Τον Δεκέμβρη του 2013 ο φωτογράφος Νιλς Άκερμαν παρακολούθησε μια τελετή με πολλαπλά μηνύματα. Αισθητικά το ενδιαφέρον του απογειώθηκε. Τι ήταν αυτό που έκλεψε ολοκληρωτικά την περιέργειά του;
Το βράδυ της ίδιας ημέρας στο Κίεβο της Ουκρανίας ένα μεγάλου μεγέθους άγαλμα του Λένιν καταστράφηκε. Το γεγονός απέκτησε μια δισυπόστατη σημασία στη σκέψη του. Θα μπορούσε να θεωρηθεί μια δημόσια εκτέλεση ή ίσως ένας νόμιμος βανδαλισμός;
Στις 21 Νοεμβρίου 2013 και μετά από απανωτές ογκώδεις διαδηλώσεις, πολλοί Ουκρανοί απαίτησαν από την κυβέρνησή τους την εκκίνηση διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός συνδυάστηκε από έντονες αντικομμουνιστικές δράσεις. Από τότε στο σήμερα οι Ουκρανοί επιδόθηκαν σε μια σειρά κατεδαφίσεων κάθε μνημείου που είχε ως θέμα του τον Λένιν. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα όρθιο.
Ο Άκερμαν με τον δημοσιογράφο Σεμπάστιαν Γκόμπερτ αποφάσισαν να ακολουθήσουν την πορεία καταστροφής μνημείων του Λένιν.
Σε κείμενο και φωτογραφίες θέλησαν αποτυπώσουν τον κύκλο ζωής τους. Για να τα καταφέρουν βρέθηκαν σε ετερόκλιτα σημεία. Από δημοπρασίες, σε ιδιωτικές συλλογές, αυλές μουσείων.
Από κάποια αγάλματα έχουν μείνει μόνο θραύσματα. Κάποια άλλα έχουν αποκεφαλιστεί ή εγκαταλειφθεί σε βιομηχανικές περιοχές, δάση ή ακόμα και χωματερές. Κάποια αγάλματα έχουν μεταμορφωθεί και σήμερα μοιάζουν σε χαρακτήρες όπως ο Darth Vader, ο μυθικός χαρακτήρας από τον Πόλεμο των Άστρων.
Το βιβλίο “Looking for Lenin” (σ.σ. Ψάχνοντας τον Λένιν) που κυκλοφόρησαν οι Άκερμαν – Γκόμπερτ είναι ένα ντοκουμέντο. Ο φωτογράφος και ο δημοσιογράφος παρουσιάζουν τον ηγέτη της Σοβιετικής Επανάστασης να “εξελίσσεται” από ήρωας σε σκόνη.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου τους θέλουν να παρουσιάσουν τον τρόπο που οι Ουκρανοί αντιλαμβάνονται το ίδιο τους το παρελθόν.
Το πρότζεκτ Looking for Lenin παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Γαλλία. Ως κύρια ατραξιόν στο φεστιβάλ φωτογραφίας «Les Rencontres d’Arles» της Αρλ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν δήλωσε εντυπωσιασμένος από το θέαμα και τη δημοσιογραφική καταγραφή του. Η έκθεση παρουσιάστηκε, επίσης, στην Ελβετία, τη Βρετανία, το Λίβανο και στη Μόσχα.
Ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ (22 Απριλίου 1870 – 21 Ιανουαρίου 1924), γνωστός με το ψευδώνυμο Λένιν, ήταν Ρώσος κομμουνιστής επαναστάτης, πολιτικός και πολιτικός θεωρητικός. Ήταν ηγέτης της Ρωσικής Επανάστασης και επικεφαλής της Ε.Σ.Σ.Δ. (1922-1924), ηγέτης της Κομμουνιστικής Διεθνούς και του μπολσεβικικού κόμματος.
«Λένιν» ήταν ένα από τα επαναστατικά του ψευδώνυμα. Λέγεται ότι επέλεξε αυτό το όνομα για να παρουσιάσει την αντίθεσή του με τον Γκεόργκι Πλεχάνοφ που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Βόλγκιν, παρμένο από τον ποταμό Βόλγα. Έτσι ο Ουλιάνοφ επέλεξε τον ποταμό Λένα, ο οποίος είναι μακρύτερος και ρέει στην αντίθετη κατεύθυνση, μιας και διαφωνούσαν σε ορισμένα θέματα οικονομικής κυρίως φύσης. Εντούτοις, ο Πλεχάνοφ εμφανίζεται να έχει σημαντική επιρροή επάνω στον Λένιν εκείνη την περίοδο της ζωής του, γι’ αυτό και αμφισβητείται η ακρίβεια της παραπάνω πληροφορίας. Υπάρχουν διάφορες άλλες θεωρίες για την προέλευση του ψευδωνύμου, αν και ο ίδιος δεν φαίνεται να δήλωσε ποτέ ακριβώς γιατί το επέλεξε.