O Τζερμάνο Τσέλαν, ο ιδιοφυής Ιταλός ιστορικός τέχνης και επιμελητής, εισηγητής του όρου Arte Povera, άφησε την τελευταία του πνοή στις 29 Απριλίου, θύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Η συμβολή του, ωστόσο, στον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού υπήρξε καθοριστική και αδιαμφισβήτητα σημαντική.

•Ο Τσέλαν σπούδασε ιστορία της τέχνης στο πανεπιστήμιο της Γένοβα και εργάστηκε ως βοηθός αρχισυντάκτη στο αξιόλογο γενοβέζικο περιοδικό αρχιτεκτονικής, τέχνης, μουσικής, λογοτεχνίας και design, Marcatrè, που είχαν ιδρύσει οι Rodolfo Vitone, Ουμπέρτο Έκο, Paolo Portoghesi. Το 1967 έγραψε και εξέδωσε το μανιφέστο του “Notes for Guerilla” εισάγοντας ταυτόχρονα τον όρο Arte Povera και συστήνοντας ένα καινούργιο κίνημα καλλιτεχνών με έδρα την Ιταλία στον κόσμο.

Η χρήση από τον Τσέλαν του όρου αυτού δεν περιέγραφε μια τέχνη που στερούνταν χρημάτων, αντίθετα αφορούσε στην άρση των περιορισμών στην τέχνη, την απομάκρυνση από τις παραδοσιακές τεχνικές και υλικά. Τα καινοτόμα κείμενά του και οι πρωτοποριακές εκθέσεις που οργάνωνε, συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί μια συλλογική ταυτότητα γύρω από συγκεκριμένους Ιταλούς καλλιτέχνες με έδρα το Τορίνο, τη Ρώμη, τη Γένοβα και το Μιλάνο, όπως οι Τζιοβάνι Ανσέλμο, Γιάννης Κουνέλης, Πιερ Πάολο Καλτσολάρι, Μικελάντζελο Πιστολέτο, Πίνο Πασκάλι κ.α, που δούλευαν με πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους τρόπους και υλικά. Το επιδραστικό κίνημα της Arte Povera περιελάμβανε ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, παραστάσεις με έργα μεγαλύτερης ή μικρότερης κλίμακας, που φιλοξενήθηκαν στα μεγαλύτερα μουσεία σύγχρονης τέχνης του κόσμου.

•Ο Τσέλαν είχε μια λαμπρή διεθνή καριέρα διαθέτοντας την ικανότητα να αναγνωρίζει την καλλιτεχνική ιδιοφυία και να αναδεικνύει το έργο τέχνης. Υπήρξε επιμελητής σύγχρονης τέχνης στο μουσείο Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη, διετέλεσε δύο φορές διευθυντής στην Μπιενάλε της Βενετίας, συνδέθηκε με το πολιτιστικό ίδρυμα Prada, επιμελήθηκε πολλές εκθέσεις, σημαντικούς καλλιτέχνες σε διάφορες πρωτεύουσες στον κόσμο, με μια από τις τελευταίες, την αναδρομική έκθεση του Γιάννη Κουνέλη το 2019 στη Βενετία, και συνεργάστηκε με σημαντικά περιοδικά τέχνης, όπως το Artforum και το Interview. Συνέγραψε και εξέδωσε επίσης αξιόλογα δοκίμια και βιβλία

Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με τον Δάκη Ιωάννου και την Έφη Στρούζα. Η συνύπαρξή τους απέδωσε τη γέννηση του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.