του Μάρκου Ψυχάρη //

Αν είσαι αποδέκτης των newsletter που στέλνει ο δήμος της Αθήνας γνωρίζεις, κυρίως, δύο πράγματα. Πως στέλνει τόσα πολλά που από ένα σημείο και μετά δεν τα ανοίγεις πια. Και το δεύτερο πως ο Κώστας Μπακογιάννης επαναλαμβάνει συχνά το η «πόλη πρέπει να αποκτήσει τη χαμένη της Αυτοπεποίθηση». Το τελευταίο κράτα το. Η μεγάλη πρεμιέρα της Αυτοπεποίθησης έγινε με την υιοθεσία των δρόμων της πόλης. Ώσπου να πεις “Χμ… βρε πονηρούλη τι σκαρφίστηκες ξανά” έχεις φτάσει στη Βασ. Σοφίας. Ναι, εκεί που η τέχνη φρεσκάρει την παράδοση. Τον συγκεκριμένο δρόμο υιοθέτησε εικαστικά, για τα Χριστούγεννα, το Ίδρυμα Ωνάση. Ναι, δικαίωμα στην κακογουστιά έχει και εκείνο. Δικαίωμα στην κριτική έχουμε και εμείς, όλοι εμείς, όσες μαλακίες και αν κάναμε στη διάρκεια της χρονιάς.

•Η Βασιλίσσης Σοφίας δεν είναι εκείνη που ονειρευτήκαμε. Αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Από τον Δήμο της Αθήνας δεν περιμέναμε και πολλά. Δεν είναι η πρώτη φορά που δεν περιμέναμε πολλά. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των μέιλ που στέλνει καθημερινά και δεν έχει άποψη για τον εαυτό του. Ο Δήμος έχει μιλήσει για το παράνομο παρκάρισμα. Έχει μιλήσει για το άβατο των Εξαρχείων. Έχει μιλήσει για τα κατορθώματα, με αποφθεγματικό τρόπο, του Δημάρχου. Αυτή τη φορά για τον στολισμό και το αμφίβολο, για πολλούς απωθητικό, εικαστικό αποτέλεσμα που παράγει με τις αποφάσεις του, δεν έβγαλε άχνα (Σιγά να μην το έκανε)

Η δραστήρια και φιλόδοξη Αφροδίτη Παναγιωτάκου, η διευθύντρια πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, σε ένα κρεσέντο Αντουανετισμού υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην πρωτοπορία της Χριστουγεννιάτικης τέχνης με μια “επιστολή” που βρίθει βουκολικού επαρχιωτισμού. Μας άφησε να υποθέσουμε πως μεγάλο μέρος της τύχης της τέχνης στην Ελλάδα βρίσκεται σε ακατάλληλα χέρια. Ο Πέτρος Κωστόπουλος μας ξεβλάχεψε. Και η Αφροδίτη Παναγιωτάκου στο ίδιο βήμα θα μας αλλάξει τον αδόξαστο στο καλλιτεχνικό αύριο, εννοείται με τον τρόπο που εκείνη αντιλαμβάνεται.

Η εθνική Φωτίστρια και το διαβατήριο

Μπορεί να είναι πικρό αλλά είναι αληθινό. Έχουμε εθνική Φωτίστρια. Και φυσικά, επειδή η Αθήνα είναι πόλη χωρίς χαρακτήρα, πρέπει να πιάσουμε τον Χριστουγεννιάτικο σφυγμό όχι μόνο κοιτώντας μέσα μας αλλά και τη διακόσμηση των άλλων πρωτευουσών. Βρε δεν τρέχει τίποτα αν κοιτάμε έξω. Αλλά το πολύ το κόπι πάστε το είδαμε και σε άλλες καλλιτεχνικές φιέστες. Θυμάσαι την Ντοκουμέντα της Αθήνας. Learning from Athens (not to repeat it).

Σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες πλέον οι φωτισμοί δεν είναι μόνο αγγελάκια και αστεράκια επειδή είναι το οικείο. Σε πολλές πόλεις έχουν φωτιστεί από σύγχρονους φωτιστές οι δρόμοι. Το ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει τον σύγχρονο πολιτισμό, ο συγκεκριμένος φωτισμός έχει προσεγγιστεί με την έννοια μιας καλλιτεχνικής εγκατάστασης. Υπάρχει μανία με οτιδήποτε παλιό” – Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Κάποτε ήταν μια θέση στο δημόσιο. Σήμερα είναι μια θέση σε Ίδρυμα. Αν είσαι Ίδρυμα Ωνάση έχεις και τα γένια, έχεις και τα χτένια. Το λέμε έτσι γιατί και τι είναι σύγχρονο στην τέχνη μπορείς να πεις τι είναι (χωρίς αντίσταση) αλλά και να απαλλάσσεσαι από φόρους μπορείς μια και – αντιγράφουμε από τον Ημερόδρομο – ‘’Τροπολογία προκλητικών απαλλαγών από φόρο ακινήτων γιατί το Ίδρυμα συμβάλλει στην … «κοινωνική αλληλεγγύη»! – “Μια ακόμη προκλητική περίπτωση φοροαπαλλαγών προς το κεφάλαιο κατέγραψε στο ενεργητικό του το υπουργείο Οικονομικών χαρίζοντας στο Ίδρυμα Ωνάση φόρους από ακίνητα για τα προηγούμενα 6 χρόνια και από εδώ κι εξής! Πρόκειται για μία υπόθεση με πολλές πτυχές ενδεικτική όμως των κυβερνητικών προθέσεων που το τελευταίο διάστημα έχει δώσει… ρέστα στον τομέα των φορο-ελαφρύνσεων. Η σχετική ρύθμιση πέρασε πολύ… διακριτικά με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις ιδιωτικές κλινικές. Με βάση την τροπολογία το Ίδρυμα Ωνάση απαλλάσσεται από τον ειδικό φόρο ακινήτων με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Όμως όσο εντυπωσιακό κι αν είναι το χρονικό εύρος της φοροαπαλλαγής εξίσου εντυπωσιακό είναι και το σκεπτικό της κυβερνητικής τροπολογίας. Η οποία μάλιστα φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Έτσι, με βάση την εισηγητική έκθεση της τροπολογίας μαθαίνουμε ότι το Ίδρυμα Ωνάση μπορεί να φορολογείται στο Λιχτενστάιν αλλά όχι στην Ελλάδα!”

Καλά Χριστούγεννα!