Η site specific performance από την ομάδα Kinitiras Youth 
παρουσιάστηκε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στον πεζόδρομο Τοσίτσα και Πατησίων.

Στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου 22 Οκτωβρίου, ο κόσμος είχε ήδη μαζευτεί στον πεζόδρομο Τοσίτσα και Πατησίων. Μαζί και πολλοί περαστικοί που συνάντησαν τη δράση τυχαία. Καλεσμένοι από τον πολιτικό χώρο, από περιβαλλοντικές οργανώσεις και από οργανισμούς για την έμφυλη ισότητα ήταν ανάμεσα στο κοινό που είδε την ΠΑΡΕ (Ν) ΘΕΣΗ, την παράσταση που δημιούργησαν οι νέες και οι νέοι, 18 έως 30 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus+ Here and There (H.A.T.), performing ecologies. Η ομάδα, απευθύνθηκε στο κοινό μέσα από την τέχνη, παρουσιάζοντας με δημιουργικό τρόπο τα αδιέξοδα, τις αγωνίες, αλλά και τις ελπίδες τους σε σχέση με την κλιματική κρίση. «Σου ζητούμε να μετακινηθείς μαζί μας. Σου ζητούμε να βγεις από την παρένθεση. Πάρε θέση», είπαν στο κοινό.

Σύντομα αναμένεται και η ιρλανδική παράσταση, που θα πραγματοποιηθεί στους δρόμους του Δουβλίνου!

Λίγες πληροφορίες για το πρόγραμμα

Το Here and There (H.A.T.), performing ecologies είναι ένα πρωτότυπο, συμπεριληπτικό πρόγραμμα Erasmus+, που σχεδίασε και υλοποιεί ο Κινητήρας, με θέμα την οικολογία, την κλιματική αλλαγή και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μέσω των παραστατικών τεχνών. Για το Η.Α.Τ., ο Κινητήρας συνεργάζεται με τον ιρλανδικό φορέα Crooked House Theatre Company, με έδρα το Newbridge της Ιρλανδίας. Από τις αρχές Μαΐου, οι δύο ομάδες σε Ελλάδα και Ιρλανδία παρακολουθούν βιωματικά εργαστήρια θεάτρου και χορού, συμμετέχουν σε συζητήσεις και διεξάγουν τη δική τους καλλιτεχνική έρευνα! Στόχος τους, να διερευνήσουν τον ρόλο της οικολογίας στη ζωή μας και το πώς μπορεί η τέχνη να ενδυναμώσει τα νέα άτομα, ώστε να μην αισθάνονται αδύναμα και να αναλάβουν δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάιο του 2022 και θα διαρκέσει έως και τον Απρίλιο του 2023. Την εβδομάδα 27 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου, έλαβε χώρα και η καλλιτεχνική ανταλλαγή των δύο ομάδων, με την επίσκεψη του Crooked House στην Αθήνα. Οι δυο ομάδες παρακολούθησαν κοινά εργαστήρια, τα οποία κατέληξαν σε μία site specific performance στην Πλατεία Αβησσυνίας. Το πρόγραμμα συνεχίζεται με μία εκτενή διαδικασία αξιολόγησης, μέσα από διαδικτυακές συναντήσεις των δυο ομάδων, που θα διαρκέσει από τον Νοέμβριο 2022 μέχρι τέλος Απριλίου 2023. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας θα ανακοινωθούν μέσα από τα επίσημα κανάλια του προγράμματος Η.Α.Τ., έτσι ώστε να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για αντίστοιχες καλλιτεχνικές κι εκπαιδευτικές δράσεις αφύπνισης της κοινότητας αναφορικά με το τόσο κρίσιμο θέμα της κλιματικής αλλαγής και της οικολογίας.

ΠΑΡΕ (Ν) ΘΕΣΗ
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022 στις 17.30 στον πεζόδρομο Τοσίτσα και Πατησίων
Στην περφόρμανς πήραν μέρος (αλφαβητικά): Δάφνη Δουβίκα Αργυροπούλου, Κατερίνα Γεωργακοπούλου, Στέλιος Δημόπουλος, Άννα Κοντογιάννη, Λυδία Κούρου, Αναστασία Μητροπούλου, Μάκης Νάνος, Αντωνία Ορφανού, Λίλα Παπαγεωργίου, Δέσποινα Παπαδούλη
Συντονισμός ομάδας: Λία Χαμηλοθώρη
Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος: Αντιγόνη Γύρα, Δημήτρης Αγοράς
Φωτογραφίες: Φάνης Παυλόπουλος
Βίντεο: Στέφανος Κοσμίδης / ORKI