του Γιάννη Παναγόπουλου //

Δεν είναι παιχνίδι. Μοιάζει με παιχνίδι. Η λέξη “τέχνη” το χωράει καλύτερα. Δεν το κρύβουμε, οι εικόνες (φωτογραφία – κολάζ) του Πάνου Σκορδά (Τάκη) μας αρέσουν. Παράγουν διάλογο. Παράγουν μαύρο χιούμορ. Παράγουν σκέτο χιούμορ.

Ο κορονοϊός, η εργαστηριακή του μορφή, είναι brand name της εποχής. Και ο Πάνος Σκορδάς (Τάκης) τον εντάσσει ως νέο καρπό στη σοδιά της “μαζικής κουλτούρας”.

•Ο Πάνος Σκορδάς (Τάκης) μας λέει: Δεν μπορώ να αποφύγω θέματα που θεωρώ άξια λόγου, κατά κανόνα προσπαθώ να περάσω μέσα από το χιούμορ (μου;) τις σκέψεις μου πάνω σ’ αυτά και να κάνω και άλλους ίσως (ελπίζω) να χαμογελάσουν και να προβληματιστούν με τα τεκταινόμενα.

“Μέσα από τις δικές μου (παραβολές), τα φωτοκολάζ είναι για μένα μια άμεση λύση για μια ιδέα που θέλω να εκφράσω τώρα. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ και έργα από τα πιο γνωστά στην παγκόσμια τέχνη και να τα (διασκευάζω) όπως ένας μουσικός διαλέγει να διασκευάσει ένα κομμάτι που του αρέσει, που έχει κάτι που τον εκφράζει. Έτσι, στην περίοδο που διανύουμε και με ένα θέμα που αφορά στο σύνολο της ανθρωπότητας κλείνω το μάτι μου, και χαμογελώ γοερά.”

Ο Πάνος Σκορδάς (Τάκης) γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, στην Ελλάδα. Αφού αποφοίτησε από το 1ο λύκειο Αργυρούπολης, έλαβε πτυχίο στη μηχανική αεροσκαφών και εργάστηκε για 2 έτη στην Ελληνική Αεροπορία. Το 1986-1987, σπούδασε στο ΕΜΕΦ μελέτη και εφαρμογή φωτογραφίας και έλαβε μέρος στην έκθεση φωτογραφίας της αποφοίτησης. Στις αρχές του ’90, μετακόμισε στη Γαλλία, στο Παρίσι, όπου εργάστηκε, σπούδασε (1993-1994) στην CRET (HAUTES ALPES) διοίκηση χιονοδρομικών κέντρων και παρακολούθησε μαθήματα βιντεοληψίας.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1995 και ξεκίνησε να εργάζεται στον τηλεοπτικό σταθμό STAR TV, στο τμήμα εξωτερικών μεταδόσεων.

Το 2016 επελέχθη για να συμμετέχει στην έκθεση της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας, με θέμα “σουρεαλιστική φωτογραφία”. Άλλα μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης που χρησιμοποιεί, περιλαμβάνουν ζωγραφική, συγγραφή, βίντεο και γλυπτική. Μη σταματώντας να φωτογραφίζει, εμπνέεται από ποικίλα θέματα, με βασικό την Ανθρώπινη ‘Ύπαρξη.

Το 2018 2 διακρίσεις από WORLD PHOTOGRAPHY ORGANISATION 1st prize worldwide (culture) at the Sony WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 1ST prize national (culture) Greece at the Sony WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο Somerset house London.