κείμενο Ελένη Σωτάκη //

Η εποχή φαντάζει ιδιαίτερα σκληρή, όταν κάποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα πρότυπα που επιβάλλονται. Πριν λίγους μήνες ένα 14χρονο κορίτσι από τη Θεσσαλονίκη, η Γωγώ έχασε τη ζωή της μετά από επέμβαση για τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα της ιατροδικαστικής έρευνας, ο θάνατος προήλθε από πολυοργανική ανεπάρκεια, η οποία προκάλεσε σηπτικό σοκ. Θα μείνουμε μόνο στην τελευταία ανάσα της άτυχης νέας; Τολμάμε να πάμε παρακάτω; Το νεαρό κορίτσι είχε δεχτεί βαρύ και πολύχρονο μπούλινγκ γύρω από τις μη αποδεκτές διαστάσεις του σώματος του. Ήταν ο σταθερός στόχος προσβλητικών σχολίων εναντίον της. Η ψυχολογική ασφυξία την έκανε να αναζητήσει παράθυρο αποδοχής. Για κακή της τύχη απευθύνθηκε και εμπιστεύτηκε λάθος ιατρικά χέρια. Βιώνουμε την περίοδο που η εικόνα μας φαντάζει μεγαλύτερη από το μυαλό μας. Αυτό θα το καταπιούμε αμάσητο; Η κοινωνία οφείλει να απαντήσει σε αυτό. Κανείς δεν περισσεύει.

Πώς συμβαίνει το Bullying
Μπορεί να συμβεί σε άτομα οποιουδήποτε βάρους και σε οποιαδήποτε ηλικία. Συχνά ορίζεται ως απρόκλητη επιθετική συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται επανειλημμένα εναντίον θυμάτων που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Το Bullying περιλαμβάνει:
Απειλές
Προσβολές και εξύβριση
Διάδοση φημών
Σωματική και λεκτική βία
Κοινωνικό αποκλεισμό
Σεξουαλική παρενόχληση
Ηλεκτρονικό εκφοβισμό
Υποκίνηση και προτροπή άλλων σε βία εναντίον του θύματος – στόχου

Bullying και βάρος

Τα υπέρβαρα, αλλά ακόμη και τα λιποβαρή παιδιά και έφηβοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκφοβισμού. Το μαρτύριο που συμβαίνει δεν προέρχεται μόνο από τα «κακά παιδιά» στο σχολείο. Μπορεί να είναι από φίλους, προπονητές, όσο και πειράγματα από μέλη της οικογένειας.

Πριν από χρόνια, κάποιος θα μπορούσε να ξεφύγει από τον εκφοβισμό πηγαίνοντας στο σπίτι, κάνοντας παρέα με φίλους, συμμετέχοντας σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Σήμερα, οι μαθητές εξακολουθούν να έχουν όλους αυτούς τους τρόπους για να ξεφύγουν από τον εκφοβισμό. Ωστόσο, υπάρχουν τώρα τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές καθώς και οι περίφημες πλατφόρμες των μέσων δικτύωσης. Εκεί μπορεί να καταφύγει κάποιος και να στοχεύσει ανώνυμα – και επώνυμα στις περιπτώσεις εκείνες που ο εκφοβιστής καυχιέται για την αλαζονεία και την άποψή του – επί 24ώρου βάσεως το θύμα του για μέρες, μήνες ή και χρόνια, ανάλογα με τον βαθμό σοβαρότητας της εμμονής του.

Μεταξύ των υπέρβαρων παιδιών του δημοτικού το 30 τοις εκατό των κοριτσιών και το 24 τοις εκατό των αγοριών δέχονται καθημερινό εκφοβισμό, πειράγματα ή και απόρριψη λόγω του σχήματος του σώματός τους. Οι αριθμοί διπλασιάζονται για τους υπέρβαρους μαθητές μέσης εκπαίδευσης, με το 63 τοις εκατό των κοριτσιών και το 58 τοις εκατό των αγοριών να αντιμετωπίζουν κάποια μορφή εκφοβισμού λόγω του βάρους και του μεγέθους τους.

Ο εκφοβισμός που σχετίζεται άμεσα με το μέγεθος και το βάρος του σώματος μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της κατάθλιψης, του άγχους και του κινδύνου εκδήλωσης διατροφικών διαταραχών.

Πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κρατούν τα παιδιά παγιδευμένα στο Bullying

O εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική τεχνολογία, όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, tablet, καθώς και σχόλια σε ιστότοπους και σόσιαλ μίντια. Αναπαράγει επίσης εικόνες και βίντεο των θυμάτων χωρίς την άδειά τους με σκοπό την εξύβριση, διαπόμπευση, εκδίκηση, απειλή και κακοποίησή τους από τους εκφοβιστές.
Τα προβλήματα με τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο είναι η διάρκειά του και η μεγάλη έκταση που μπορεί να πάρει σε ένα πολύ ευρύ κοινό προκαλώντας στο θύμα τεράστια συναισθηματική, ψυχολογική, ηθική και κοινωνική βλάβη, αφήνοντάς το ευάλωτο, παραβιασμένο, εκτεθειμένο και ανεπανόρθωτα πληγωμένο.

Η διαγραφή παρενοχλητικών ή ακατάλληλων μηνυμάτων, κειμένων και εικόνων είναι εξαιρετικά δύσκολη μετά την ανάρτηση ή την αποστολή τους.

Από αυτούς που εκφοβίστηκαν για το βάρος ή την εμφάνισή τους, οι περισσότεροι δήλωσαν ότι αυτός είναι ο λόγος που άρχισαν να κάνουν δίαιτα ή κατέληξαν με τη συμπεριφορά τους σε διατροφική διαταραχή. Οι περισσότεροι περιγράφουν τον εκφοβισμό πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά όλο και περισσότεροι περιγράφουν τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο.

Η τραγωδία του Bullying

Τα θύματα αναπτύσσουν μια αρνητική εικόνα σώματος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, τελειομανία ή άγχος. Ποιος λέει ότι ο εκφοβισμός δεν είναι τραυματικός; Οι νέοι αυτοκτονούν εξαιτίας του εκφοβισμού. Η μετατραυματική διαταραχή στρες διαγιγνώσκεται συνήθως σε ασθενείς που έχουν εκφοβιστεί. Το άγχος τους είναι τόσο βαρύ που έχουν εφιάλτες, ανακαλούν συνεχώς τα τραυματικά γεγονότα και αποφεύγουν τους δράστες σε σημείο να εγκαταλείψουν το σχολείο ή να αλλάξουν σχολείο.
Η εμπειρία του εκφοβισμού είναι ιδιαίτερα εξατομικευμένη και μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο του εκφοβισμού, την ένταση και τη συχνότητα, και όλα αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση των σωματικών, συναισθηματικών και ψυχολογικών συνεπειών στο θύμα.

Yolanda – Το γλυπτό της Μίριαμ Λενκ κατά του body shaming

Stop Bullying

Ο εκφοβισμός έχει σίγουρα μακροπρόθεσμη επίδραση στο θύμα. Τα σημάδια του μοιάζουν πολύ με την κατάθλιψη και στην πραγματικότητα πολλά θύματα εκφοβισμού εμφανίζουν κατάθλιψη. Η απώλεια φίλων και η αποφυγή κοινωνικών σχέσεων είναι συχνή.

Τα προβλήματα που εμφανίζονται συχνά έχουν να κάνουν με:

Κακό ύπνο
Μειωμένη αυτοεκτίμηση
Ξαφνική απώλεια βάρους
Αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, όπως αυτοτραυματισμοί
Αυτοκτονικό ιδεασμό

Η αναζήτηση βοήθειας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα παραδεχθούν ανοιχτά ότι εκφοβίζονται. Χρειάζεται ενθάρρυνση και παρότρυνση για να βρει κανείς τη δύναμη να μιλήσει, να απευθυνθεί σε ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης και τελικά στις αρχές και σε επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, ώστε να διασφαλίσει την ψυχική του ηρεμία, να αναρρώσει και να πάρει την παραβιασμένη του ζωή πίσω.

Η ανοχή στον εκφοβισμό πρέπει να είναι μηδενική. Εάν συμβαίνει στο σχολείο, πρέπει να αντιμετωπιστεί στο σχολείο και να ενθαρρυνθεί η εκπαίδευση εναντίον του εκφοβισμού.