Της Αγγελικής Κώττη //

Σε αναζήτηση της μυθικής Ιθάκης του επίσης μυθικού Οδυσσέα, η αρχαιολογική σκαπάνη έψαξε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα τη Λευκάδα, πιστεύοντας ότι ίσως εκεί βρισκόταν η πρωτεύουσα και το ανάκτορο του βασιλιά. Ούτε αποδείξεις βρήκαν ούτε καν ενδείξεις, είχαν όμως ευρήματα που μα απασχολούν ακόμα και σήμερα. Επιτέλους, έναν αιώνα μετά τον εντοπισμό του αρχαίου θεάτρου προρωμαϊκής εποχής, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν με ανασκαφικές τομές να το ψάξουν καλύτερα.

Και το βρήκαν. Εντόπισαν εδώλια, τμήμα της ορχήστρας του, κάποιους τοίχους του και ίσως υλικό που ανήκε σε αυτό. Όπως αναφέρει σχετικά η εφορεία αρχαιοτήτων της περιοχής, το θέατρο εκτείνεται σε πέντε στρέμματα και σε τουλάχιστον δύο ιδιωτικά οικόπεδα και οι πρώτοι υπολογισμοί λένε πως μπορεί να είχε μέχρι και 10.000 θεατές, ήταν δηλαδή μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής. Είναι και το μόνο που βρέθηκε μέχρι τώρα στα Ιόνια νησιά. Αν υπήρξε άλλο, θα δείξει το μέλλον.

Το θέατρο είχε θέα προς τη θάλασσα, κάτι που δεν συνηθιζόταν στην αρχαιότητα, ώστε οι θεατές να μην περισπώνται. Λίγα ανάλογα έχουν παρόμοιο προσανατολισμό. Οι παραστάσεις δίνονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας, επομένως υπήρχε άπλετο φως.

Τα εδώλια ήταν λαξευμένα στον φυσικό βράχο και είχαν βάθος μέχρι 90 εκατοστά και ύψος μέχρι 33. Το κοίλο συνεχίζεται και σε διπλανό ακίνητο, όπως φαίνεται και δια γυμνού οφθαλμού. Εντοπίστηκαν επίσης τμήμα τοίχου της ορχήστρας, και αναλημματικός τοίχος που σήμερα φτάνει σε μήκος τα 25 μέτρα, αλλά τον προηγούμενο αιώνα έφτανε τα 30. Εν τω μεταξύ χτίστηκε επάνω του ένας μαντρότοιχος από ξερολιθιά. Και πάλι καλά που χτίστηκε μόνο αυτός! Κινητά ευρήματα δεν βρήκαν και έτσι οι αρχαιολόγοι κρατούν τη χρονολόγηση των Γερμανών επιστημόνων Κρούγκερ και Ντέπφερλντ που το είχαν πρωτοσκάψει: ήταν προ-ρωμαϊκό.

Τι πρέπει να γίνει τώρα; Ανασκαφή και μετά ανάδειξη. Στο τέλος, αν το επιτρέπει η κατάστασή του, μέχρι και παραστάσεις μπορούν να δίνονται εκεί. Αλλά μη φτάσουμε στο «ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε». Ας γίνουν πρώτα οι απαλλοτριώσεις- απευθείας εξαγορές των ιδιωτικών ακινήτων, ας ολοκληρωθεί η ανασκαφή, ας γίνουν τα έργα αναστήλωσης και βλέπουμε. Ευτυχώς, ο τοπικός δήμος, η περιφέρεια, αλά και κάτοικοι, θέλουν να είναι αρωγοί.

aggeliki leukada -