σύζυγος του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Κριστιάν Κιούμπρικ, ανέφερε: «Είμαι ευτυχής που η ταινία 2001: Η Οδύσσεια  Του Διαστήματος θα ξαναβγεί σε 70mm και ότι οι Κάννες επέλεξαν να την τιμήσουν. Αν ο Στάνλεϊ ήταν ζωντανός σήμερα, θα θαύμαζε τις ταινίες του Κρίστοφερ Νόλαν. Και έτσι, εξ ονόματος της οικογένειας του Στάνλεϊ, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Κρίστοφερ για την υποστήριξή του.»

Ο Νόλαν δήλωσε: «Μία από τις πρώτες μου κινηματογραφικές αναμνήσεις είναι η προβολή της ταινίας 2001: Η Οδύσσεια Του Διαστήματος του Κιούμπρικ σε 70mm, στο Leicester Square Theatre στο Λονδίνο με τον πατέρα μου. Η ευκαιρία να συμμετάσχεις στην αναβίωση αυτής της εμπειρίας για μια νέα γενιά και να παρουσιάσεις σε 70mm το αριστουργηματικό αυτό έργο του Κιούμπρικ, μέσα σ’ όλη την αναλογική του δόξα, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, αποτελεί για μένα τιμή και προνόμιο.»

•To 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος είναι ένα κινηματογραφικό έπος επιστημονικής φαντασίας, παραγωγής του 1968, του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και του συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Άρθουρ Κλαρκ.

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από θέματα όπως η ανθρώπινη εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη και η εξωγήινη ζωή. Επίσης, είναι αξιοσημείωτη για την επιστημονική ακρίβεια των λεπτομερειών του σεναρίου, τα πρωτοποριακά (για την εποχή τους) ειδικά εφέ, τη χρήση του ήχου ως αφηγηματικού μέσου και την εξαιρετικά λιτή χρήση διαλόγου. Χαρακτηριστικές είναι επίσης και οι σεκάνς με μουσική επένδυση κομματιών όπως ο Γαλάζιος Δούναβης του Γιόχαν Στράους και το Τάδε έφη Ζαρατούστρα του Ρίχαρντ Στράους. Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερων οπτικών εφέ, το μοναδικό Όσκαρ του Κιούμπρικ.