Ο ακτιβιστής, πλέον έγκλειστος σε Βρετανική φυλακή, ιδρυτής του οργανισμού Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ δηλώνει μέσω των συνηγόρων του πως θα βάλει τέλος στη ζωή του αν εκδοθεί στις ΗΠΑ. Ποιο όμως είναι το χρονολόγιο της δράσης του, των δράσεων δικαστικών αρχών, κρατών ολόκληρων γύρω από εκείνον; Οι λόγοι που ο Αυστραλός ακτιβιστής της ενημέρωσης κρατείται σε φυλακή παραμένουν σκοτεινοί.
Οι συνήγοροι του Τζούλιαν Ασάνζ λένε ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks μπορεί να βάλει τέλος στη ζωή του εάν η βρετανική δικαιοσύνη αποφασίσει να τον εκδώσει στις ΗΠΑ.
Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου καλούνται να αποφανθούν αν θα επικυρώσουν ή θα ακυρώσουν την απόφαση με την οποία απορρίφθηκε η έκδοσή του 50χρονου Αυστραλού. Ο Ασάνζ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 175 ετών στις ΗΠΑ, επειδή έδωσε στη δημοσιότητα χιλιάδες απόρρητα έγγραφα.
Όποια και αν είναι η απόφαση, θεωρείται απίθανο να γραφτεί ο επίλογος αυτής της μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης. Εάν δικαιωθούν οι ΗΠΑ, η προηγούμενη απόφαση, που είχε ληφθεί τον Ιανουάριο, θα ακυρωθεί και η βρετανική δικαιοσύνη θα κληθεί να εξετάσει ξανά το θέμα. Και, όποιος και αν είναι ο ηττημένος, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.
Νωρίτερα, οι δικηγόροι του Ασάνζ τόνισαν ότι ο πελάτης τους μπορεί να αυτοκτονήσει αν τον εκδώσουν στις ΗΠΑ. Αυτόν τον κίνδυνο είχε επικαλεστεί τον Ιανουάριο η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ για να απορρίψει το αίτημα έκδοσής του. Είχε μάλιστα επισημάνει τότε ότι οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αυτοκτονία του χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος είχε προφυλακιστεί κατηγορούμενος για σωματεμπορία ανηλίκων.
Ο Ασάνζ προχθές εμφανίστηκε μέσω βιντεοδιάσκεψης στο δικαστήριο από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς όπου κρατείται εδώ και δυόμισι χρόνια.
Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού έμεινε επί επτά χρόνια μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει αφού αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Έλεγε ότι φοβόταν ότι οι Βρετανοί θα τον παρέδιδαν στις ΗΠΑ ή στη Σουηδία, όπου είχε κατηγορηθεί για βιασμό, αλλά πλέον αυτή η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο.
Στις ΗΠΑ διώκεται επειδή από το 2010 και μετά δημοσιοποίησε περισσότερα από 700.000 απόρρητα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα που αφορούσαν την πολιτική των ΗΠΑ κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
2006
Το WikiLeaks γεννιέται στην Ισλανδία. Είναι ένα δημιούργημα του Αυστραλού ακτιβιστή στο ίντερνετ Τζούλιαν Ασάνζ. Το WikiLeaks είναι ένας διεθνής οργανισμός αφιερωμένος στη δημοσίευση διαρροών ειδήσεων, άκρως απόρρητων πληροφοριών, διαβαθμισμένων μέσων ενημέρωσης και οποιουδήποτε άλλου ανώνυμα διαρρεύσαντος εγγράφου διεθνούς ενδιαφέροντος.
2010
Το WikiLeaks δημοσίευσε ευαίσθητα βίντεο από την αεροπορική επιδρομή της Βαγδάτης, τον Ιούλιο του 2007, που σκότωσε πολλούς ιρακινούς δημοσιογράφους, καθώς και σειρά από ευαίσθητα στρατιωτικά αρχεία των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, το WikiLeaks κυκλοφόρησε πολλά διαβαθμισμένα “μυστικά” που ανήκαν στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Το περιστατικό έμεινε γνωστό και ως “Cablegate”.
Την ίδια χρονιά η Σουηδία εξέδωσε ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Ασάνζ. Οι κατηγορίες ήταν βασισμένες σε καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού. Ο Ασάνζ τις αρνήθηκε. Παρουσιάστηκε στην αστυνομία του Λονδίνου. Έμεινε υπό κράτηση μέχρις ότου του χορηγήθηκε υπό όρους εγγύηση – ένα μήνα αργότερα – η οποία χρηματοδοτήθηκε από τους υποστηρικτές του.
2011
Το Wikileaks απελευθέρωσε πάνω από 770 μυστικά αρχεία για τους κρατουμένους στον Κόλπο του Γκουαντάναμο.
Ο Ασαάνζ έχασε την έφεση που επιθυμούσε ενάντια στο ένταλμα σύλληψής του από τη Σουηδία. Το δικαστήριο έκρινε πως τα ανθρώπινα δικαιώματά του δεν βρίσκονταν σε κίνδυνο.
2012
Στις 19 Ιουνίου ο Ασάνζ εισήλθε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και ζήτησε επισήμως πολιτικό άσυλο. H Scotland Yard δήλωσε πως μετά την κίνησή του το ένταλμα σύλληψης ήταν τώρα ενεργό εναντίον του. Φέρεται να έχει παραβιάσει τους όρους εγγύησής του.
Περίπου δύο μήνες αργότερα, το Εκουαδόρ χορήγησε πολιτικό άσυλο στον Aσάνζ. Από το μπαλκόνι της πρεσβείας του στο Λονδίνο κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει τη δίωξη εναντίον του και του WikiLeaks. Δήλωσε επίσης πως η πόρτα του ήταν ανοικτή για διαπραγματεύσεις που θα απέτρεπαν την έκδοσή του στη Σουηδία.
2013
Τον Ιούνιο ο Assange ομολόγησε ότι, ακόμη και αν πέσει η κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης από τον ίδιο, δεν θα εγκαταλείψει την πρεσβεία του Εκουαδόρ, καθώς φοβόταν ότι θα εκδοθεί αδικαιολόγητα στις ΗΠΑ ούτως ή άλλως.
2014
Στη Στοκχόλμη, ένας δικαστής έκρινε ότι το διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Ασάνζ για υποτιθέμενα σεξουαλικά αδικήματα εναντίον δύο γυναικών πρέπει να παραμείνει ενεργό.
2015
Ο Ασάνζ ισχυρίστηκε ότι θέλει έναν Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να κερδίσει τις εκλογές στις Η.Π.Α. Το 2016 φέρεται να είναι πεισμένος πως οι Δημοκρατικοί και το μπλοκ των υποστηρικτών τους είναι ό,τι χειρότερο για τις ποιότητες της δημοκρατίας.
Τον Μάρτιο, οι σουηδικές αρχές υπέβαλαν αίτημα στον Ισημερινό για να εξετάσουν τον Ασάνζ εντός της πρεσβείας του στο Λονδίνο. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς η Βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως πλέον η 24ωρου βάσης παρακολούθηση της πρεσβείας του Ισημερινού θα σταματούσε.
2016
Το WikiLeaks δημοσίευσε διάφορα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα έγγραφα του John Podesta, διευθυντή της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ, πλήττοντας σοβαρά τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να κερδίσουν τις εκλογές. Οι υπηρεσίες ασφαλείας των Η.Π.Α. υποστήριξαν πως μετά από αξιολόγηση του γεγονότος έχουν τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία είχε υποκλέψει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα παρέδωσε στο WikiLeaks.
Καθώς το Εκουαδόρ δέχεται επιτέλους το αίτημα της Σουηδίας, οι σουηδικές αρχές εισέρχονται στην πρεσβεία εξετάζοντας τον Ασάνζ για δύο ημέρες.
2017
Ο Jeff Sessions, τότε γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ότι η σύλληψη του Ασάνζ ήταν προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, τον Μάιο, οι σουηδικές αρχές απροσδόκητα διέκοψαν τη διερεύνηση του βιασμού εναντίον του.
2018
Ο Ισημερινός ανακοίνωσε ότι χορήγησε την ιθαγένεια στον Ασάνζ κατόπιν αιτήματός του. Ωστόσο η Βρετανία απέρριψε το αίτημα του Ισημερινού να χορηγήσει το διπλωματικό καθεστώς του Ασάνζ, το οποίο θα του επέτρεπε να περπατά ελεύθερα. Το ένταλμα σύλληψης κατά του Ασάνζ για καταπάτηση της εγγύησής του παραμένει ενεργό και επαναβεβαιώνεται τον Φεβρουάριο.
Τον Μάρτιο, η πρεσβεία του Εκουαδόρ ανέστειλε την πρόσβαση στο Διαδίκτυο του Ασάνζ. Μετά από αυτό, τον Οκτώβριο, ο περιβόητος ακτιβιστής κατηγόρησε τον Ισημερινό ότι παραβίασε τα δικαιώματά του. Την ίδια στιγμή, η επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ζήτησε να ερευνηθεί ο Ασάνζ για τον ρόλο του στην πιθανή ρωσική παρέμβαση των προεδρικών εκλογών του 2016.
2019
Οι δικηγόροι του Ασάνζ ισχυρίστηκαν ότι το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε κρυφά κατηγορίες εναντίον του πελάτη τους, καθώς το όνομά του εμφανίστηκε σε δικαστικό έγγραφο λίγους μήνες νωρίτερα.
Στις 5 Απριλίου, υπήρξαν κάποιες αναφορές που υποδηλώνουν ότι ο Ασάνζ μπορεί να αποβληθεί από την πρεσβεία του Εκουαδόρ. Έξι ημέρες αργότερα, στις 11 Απριλίου, ο Ασάνζ συνελήφθη από τις Βρετανικές αρχές.
με πληροφορίες από amna