από την Αγγελική Κώττη //

Η εποχή μοιάζει κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους.  Όμως αρκετά με τους σκοταδιστές. Τους δόθηκε πολύς χώρος. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν είναι απλώς απαράδεκτο στον 21ο αιώνα να κατεβαίνουν παραστάσεις ύστερα από μπαράζ παρενοχλήσεων που οργανώνουν ολιγάριθμοι φανατισμένοι. Είναι ήττα της δημοκρατίας – και τέχνης, αλλά ποιος νοιάζεται;

Μπαράζ μηνύσεων και προκλήσεων δέχεται η παράσταση «Jesus Christ Superstar» που παίζεται στο θέατρο Ακροπόλ. Για πογκρόμ κάνουν λόγο οι συντελεστές της που εξέδωσαν ανακοίνωση. “Όχι στο φόβο – όχι στη λογοκρισία – όχι στη φίμωση της Τέχνης” διατρανώνουν. Και συνεχίζουν: “Στις 9 Φεβρουαρίου 2018, ανέβηκε στο Θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ το κλασικό, πολυβραβευμένο μιούζικαλ “JESUS CHRIST SUPERSTAR” των Andrew Lloyd Webber και Tim Rice. Πρόκειται για ένα μιούζικαλ 45 ετών που έχει παιχτεί σε πάνω από 20 χώρες παγκοσμίως” συνεχίζουν.

Ακραία επεισόδια

“Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως θα βρισκόμαστε εν έτει 2018 αντιμέτωποι με παραθρησκευτικές οργανώσεις και σκοταδιστικές αντιλήψεις. Από την πρώτη μέρα, οι ομάδες αυτές προσπαθούν να συγκροτήσουν ένα φανατικό όχλο ώστε να δημιουργήσουν ακραία επεισόδια, με σκοπό να κατέβει η παράσταση. Βρίσκονται καθημερινά έξω από το θέατρο δημιουργώντας έκρυθμο κλίμα.

Έχουν ήδη επιτεθεί με μπογιές στην πρόσοψη και στη μαρκίζα του θεάτρου και σε αυτοκίνητα συντελεστών της παράστασης. Με κάθε ευκαιρία εμποδίζουν απλούς θεατές που επιθυμούν να δουν την παράσταση με ακατανόμαστες βρισιές και χειροδικίες. Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται με προσωπικές απειλές στους ηθοποιούς και με επιθετικές αναρτήσεις όπως ‘κάψτε το θέατρο’.

ΑΡΚΕΤΑ! Ως εργαζόμενοι του θεάτρου Ακροπόλ, δηλώνουμε πως δεν θα λυγίσουμε στο φόβο που επιδιώκει να σπείρει μια αναχρονιστική ομάδα. Η καθημερινή δράση τους έξω από το θέατρο υπερβαίνει το όποιο δημοκρατικό δικαίωμα διαμαρτυρίας και γίνεται φορέας ανομίας και διοργανωτής πογκρόμ.

Δυστυχώς, παρόλες τις μηνύσεις και αναφορές στην εισαγγελία δεν έχουμε ούτε μία σύλληψη ή προσαγωγή των ατόμων που καθημερινά προβαίνουν σε αυτές τις έκνομες ενέργειες, οι περισσότερες εκ των οποίων διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες παρακολουθούν αμέτοχες.

Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το δικαίωμα της καλλιτεχνικής έκφρασης και το δικαίωμα της προάσπισης της εργασίας μας.”

Επειδή έχω δει το έργο 45 χρόνια πριν, ένα θα πω: Σοβαρευτείτε άγιοι πατέρες και μαζέψτε το πλήθος των φανατισμένων που οι δικές σας μηνύσεις έχουν εξαπολύσει. Δεν ζούμε στην Τεχεράνη, ούτε στην Καμπούλ. Μα πιο πολύ, ας σοβαρευτούν οι θεσμοί (δικαιοσύνη και ασφάλεια του πολίτη) και οι καλλιτέχνες και ας μην αφήσουν και αυτή την παράσταση να νικηθεί από 50 φανατισμένους, όπως την άλλη στο Χυτήριο. Δεν αποτελεί καλό προηγούμενο.