Τα ραντεβού και οι σχέσεις θεωρούνται συχνά ως αυτονόητοι στόχοι, δεν μοιράζονται ωστόσο όλοι την επιθυμία να βιώσουν μια ρομαντική σχέση. Ένα άτομο που είναι αρομαντικό δεν έχει κάποια τέτοια ανάγκη και δεν δείχνει ενδιαφέρον για τις ερωτικές σχέσεις. Η ρομαντική έλξη αναφέρεται στην επιθυμία για συναισθηματική επαφή και αλληλεπίδραση με έναν σύντροφο. Ωστόσο, ο ορισμός της ερωτικής σχέσης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το άτομο. Η ρομαντική αγάπη συχνά περιλαμβάνει συναισθήματα πάθους, έντονη επιθυμία για εγγύτητα και συναισθηματική οικειότητα. Κατά τα αρχικά στάδια μιας σχέσης, η ρομαντική αγάπη μπορεί να είναι ισχυρή – μερικές φορές σε σημείο να είναι συνταρακτική και να αποσπά την προσοχή από καθετί άλλο. Με την πάροδο του χρόνου, τα συναισθήματα συχνά μετουσιώνονται σε αυτό που αναγνωρίζεται ως συμπονετική αγάπη.
Οι άνθρωποι όμως που είναι αρομαντικοί, δεν νιώθουν ανάλογα συναισθήματα και δεν έχουν καμία επιθυμία να τα βιώσουν. Ο όρος αρομαντισμός συναντιέται και με τη συντομευμένη μορφή “aro”. Στο ακρωνύμιο LGBTQIA+, το “A” αντιπροσωπεύει το αρομαντικό, το ασέξουαλ και το γένος. Ο ακριβής επιπολασμός του αρομαντισμού στον πληθυσμό δεν είναι γνωστός, αλλά μια μελέτη έδειξε ότι περίπου το 1% των ανθρώπων προσδιορίζονται ως άφυλοι και περίπου το 25% από αυτούς ήταν επίσης αρομαντικοί.
•Χαρακτηριστικά του Αρομαντισμού
Οι εμπειρίες μας είναι μοναδικές, επομένως τα συναισθήματα για τον έρωτα και τις σχέσεις μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ των ανθρώπων. Μερικοί μπορεί να έχουν διαφορετικές επιθυμίες και προσδοκίες για σωματική και συναισθηματική οικειότητα. Δεν υπάρχει τυποποιημένος ορισμός τού τι συνιστά τον έρωτα, επομένως ο ορισμός ενός ατόμου μπορεί να διαφέρει από τον ορισμό κάποιου άλλου.
Μερικά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να είστε αρομαντικοί περιλαμβάνουν:
1. Δεν βιώνετε συναισθήματα ερωτικής έλξης.
2. Νιώθετε ότι δεν χρειάζεστε μια ρομαντική σχέση για να νιώσετε ολοκληρωμένοι-ες.
3. Δεν αισθάνεστε «ερωτευμένοι» με κάποιον άλλο.
4. Δυσκολεύεστε να σχετιστείτε και να ταυτιστείτε με ρομαντικές ιστορίες.
Το να είναι κανείς αρομαντικός δε σημαίνει ότι δε νιώθει ή δε βιώνει αγάπη. Μπορεί να βιώσει έντονα συναισθήματα αγάπης για την οικογένεια και τους φίλους. Και η έρευνα δείχνει ότι οι αρομαντικοί άνθρωποι συχνά εξακολουθούν να επιθυμούν το σεξ.
•Αρομαντισμός και Ασεξουαλικότητα.
Ενώ ορισμένοι αρομαντικοί άνθρωποι είναι ασέξουαλ, οι δύο όροι δεν ταυτίζονται. Η ασεξουαλικότητα περιλαμβάνει έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος ή έλξης. Κάποιοι ασέξουαλ άνθρωποι μπορεί να μην επιθυμούν το σεξ, αλλά παρ’ όλα αυτά να θέλουν έρωτα στη ζωή τους. Και οι αρομαντικοί άνθρωποι μπορεί να επιθυμούν σεξ αλλά όχι έρωτα.
Οι διακρίσεις μεταξύ ρομαντικού και σεξουαλικού προσανατολισμού δεν είναι πλήρως κατανοητές. Οι άνθρωποι μερικές φορές δυσκολεύονται να διακρίνουν μεταξύ ρομαντικής και σεξουαλικής έλξης, καθώς είναι συχνά στενά αλληλένδετες, καθιστώντας τη μελέτη του θέματος δύσκολη.
•Αρομαντικό Φάσμα
Τόσο η ασεξουαλικότητα όσο και ο αρομαντισμός αποτελούν μέρος αυτού που είναι γνωστό ως φάσμα της ασέξουαλ ταυτότητας. Ενώ πολλοί αρομαντικοί άνθρωποι είναι επίσης ασέξουαλ, άτομα με διάφορες σεξουαλικές ταυτότητες μπορεί επίσης να περιγράφουν τον εαυτό τους ως αρομαντικούς. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να περιγράψει τον εαυτό του ως μια αρομαντική αμφιφυλόφιλη, μία αρομαντική λεσβία ή έναν αρομαντικό ομοφυλόφιλο άνδρα.
Άλλες ταυτότητες στο αρομαντικό φάσμα περιλαμβάνουν:
1. Γκρι-ρομαντικοί και γκρι-σέξουαλ: Αυτοί οι όροι αναφέρονται σε άτομα που βρίσκονται κάπου στη μέση του αρομαντικού και του ρομαντικού, του ασέξουαλ και του σεξουαλικού. Μπορεί να βιώσουν κάποια ρομαντικά ή σεξουαλικά συναισθήματα αλλά μόνο υπό ορισμένες συνθήκες.
2. Ντεμιρομαντικοί και ντεμισέξουαλ: Αυτοί οι όροι αναφέρονται σε άτομα που βιώνουν ρομαντικά ή σεξουαλικά συναισθήματα με άλλο άτομο μόνο αφού σχηματίσουν συναισθηματικό δεσμό με την πάροδο του χρόνου.
3. Λιθρομαντικοί ή ακοιρομαντικοί: Αυτοί οι όροι αναφέρονται σε άτομα που μπορεί να αισθάνονται ρομαντικά συναισθήματα προς άλλους ανθρώπους αλλά δεν επιθυμούν ανταποδοτικότητα σε αυτά τα συναισθήματα. Εάν αυτά τα συναισθήματα είναι αμοιβαία, τότε η έλξη εξασθενεί.
4. Αμοιβαία ρομαντικοί ή αμοιβαία σεξουαλικοί: Αυτοί οι όροι αναφέρονται σε άτομα που βιώνουν μια ρομαντική ή σεξουαλική έλξη μόνο αν γνωρίζουν ότι το άλλο άτομο αισθάνεται το ίδιο.
•Πώς ο Αρομαντισμός επηρεάζει τις σχέσεις
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αρομαντικά άτομα μπορεί να εξακολουθούν να εμπλέκονται σε στενές ή σεξουαλικές σχέσεις. Ωστόσο, αυτές οι σχέσεις μπορεί να μοιάζουν διαφορετικές. Μπορεί να περιλαμβάνουν την ύπαρξη αποκλειστικής σχέσης, τη συμβίωση, την εκδήλωση στοργής και το σεξ. Οι αρομαντικοί άνθρωποι μπορεί να παντρευτούν, να κάνουν παιδιά και να δημιουργήσουν οικογένειες.
– Κίνητρα πέρα από τον έρωτα, όπως η επιθυμία για οικογένεια ή παιδιά, είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να επιδιώξουν τις σχέσεις.
– Οι αρομαντικοί άνθρωποι μπορεί να διαμορφώσουν σχέσεις για να δώσουν ή να λάβουν στοργή και φροντίδα. Η έλλειψη ρομαντικού ή σεξουαλικού ενδιαφέροντος δε σημαίνει ότι ένα άτομο δε θέλει οικειότητα, δέσμευση ή συναισθηματική υποστήριξη.
– Μπορεί να αναπτύξουν σχέσεις βασισμένες σε κοινά ενδιαφέροντα, αμοιβαίο σεβασμό ή συναισθηματική εγγύτητα με βάση μια πιο οικεία ή πλατωνική αίσθηση αγάπης.
Μερικοί αρομαντικοί άνθρωποι μπορεί να διαμορφώσουν αυτό που αναφέρεται ως queer-πλατωνική σχέση ή QPP. Αυτές οι σχέσεις είναι πλατωνικής φύσης, αλλά έχουν τον ίδιο βαθμό δέσμευσης με μια ρομαντική σχέση, συμπεριλαμβανομένης της συμβίωσης και της λήψης αποφάσεων από κοινού.
•Προκλήσεις
Οι κοινωνικές προσδοκίες μπορούν να δημιουργήσουν προκλήσεις για άτομα που προσδιορίζονται ως αρομαντικά. Υπάρχει τεράστια κοινωνική πίεση στους ανθρώπους να βρουν σύντροφο, να δεσμευτούν και να κάνουν παιδιά. Όσοι δεν ακολουθούν αυτήν την κυρίαρχη κοινωνική τάση, συχνά αισθάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά με τους ίδιους ή ότι χάνουν κάτι σημαντικό.
Το ρομαντικό περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης μερικές φορές να δημιουργήσει προκλήσεις για όσους είναι aro. Ενώ ορισμένοι αρομαντικοί άνθρωποι μπορεί να απολαμβάνουν ταινίες, βιβλία και τηλεοπτικά προγράμματα με επίκεντρο τον έρωτα, άλλοι μπορεί να αισθάνονται αδιάφοροι ή ακόμα και να απωθούνται από τέτοιες απεικονίσεις.
•Amatonormativity
Το Amatonormativity είναι ένας όρος που επινοήθηκε για να περιγράψει τις προσδοκίες της κοινωνίας σχετικά με τον έρωτα. Έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει την πίεση για εύρεση και ιεράρχηση του έρωτα, του γάμου και της μονογαμίας, καθώς και το κοινωνικό στίγμα γύρω από το να είσαι ελεύθερος.
Οι αρομαντικοί άνθρωποι συχνά αντιμετωπίζουν στίγμα με συνέπεια να αισθάνονται απομονωμένοι ή να πιέζονται να συμμορφωθούν με τις προσδοκίες των άλλων. Το ότι ένα άτομο δεν επιθυμεί ερωτικές σχέσεις, δε συνεπάγεται ότι δε χρειάζεται την κοινωνική υποστήριξη, καθώς ζει εντός της κοινωνίας και αυτό είναι σημαντικό για την ψυχική υγεία και την ευημερία του.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι άλλες μορφές αγάπης δεν είναι λιγότερο ουσιαστικές από τη ρομαντική αγάπη.
Κανείς δεν πρέπει να εξαναγκάζει τον εαυτό του να κάνει πράγματα για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες κάποιου άλλου ή λόγω κοινωνικής πίεσης.
Όλοι οι άνθρωποι έχουν συναισθήματα και τις προσωπικές τους, ξεχωριστές εμπειρίες. Κάποιοι μπορεί να απολαμβάνουν τη σωματική οικειότητα και άλλοι όχι. Κάποιοι μπορεί να θέλουν μια δέσμευση χωρίς τις προσδοκίες μιας ερωτικής σχέσης, ενώ άλλοι μπορεί να προτιμούν να μην έχουν καθόλου ερωτικές σχέσεις.
Εάν θεωρείτε ότι μπορεί να είστε αρομαντικοί, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μόνο εσείς αποφασίζετε πώς νιώθετε και πώς να μοιραστείτε αυτά τα συναισθήματα με άλλους.