γράφει η Αγγελική Κώττη //

Λένε πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα και αυτό ισχύει στην περίπτωση του πρίγκηπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, με την καλή έννοια όμως. Διότι εκτός από την εξωτερική ομοιότητα, της παραίτησης από κάποιο αξίωμα έρωτος ένεκεν, τα πράγματα για τον Εδουάρδο 8ο, αδερφό του προπάππου του Χάρι, και την σύζυγό του Γουόλις Σίμπσον, ήταν εντελώς, μα εντελώς διαφορετική. Όχι τόσο επειδή ο Εδουάρδος ήταν βασιλιάς και όχι πρίγκηπας, κυρίως επειδή οι λόγοι της παραίτησης δεν ήταν αμιγώς ερωτικοί, είχαν και μεγάλη δόση πολιτικής.

Ας πάμε στα 1936, οπότε και ο Εδουάρδος γίνεται βασιλιάς μετά τον θάνατο του πατέρα του. Μέχρι τότε ήταν αδιόρθωτος Καζανόβας και δεν είχε σκοπό να αλλάξει τακτική. Όχι ό,τι καλύτερο για τον βρετανικό θρόνο. Μακάρι πάντως να ήταν μονάχα αυτό. Ας κάνουμε και μια παρένθεση: όταν η Νταϊάνα είπε στον Κάρολο πως δεν ήταν δυνατόν να σχετίζεται αν και παντρεμένος με την Καμίλα, εκείνος της απάντησε πως δεν θα ήταν ο μοναδικός διάδοχος χωρίς ερωμένη! Προφανώς αυτό το είχε «ξεσηκώσει» από τον Εδουάρδο, καθώς ο δικός του παππούς, Γεώργιος, ήταν φρόνιμο αγόρι.

Ο τότε πρίγκηπας της Ουαλίας γνώρισε το 1931 τη Γουόλις Σίμπσον, μια Αμερικανίδα της υψηλής κοινωνίας, διαζευγμένη άπαξ και ξαναπαντρεμένη, αλλά με πρόθεση να χωρίσει ξανά. Πέντε χρόνια αργότερα όντως πήρε δεύτερο διαζύγιο και παντρεύτηκε τον παραιτηθέντα πλέον βασιλιά Εδουάρδο, με τον οποίο είχαν μια πολύ στενή σχέση. Αν και εκείνος, όπως έχει αποκαλυφθεί, ποτέ δεν σταμάτησε να έχει περιπέτειες, έβρισκε στη Γουόλις το άλλο του μισό.

Ο Εδουάρδος ο 8ος και η Γουόλις Σίμπσον στη διάρκεια διακοπών τους στη Μεσόγειο  

Η καταγωγή της ίσως να μην έπαιζε ιδιαίτερο ρόλο, αλλά συνδυάστηκε με το γεγονός ότι η Σίμπσον ήταν διαζευγμένη. Έτσι, θεωρήθηκε πολιτικά και κοινωνικά μη αποδεκτή σύζυγος για έναν βασιλιά. Άλλωστε, ο Εδουάρδος, ως βασιλιάς, ήταν επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας, που αποδοκίμαζε νέο γάμο ύστερα από χωρισμό. Επιπλέον δέχτηκε οχλήσεις από τον πρωθυπουργό, που του είπε πως σε περίπτωση γάμου του μαζί της, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να παραιτηθεί. Έτσι, παραιτήθηκε από τον θρόνο και ντύθηκε γαμπρός έξι μήνες μετά, στη Γαλλία, προκειμένου να της δώσει τα προνόμια της Δούκισσας (προφανώς και να κρατήσουν το χρήμα που παίρνουν οι γαλαζοαίματοι). Μέχρις εδώ, έχουμε τον έρωτα, ή την εμμονή αν θέλετε ενός εστεμμένου, να νυμφευθεί το αντικείμενο του πόθου του. Και τώρα μπαίνει η πολιτική!

Ο Εδουάρδος επιθεωρεί τάγμα των SS μαζί με τον Ναζί πολιτικό Ρόμπερτ Λέι

Πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, το ζευγάρι κατηγορήθηκε από πολλούς στην κυβέρνηση αλλά και από την κοινωνία ότι ήταν φιλικοί προς τους Ναζί. Το 1937 επισκέφθηκαν τη Γερμανία και γνώρισαν τον Αδόλφο Χίτλερ. Ο Δούκας (πλέον) Εδουάρδος, τοποθετήθηκε τότε Κυβερνήτης στις Μπαχάμες όπου ζούσε μια σκανδαλωδώς σπάταλη ζωή, ενώ ο βρετανικός λαός υπέφερε από τον πόλεμο, που εν τω μεταξύ είχε ξεσπάσει. Μετά τον πόλεμο, επίσης, έζησαν ανάμεσα στο Παρίσι και τις ΗΠΑ κάνοντας μια κοινωνική ζωή με πλούσιο lifestyle.

Το διαβόητο ζευγάρι παρέα με τον Αδόλφο Χίτλερ στις Βαυαρικές Άλπεις το 1937

•Τι σήμαινε η συμπάθειά τους προς τους Ναζί; Σύμφωνα με το FBI σήμαινε πως εκείνη θα ήταν πρόθυμη να δώσει μυστικά του κράτους στους ναζιστές, υποκλέπτοντας πληροφορίες και έγγραφα από τον σύζυγό της, εφόσον εκείνος είχε παραμείνει ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου

Υπάρχουν πολλά ντοκουμέντα, όπως διατείνονται οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Και αυτό μόνο καλό δεν θα έκανε στην ανθρωπότητα, αφού η θέση της Μεγάλης Βρετανίας στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν απέναντι στον Χίτλερ και μια προδοσία αυτού του επιπέδου θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα.

•Εντέχνως, μετά από τον δραματικότερο και σκληρότερο πόλεμο που έζησε η ανθρωπότητα, το άθλιο ποιόν της Σίμπσον παρακάμφθηκε και έμεινε στην κοινή γνώμη η ιστορία του έρωτα για χάρη του οποίου θυσιάστηκε ο Εδουάρδος. Οι ιστορικοί όμως δεν ξεχνούν και σε κάθε σχετικό ντοκιμαντέρ επιμένουν στην αφοσίωση του ζεύγους προς τον φασισμό, την οποία ουδέποτε έκρυψαν, αφού δεν θεωρούσαν μεμπτή

Χαρακτηριστικό είναι πως μετά τον πόλεμο, το ζεύγος εξακολουθούσε να εκφράζει συμπάθεια προς τον αιμοσταγή Χίτλερ, λέγοντας πως έπρεπε να του είχε επιτραπεί να εφαρμόσει τα οράματά του.

Καμιά φορά, η Ιστορία σε κάνει να ανατριχιάζεις…