του Μάρκου Ψυχάρη //

Μεγαλοπρέπεια α λα ελληνικά. Εικαστικά ψίχουλα για τους δημότες της Αθήνας, την ίδια στιγμή που οι εταιρείες που “υιοθετούν” δρόμους της πόλης απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, έχουν έδρες μακριά από την Ελλάδα ή απολύουν εργαζόμενους. Καμία αισθητική γραμμή. Η Πανεπιστημίου φωτισμένη σαν το Moon Cresta, βιντεοπαιχνίδι της δεκαετίας του 1980 όπου άλιεν κυνηγούσαν μοναχικά, χαμένα διαστημόπλοια. Το κιτσοχώρι της Αθήνας στα καλύτερά του. Η Coca Cola, που πάει με όλα, χορηγός του χριστουγεννιάτικου στολισμού της Πλατείας Συντάγματος. Το ίδρυμα Ωνάση του κλαυσίγελου της Βασιλίσσης Σοφίας. Όχι, δεν γίναμε ξαφνικά Χριστιανοί για να διαμαρτυρόμαστε για τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης. Είναι πως μας νοιάζουν οι χώροι που και εμείς κινούμαστε, μοιραζόμαστε με τους άλλους συμπολίτες μας.

•Ο οργασμός της διαμεσολάβησης. Ο δήμος απλά δεν μπορεί να προτάξει μια εικαστική εορταστική γραμμή για όλη την Αθήνα. Ιδιωτική πρωτοβουλία στο μάξιμουμ. Και επειδή τα εικαστικά εγκλήματα ή οι εικαστικές εκπλήξεις της Χριστουγεννιάτικης Αθήνας έχουν ονοματεπώνυμο παραθέτουμε τον χορηγικό χάρτη της γιορτινής Αθήνας. 

Συγκεκριμένα, το «Ίδρυμα Ωνάση» έχει αναλάβει τη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος του Hilton μέχρι το Σύνταγμα, η «Coca–Cola» θα φωτίσει την πλατεία Συντάγματος και την Πανεπιστημίου, η «Protergia» – ο τομέας Ενέργειας της MYTILINEOS – ανέλαβε τον στολισμό και την εγκατάστασή του στην Ερμού, στην Ακαδημίας και στη Φιλελλήνων, ο Όμιλος ΟΤΕ θα φωτίσει τη Σταδίου και η «Παπαστράτος» τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η «ΔΕΗ» στολίζει τη Χαλκοκονδύλη και την 3ης Σεπτεμβρίου, η εταιρία «AEGEAN» ανέλαβε τη Σκουφά και την Κανάρη, ο Όμιλος «MOTOR OIL» μέσω της «nrg» την Αμαλίας, η «Εθνική Τράπεζα» την Πλατεία Κοτζιά και την Αθηνάς και η «Εθνική Ασφαλιστική» τη Συγγρού στο τμήμα μεταξύ Αγίου Σώστη και κόμβου Καλλιρρόης. O «Παναθηναϊκός ΑΟ» φωτίζει την Αλεξάνδρας, η «Ionian Hotel Enterprises SA» τη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος του Hilton μέχρι τη Λ. Αλεξάνδρας και η «Πειραιώς Real Estate και Picar» τη Βουκουρεστίου στο τμήμα μεταξύ Σταδίου και Πανεπιστημίου. Πλατείες της πόλης επίσης στολίζονται και με τη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και συγκεκριμένα η Ομόνοια από τις εταιρίες «Athens Tiare Hotel», «ΑΤΤΙΚΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ», «Hondos Center», καθώς και την «Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας» (ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α.), η πλατεία Καραϊσκάκη από τα ξενοδοχεία «Wyndham Grand Athens», «Wyndham Athens Residence», «K29» (members of Zeus International) και η πλατεία Αγίας Ειρήνης από την «Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης».

Καλά Χριστούγεννα 2!

Καλά Χριστούγεννα 1!