Ο Πωλ Νιούμαν δεν συμμορφώθηκε ποτέ με τη σούπερ-σταρ νόρμα. Πέρα από τους αξέχαστους ρόλους που ερμήνευσε στον κινηματογράφο τον μνημονεύουμε και ως σύμβολο αρρενωπότητας.
Ο πολύπλευρος ηθοποιός, γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1925 και πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου 2008, υπήρξε για δεκαετίες αστέρας του κινηματογράφου, οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων, πολέμιος του προέδρου Νίξον και μερικής απασχόλησης διαφημιστής για σάλτσες.
1. Ο Πωλ Νιούμαν αρχικά ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής
Γεννημένος στο Κλίβελαντ μεγάλωσε όμως στο Οχάιο και ήταν γιος του Άρθουρ, ιδιοκτήτη καταστήματος αθλητικών ειδών και της Τερέσα.
Η αγάπη των γονιών του για το θέατρο αποδείχθηκε μεταδοτική. Ο Nιούμαν ωστόσο είχε αρχικά βλέψεις για αθλητική καριέρα. Έπαιξε ποδόσφαιρο στο γυμνάσιο και το κολέγιο πριν καταταγεί στο αεροπορικό σώμα του αμερικανικού ναυτικού, όπου υπηρέτησε ως χειριστής ραδιοφώνου (καθώς δεν επιλέχτηκε να γίνει πιλότος λόγω αχρωματοψίας).
Όταν επέστρεψε στο σπίτι το 1946, παρακολούθησε το κολέγιο Kenyon του Οχάιο με υποτροφία ποδοσφαίρου. Αφού συνελήφθη για άσκηση βίας τον έδιωξαν από την ομάδα κι ο Nιούμαν τότε αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση στις σπουδές του και στράφηκε στο θέατρο. Πέρασε και από τη Δραματική Σχολή του πανεπιστημίου Γέιλ, πριν ξεκινήσει να εργάζεται ως ηθοποιός στη Νέα Υόρκη.
2. Ο Πωλ Νιούμαν πίστευε ότι η πρώτη του ταινία ήταν η χειρότερη ταινία που γυρίστηκε ποτέ.
Μετά από ρόλους τόσο στη σκηνή, όσο και στην τηλεόραση, ο Νιούμαν κέρδισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο The Silver Chalice του 1954. Έπαιξε έναν Έλληνα σκλάβο που σκάλισε το ποτήρι που χρησιμοποιήθηκε κατά τον Μυστικό Δείπνο. Η ταινία δεν είχε επιτυχία.
Η πόρτα της επιτυχίας άνοιξε δύο χρόνια αργότερα όταν έπαιξε τον μπόξερ Ρόκι Γκρατσιάνο στο Somebody Up There Likes Me (1956). Το 1958 κέρδισε την πρώτη από τις 10 υποψηφιότητές του για Όσκαρ για το φιλμ Cat on a Hot Tin Roof.
3. Τον μπέρδευαν συχνά με τον Μάρλον Μπράντο
Στην αρχή της καριέρας του ο κόσμος τον πλησίαζε τακτικά θεωρώντας ότι ήταν ο Μάρλον Μπράντο. Αντί να τους διορθώσει, ικανοποιούσε την επιθυμία τους για ένα αυτόγραφο υπογράφοντας: “Θερμές ευχές, Μάρλον Μπράντο.”
4. O Πωλ Νιούμαν απολάμβανε συχνά να υποδύεται το θάνατό του
Ο Νιούμαν, που περιγράφεται από τους περισσότερους που τον γνώριζαν ως ένας ευγενικός άνθρωπος, είχε μια άτακτη πλευρά που συχνά εκδήλωνε με φάρσες στους σκηνοθέτες του.
Ένας συχνός στόχος ήταν ο Τζορτζ Ρόι Χιλ με τον οποίο συνεργάστηκαν σε τρεις ταινίες. Ο Νιούμαν έκοψε το γραφείο και το αυτοκίνητο του Χιλ στα δύο κατά τη διάρκεια της κοινής επαγγελματικής τους πορείας. Σκηνοθέτησε επίσης ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα προκαλώντας τον απόλυτο τρόμο στον σκηνοθέτη.
Έκανε φάρσα και στον σκηνοθέτη Ότο Πρέμινγκερ πετώντας ένα ανδρείκελο από ένα κτίριο, γνωρίζοντας ότι ο σκηνοθέτης θα νόμιζε ότι ήταν ο ίδιος. Και πράγματι ο Πρέμινγκερ κατέρρευσε από σοκ. Επανέλαβε το ίδιο αστείο κατά τη διάρκεια γυρισμάτων με τον σκηνοθέτη Τζον Χιούστον.
5. Μια ταινία σύστησε στον Νιούμαν τους αγώνες αυτοκινήτων
Η ταινία αγώνων του 1969, Winning, οδήγησε τον Νιούμαν σε μια σειρά αγώνων ράλι στην ιδιωτική του ζωή.
Το 1972 ξεκίνησε να οδηγεί σε ερασιτεχνικό επίπεδο, πριν κερδίσει τον πρώτο του επαγγελματικό αγώνα το 1982.
Σε ηλικία 70 ετών, ήταν μέλος της νικητήριας ομάδας στον αγώνα Daytona 24-Hours sport car αντοχής του 1995. Συνέχισε να οδηγεί μέχρι το 2005. Το χόμπι του αυτό ήταν ένα από τα λίγα πράγματα που θα μπορούσαν να τον ωθήσουν να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, καθώς υπήρξε ιδιαίτερα κλειστός ως προς την προσωπική του ζωή. «Θα μιλάω πάντα για αγώνες, επειδή οι άνθρωποι είναι ενδιαφέροντες και διασκεδαστικοί, το άθλημα είναι πολύ πιο συναρπαστικό από οτιδήποτε άλλο κάνω και κανείς δεν νοιάζεται, αν είμαι ηθοποιός», είχε δηλώσει. «Μακάρι να μπορούσα να περάσω όλο τον χρόνο μου στην πίστα.»
6. Ο Ρίτσαρντ Νίξον τον θεωρούσε εχθρό του
Ο Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον παρακολουθούσε στενά τους ανθρώπους που θεωρούσε εκρηκτικούς και αντίθετους με την πολιτική του. Αυτοί ήταν συνήθως πολιτικές προσωπικότητες.
Η «λίστα εχθρών» του όμως περιλάμβανε επίσης τον Nιούμαν. Ο ηθοποιός υπήρξε ανοιχτά κριτικός για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Παραδόξως, οι Νιούμαν και Νίξον είχαν και κάποια προσωπική ιστορία. Και οι δύο άντρες μοιράστηκαν για ένα διάστημα τη χρήση του ίδιου αυτοκινήτου Jaguar από έναν έμπορο αυτοκινήτων.
Όταν ο Νίξον συγκέντρωσε τη λίστα των αντιπάλων του το 1971, το όνομα του Νιούμαν ήταν μέσα. Ο ηθοποιός αργότερα πήρε ένα αντίγραφο της λίστας και το κορνιζάρισε.
7. Η Μάρθα Στιούαρτ βοήθησε γίνει η σάλτσα για σαλάτες του Πωλ Νιούμαν διάσημη
Σήμερα δεν είναι ασυνήθιστο για τους μεγάλους ηθοποιούς να διαφημίζουν τρόφιμα και ποτά. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ήταν ασυνήθιστο, αν και ο Nιούμαν δεν ήθελε να κάνει επιτυχία μέσα από αυτό.
Ο ηθοποιός έφτιαξε μόνος του ένα μείγμα από λάδι και ξίδι και το έδωσε σε φίλους και στην οικογένειά του κατά τη διάρκεια διακοπών να το δοκιμάσουν. Τελικά εμφιάλωσε μια παρτίδα και τη διαφήμισε κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων του 1980.
Η Μάρθα Στιούαρτ, η οποία ήταν τότε υπεύθυνη κέιτερινγκ, ζούσε στη γειτονιά του Nιούμαν και ανέφερε ότι σε μία δοκιμασία γευσιγνωσίας με κλειστά μάτια ξεχώρισε αυτή τη σάλτσα για σαλάτες. Ο Nιούμαν συμφώνησε να βάλει το πρόσωπό του στο μπουκάλι και να το ονομάσει Newman’s Own.
Ακολούθησαν και άλλα προϊόντα που απέφεραν σημαντικά κέρδη στον ηθοποιό, τα οποία δώρισε εξ ολοκλήρου σε πολυάριθμες φιλανθρωπίες. Από το 2015, η εταιρεία έχει παραδώσει περίπου 430 εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
8. Μείωσε την αμοιβή του για να μην αδικείται συμπρωταγωνίστριά του
Καθώς γύριζε την ταινία του 1998 Twilight, με τους Τζιν Χάκμαν και Σούζαν Σάραντον, ο Nιούμαν εξεπλάγην όταν ανακάλυψε ότι τόσο αυτός όσο και ο Χάκμαν κέρδιζαν πολλά περισσότερα χρήματα από τη Σάραντον. Η ηθοποιός σε συνέντευξή της στο BBC το 2018 ανέφερε ότι ο Nιούμαν προσφέρθηκε στη συνέχεια να μειώσει τον μισθό του για να κάνει τις αμοιβές δίκαιες.
αρχική εικόνα: “Paul Newman in Venice, 1963” by Jared Enos is licensed under CC BY-NC-ND 2.0.