του Μάρκου Ψυχάρη //

Είναι η εποχή που σχόλιο υπουργού (Υγείας) ωθεί την αξιωματική αντιπολίτευση να φέρει πρόταση μομφής ενάντια στην κυβέρνηση στη Βουλή. Και η κυβέρνηση να πάρει την πρόταση μομφής, που εμπνεύστηκε η αξιωματική αντιπολίτευση, που βασίστηκε σε σχόλιο υπουργού (Υγείας) και να την μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης της. Ποιο Κυπριακό; Ποια δίκη της Χρυσής Αυγής; Ποια υψηλά πλεονάσματα; Η ολομέλεια της ελληνικής Βουλής συζήτησε μια πρόταση μομφής, που μεταλλάχθηκε σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης από την κυβέρνηση και που αρχικά βασίστηκε σε άκομψο σχόλιο από τη συλλογή των άκομψων παρεμβάσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας. 

Στην Ελλάδα ο χρόνος περισσεύει. Η κατάχρηση του χόμπι. Και συγκεντρωμένος στην ηθική της μόστρας ο δημόσιος διάλογος της κεντρικής πολιτικής σκηνής μοιάζει να χάνεται στον ιδιότυπο αυτισμό μιας τελειωμένης πολιτικής σκηνής. Η εξίσωση σχόλιο υπουργού, πρόταση μομφής, ψήφος εμπιστοσύνης την ίδια στιγμή που ο φασισμός καλπάζει, η βία είναι συστατικό καθημερινότητας, φαντάζει εκτός πραγματικότητας, εκτός σύνδεσης με την πραγματικότητα.

Ξέχνα ποιος το είπε. Διάβασέ το αυτόνομα. Αν είσαι εργαζόμενος πώς θα νιώσεις όταν η κουβέντα ανοίγεται στα εργασιακά δικαιώματα και κάποιος ακουστεί να αναρωτιέται: “Γιατί θα πρέπει να αντιδρούμε όταν μία επιχείρηση έχει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο;” Οι υπάλληλοι του Μαρινάκη και του Κόκκαλη και του Jumbo και του Πλαίσιο, δηλαδή, θα δουλεύουν επταήμερο γιατί διαπραγματεύτηκαν στα ίσια με την εργοδοσία τους.

Ολόκληρη η δήλωση, στην πρόσφατη διακαναλική συνέντευξη τύπου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είχε ως εξής: «Είναι σαχλαμάρες αυτά που ακούω ότι είμαι κατά του 8ωρου. Αυτό που λέω είναι ότι οι άνθρωποι θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν. Γιατί θα πρέπει να αντιδρούμε όταν μία επιχείρηση έχει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο; Κάποιοι που κυνηγούν σκιές δεν καταλαβαίνουν τι κόσμος ξημερώνει. Η Ελλάδα της δεκαετίας του ’80 έχει τελειώσει».

Ναι, η Ελλάδα της δεκαετίας του 1980 έχει τελειώσει. Τι θυμάσαι; Ήταν χοντροκομμένη αλλά οι νεοναζιστές ήταν περιθώριο. Ο λόγος να θυμάσαι την Ελλάδα του 2010 το 2030 είναι ένας από αυτούς. Οι νεοναζιστές είναι στο κοινοβούλιο

Τι δεν καταλαβαίνεις;