
Του Παύλου Θ. Κάγιου //
Λίγο πριν την πρωτομαγιά πλήθος νέων και παλιών ταινιών ανθίζουν στις κινηματογραφικές αίθουσες καταφέρνοντας να καλύψουν πλατιά γκάμα σινεφιλικών ενδιαφερόντων…
«Θα πέσει η νύχτα»

–Επί δεκαετίες, «κολλούσε» η ολοκλήρωση αυτού του ντοκιμαντέρ πότε για λόγους γραφειοκρατίας και πότε για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων των Δυτικών που δεν ήθελαν να χαλάσουν την μεταπολεμική εικόνα της Γερμανίας θυμίζοντας στον κόσμο τις αγριότητες που έκαναν στα χρόνια του πολέμου. Τον Δεκέμβρη του 2008, ξεκίνησε το φιλόδοξο πρότζεκτ της ψηφιοποίησης και αποκατάστασης του ντοκιμαντέρ Γερμανικά Στρατόπεδα Συγκέντρωσης που περιλαμβάνει σπαρακτικές συνεντεύξεις με επιζώντες, στρατιώτες, ιστορικούς και αρχειονόμους, που παρουσιάζονται μαζί με το αποκατεστημένο και σπάνιο αρχειακό φιλμικό υλικό, καθώς και τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων. Το ντοκιμαντέρ παρέχει μία συναρπαστική ματιά στα παρασκήνια για το πώς δημιουργήθηκε αυτό το ξεχασμένο υλικό του 1945 και πώς τελικά ολοκληρώθηκε μετά από 70 χρόνια. Τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (Τρίτη 27 Γενάρη 2017) η ταινία προβλήθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο.
«Μια βόλτα στη Γαλλία»

-Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ καταφέρνει επί 50, κοντά, χρόνια να έχει ένα δυναμικό παρόν στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και εδώ επιστρέφει «ανανεωμένος» με μια αβίαστη ερμηνεία που ισορροπεί ανάμεσα στο μοναδικό του χιούμορ και τη σωματική του διάπλαση, την τρυφερότητα και τη συγκίνηση κι έρχεται σε κόντρα με τον νεαρό μουσικό Σαντέκ που εκφράζει τη σημερινή εικόνα της γηραιάς Ηπείρου μπολιασμένης από τριτοκοσμική… ένεση.
–«Η ταινία είναι μια ωδή στη χειρωνακτική εργασία, μια ωδή στον ήχο που κάνει το μυστρί. Ο ήχος αυτός που ακούτε στην ταινία ενώνει όλους τους εργάτες του κόσμου» λέει ο σκηνοθέτης της ταινίας.«Προσπάθησα», συμπληρώνει, «να βρω μια συγκεκριμένη αρμονία μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, που πιθανώς μπορεί να μας δώσει μερικά στοιχεία για το μέλλον. Ένας νεαρός που θέλει να βρει τη σωστή οπτική γωνία κοιτάζοντας έναν πίνακα του Βερνέ, κι ένας οικοδόμος, ο οποίος με το πάθος και το λεξιλόγιό του, καταφέρνει να κινήσει το ενδιαφέρον του νέου για να μιλήσουν για τη Γαλλία. Όλα περιστρέφονται γύρω από ακατέργαστα υλικά και παρορμήσεις». Εντάξει, καλά όλα αυτά και το «αναρχικό» οδοιπορικό στη σημερινή Γαλλία –και Ευρώπη- αλλά κάποιες στιγμές αναρωτιέσαι έχοντας βαρεθεί: δεν έπρεπε να υπάρχει κι ένα στοιχειωδώς δραματοποιημένο σενάριο με εξάρσεις και κορυφώσεις;
Σκηνοθεσία: Ρασίντ Τζαϊντανί. Παίζουν: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Σαντέκ
«Αίμα από το αίμα μου»

Στο σήμερα, η φυλακή του Bobbio κλείνει και εγκαταλείπεται. Ο εφοριακός Φεντερίκο βοηθά έναν Ρώσο μαφιόζο εκατομμυριούχο να αγοράσει αυτό το παλιό ερείπιο. Αλλά ένας μυστήριος γέρος που ζει εκεί μέσα του χαλάει τα σχέδια… Με τις γνωστές φροϋδικές και μαρξιστικές τοποθετήσεις του ο Μπελόκιο δημιουργεί στο δεύτερο μέρος μια σπαρταριστή συνάντηση μεταξύ ενός εφοριακού υπαλλήλου –άριστο δείγμα της σημερινής γραφειοκρατικής ευρωπαϊκής ένωσης…- κι ενός βρικόλακα με τον πρώτο να προσπαθεί να πουλήσει το παρατημένο μοναστήρι σε έναν Ρώσο μαφιόζο εκατομμυριούχο! Το συνολικό αποτέλεσμα, όμως, είναι αντιφατικό καθώς στο πρώτο μέρος η σκηνοθεσία του Μπελόκιο θυμίζει την ατμοσφαιρική δυναμική των πρώτων ταινιών του, αλλά στο δεύτερο μέρος, στο σήμερα, η γκροστέσκο και σατιρική διάθεση παραμένουν αρκετά σχηματικές και ανολοκλήρωτες δραματουργικά.
Σκηνοθεσία: Μάρκο Μπελόκιο. Παίζουν: Ρομπέρτ Χερλίτζκα, Άλμπα Ρορβάκερ, Λίντια Λίμπερμαν
«Ο κύριος τίποτα»

Επιζητώντας την προσοχή κάποιου, ο Νόρμαν εστιάζει στον Μίσα Έσελ (Λίορ Ασκενάζι), έναν χαρισματικό Ισραηλινό πολιτικό που επαγγελματικά έχει πάρει την κάτω βόλτα και ζει μόνος στη Νέα Υόρκη. Διαισθανόμενος ότι ο Έσελ είναι σε δύσκολη θέση, ο Νόρμαν τον προσεγγίζει δωρίζοντάς του ένα ζευγάρι πανάκριβα παπούτσια – μια κίνηση που συγκινεί βαθύτατα τον Έσελ, και την οποία θα θυμηθεί, όταν τρία χρόνια αργότερα γίνει Πρωθυπουργός.
Όντας πραγματικά στενός φίλος με τον ηγέτη ενός ισχυρού κράτους, ο Νόρμαν νιώθει ότι είναι κοντά στην επιτυχία που πάντα λαχταρούσε. Κατακλυσμένος από ένα μοναδικό αίσθημα επιτυχίας, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το όνομα του Έσελ για να κλείσει τη μεγαλύτερη δουλειά της ζωής του… Το σχέδιο του όμως, θα αρχίσει να πηγαίνει πολύ στραβά, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για διεθνές διπλωματικό επεισόδιο… Η νέα ταινία του υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθέτη Τζόσεφ Σένταρ («Footnote») μάς διηγείται με κωμικοτραγικό τρόπο και ειρωνική διάθεση την ιστορία ενός ‘’κυρίου τίποτα’’ που ως φούσκα φουσκώνει κι όταν σκάει ο θόρυβός του δεν προκαλεί καμία έκπληξη καθώς όλοι γύρω του θεωρούν σύνηθες φαινόμενο αυτόν τον κρότο –και η ζωή συνεχίζεται…
Σκηνοθεσία: Τζόζεφ Σένταρ. Παίζουν: ΡίτσαρντΓκιρ, Λιόρ Ασκενάζι, Μάικλ Σιν, Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Νταν Στίβενς, Στιβ Μπουσέμι, Χανκ Αζάρια, Τζόναθαν Αβίγκντορι
«25 φιλμ για τον Λένιν»

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 5 ευρώ
ΠΕΜΠΤΗ 20/4
17.00 «Ο Λένιν και ο χρόνος» του Λ. Κρίστη
18.00 «Ο Λένιν τον Οκτώβρη» των Μιχαήλ Ρομ – Ντιμίτρι Βασίλιεφ
22.30 «Β.Ι. Λένιν» του Α. Ζενιάκιν
23.00 «Θύελλα στην Ασία» του Βσέβολοντ Πουντόβκιν
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/4
17.00 «Βλαντίμηρος Ίλιτς Λένιν» των Β.Μπελιάεφ-Μ.Σλαβίνσκαϊα
18.00 «Οκτώβρης» του Σεργκέι Αιζενστάιν
22.30 «Ο Λένιν ζει» του Μ Ρομμ
23.00 «Η μάνα» του Βσέβολοντ Πουντόβκιν
ΣΑΒΒΑΤΟ 22/4
17.00 «Τρία τραγούδια για τον Λένιν» του Βερτόφ Τζίγκα
18.00 «Απεργία» του Σεργκέι Αϊζενστάιν
22.30 «Το δύσκολο πόστο του Επαναστάτη» του Ι. Βεσσαράμποβ
23.00 «Οπρώτος δάσκαλος» του Αντρέι Μιχαλκώφ Κοντσαλόφσκι
ΚΥΡΙΑΚΗ 23/4
17.00 «Το 1/6 της γης» του Τζίγκα Βερτόφ
18.00 «Θωρηκτό Ποτέμκιν» του Σεργκέι Αιζενστάιν
22.00 «Σελίδες μιας Μεγαλειώδους Ζωής» του Σ. Πουμπιάνσκαια
23.00 «Η πτώση της Δυναστείας Ρομανώφ» της ΕΣΘΗΡ ΣΟΥΜΠ
ΔΕΥΤΕΡΑ 24/4
17.00 «Ο ενδέκατος χρόνος» του Τζίγκα Βερτόφ
18.00 «Αρσενάλ – Το οπλοστάσιο» του Αλεξαντρ Ντοβζένκο
22.30 «Β.Ι. Λένιν» του Α. Ζενιάκιν
23.00 «Τσαπάγιεφ» των Γκέοργκι Βασίλιεφ –Σεργκέι Βασίλιεφ
TΡΙΤΗ 25/4
17.00 «Εμπρός, Σόβιετ» του Τζίγκα Βερτόφ
18.00 «Το τέλος της Αγ Πετρούπολης» του Βσέβολοντ Πουντόβκιν
22.30 «Τρία τραγούδια για τον Λένιν» του Βερτόφ Τζίγκα
23.00 «Οι γυναίκες της Ριζάν» των Ivan Pravov και Olga Preobrazhenskaya
ΤΕΤΑΡΤΗ 26/4
17.00 «Komcomol – ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ» του Γιόρις Ιβενς
18.00 «Η γη» του Αλεξάντρ Ντοβζένκο
22.30 «Ο Λένιν ζει» του Μ Ρομμ
23.00 «Ο δρόμος προς την ζωή» του Νικολάι Έκκ
«Πέντρο Νούλα»

Σκηνοθεσία Κάρολος Ζωναράς. Παίζουν: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Katia Leclerc O’Wallis, Παύλος Ευαγγελόπουλος, Χρήστος Σαπουντζής, Αθηνά Παππά, Μελέτης Γεωργιάδης.
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης