Η Teranga Beat παρουσιάζει τον δίσκο Ορμένιον του συγκροτήματος Εβρίτικη Ζυγιά. Το Ορμένιον είναι το βορειότερο κατοικημένο μέρος της Ελλάδας όπου βρίσκεται και ο τελευταίος σιδηροδρομικός σταθμός της χώρας. Πρόκειται για τοποθεσία ιστορικού ενδιαφέροντος και χρονολογείται από τη Βυζαντινή περίοδο, ενώ τη δεκαετία του ‘20 εγκαταστάθηκαν εκεί πρόσφυγες από τη βόρεια και ανατολική Θράκη.

Η ιστορία της Θράκης είναι βαθιά συνδεδεμένη με την προσφυγιά, με πλήθος παραδοσιακών θρακιώτικων τραγουδιών να την εξιστορούν. Η επιλογή του ονόματος του δίσκου βασίστηκε στην ιδιαιτερότητα της περιοχής να οριοθετείται από σύνορα τριών χωρών (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία) και ως εκ τούτου να χαρακτηρίζεται από μετακινήσεις πληθυσμών, ανταλλαγή κουλτούρας, εθίμων, συνηθειών, ακόμα και γλώσσας, στοιχεία που έχουν επηρεάσει και εκφράζουν την Εβρίτικη Ζυγιά.

Αυτη η τόσο ιδιαίτερη μπάντα έχει άποψη: “Η δημιουργία της Εβρίτικης Ζυγιάς ήταν το αποτέλεσμα της επιθυμίας μας να συνυπάρξουμε μουσικά με σημείο αναφοράς τη θρακιώτικη μουσική παράδοση. Μέσα από τα παραδοσιακά θρακικά όργανα καταφέραμε και παρουσιάσαμε έναν καινούριο ήχο, έναν ήχο που ήταν οικείος σε όλους και ταυτόχρονα πρωτόγνωρος, έναν ήχο δικό μας που τον χαρακτήριζε η αμεσότητα, η εξωστρέφεια και η δυναμική. Γρήγορα νιώσαμε την ανάγκη να εκφραστούμε δημιουργικά, να συνθέσουμε, να πειραματιστούμε ενορχηστρωτικά και να ακολουθήσουμε μουσικές κατευθύνσεις άγνωστες αλλά και συναρπαστικές που θα διεύρυναν τους μουσικούς μας ορίζοντες, θα εξέλισσαν τη Ζυγιά και, γιατί όχι, και τη θρακιώτικη παραδοσιακή μουσική…”

Το παραδοσιακό σχήμα Εβρίτικη Ζυγιά ξεκίνησε το 2007 παίζοντας σε γλέντια και γιορτές της περιοχής με σκοπό τη διάσωση και την εξέλιξη της θρακικής μουσικής παράδοσης. Σε συνεργασία με την Teranga Beat, η εξέλιξη του παραδοσιακού τους ήχου προχώρησε ένα βήμα παραπάνω μέσω διαφορετικών ενορχηστρώσεων από εκείνες στα παραδοσιακά γλέντια. Προσθέτοντας το ηλεκτρονικό όργανο CRB-Diamond 800 και το Moog, δημιουργήθηκε ένας fusion ήχος με μοναδική ταυτότητα, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ψυχεδέλεια της θρακικής μουσικής. Δίνοντας βάση στις δυναμικές των μουσικών οργάνων και αφήνοντας μεγαλύτερο χώρο στους μουσικούς για αυτοσχεδιασμούς και δημιουργία δικών τους συνθέσεων, γεννήθηκαν τα νέα κομμάτια που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην ηχογράφηση του Ορμένιον.

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε ζωντανά στο στούντιο, σε αναλογικό 24κάναλο μπομπινόφωνο Otari MX80, στις 18 και 19 Μαΐου 2019. Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να αποτυπωθούν στον δίσκο η ενέργεια και η δύναμη που χαρακτηρίζουν το συγκρότημα στις ζωντανές του εμφανίσεις.

Το άλμπουμ κυκλοφορεί σε LP, CD και σε ψηφιακή έκδοση. Το LP είναι deluxe έκδοση, με λαμιναρισμένο διπλό εξώφυλλο, τυπωμένο εσώφυλλο και κωδικό ψηφιακής έκδοσης (mp3). Η συσκευασία του CD είναι digipak με slipcase και περιλαμβάνει ένθετο βιβλιαράκι με φωτογραφίες και κείμενα.

Όργανα: Γκάιντα, Καβάλι, Λύρα, Νταούλι – Κρουστά, CRB Elettronica-Diamond 800, Moog