
του Παύλου Κάγιου //
Αυτές είναι οι πέντε ταινίες που σου προτείνουμε να δεις ελεύθερα (δωρεάν) στο ertflix. Όλες τους βραβεύτηκαν. Όλες τους αξίζουν να φτάσουν ως τα μάτια σου.
The Square (Το Τετράγωνο)
Ο Σουηδός σκηνοθέτης Ρούμπεν Έστλαντ, βγάζει γλώσσα σε όλη την κουλτουρέ Δύση και στους παρατρεχάμενούς της οι οποίοι έχουν κατασκευάσει μια “σχιζοφρενικά γελοία κάστα”. Η βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία, σαρκάζει αυτό που συχνά ονομάζουμε: “ο πολιτισμός μας”.
Το σενάριο. Ο Κρίστιαν είναι ο πολύ διανοούμενος, πολύ όμορφος και πολύ…κουλ και πολιτισμένος επιμελητής σε ένα σημαντικό μουσείο σύγχρονης τέχνης στη Σουηδία. Το νέο του project λέγεται To Τετράγωνο. «Το Τετράγωνο είναι ένα καταφύγιο εμπιστοσύνης και φροντίδας. Μέσα του όλοι μοιραζόμαστε ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις». Με αυτή την επιγραφή να συνοδεύει το έργο τέχνης που δίνει σφυγμό στην ταινία, ο Ρούμπεν Έστλαντ οικοδομεί τη νέα του σάτιρα με στόχο την ευημερούσα δυτική (και κυρίως βορειοευρωπαϊκή) κοινωνία. Ο σκηνοθέτης, που έχει γράψει και το σενάριο, καθρεφτίζει στον πολιτικά ορθό πρωταγωνιστή του όλες τις αμήχανες και καθόλου καθωσπρέπει αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει μια αναπάντεχη ενόχληση στην καθημερινή ροή, όσο μικρή κι αν είναι. Με αφορμή την ιδιαίτερα…θεατρική κλοπή ενός iPhone, ο ιστός της σάτιρας ξετυλίγεται εξωφρενικά και ξεκαρδιστικά.
•Δείτε την ταινία ελεύθερα εδώ: ertflix – the square
Μεθοδικά αλλά και με το ευφυές θράσος και ιδιαίτερο χιούμορ που έχει επιδείξει στη φιλμογραφία του ο Έστλαντ, η ταινία απευθύνει στους ήρωες, και κατ’ επέκταση στους θεατές, εύστοχα και ανησυχητικά ερωτήματα για την ευθύνη απέναντι στους άλλους, για τις περίφημες ηθικές αξίες που μοιάζουν να υποχωρούν εύκολα και αυθόρμητα, για την κοινωνική ανισότητα και τη δυσπιστία που έχει καθιερωθεί στη θέση μιας παλιότερης πίστης στο σύστημα. Η ταινία απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο 70ο Φεστιβάλ των Καννών.
Συμπαραγωγή Σουηδίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Δανίας 2017
Σκηνοθεσία: Ρούμπεν Έστλουντ
Πρωταγωνιστούν: Ελίζαμπεθ Μος, Ντόμινικ Γουέστ , Κλάενς Μπανγκ, Τέρι Νόταρι
Το Πάρτι
Με μια ασπρόμαυρη κωμωδία ηθών η Βρετανίδα Σάλι Πότερ που την ακολουθεί – και τη σκλαβώνει…- η επιτυχία που είχε γνωρίσει το φιλμ της «Ορλάντο» το 1992, περιέγραψε την έξοδο της Βρετανίας από την “Ενωμένη Ευρώπη”.
Το «Πάρτι» διαδραματίζεται σε πραγματικό χρόνο σε ένα λονδρέζικο σπίτι με πρωταγωνιστές μια παρέα διανοουμένων της σημερινής λονδρέζικης κοινωνίας παραμονές του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, οι κοινωνικές, ιδεολογικές και πολιτικές αιχμές της μοιάζουν προφητικές για την κρίση ταυτότητας της βρετανικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται εν όψει του Brexit. Το καλογραμμένο σενάριο αποθεώνεται χάρη στις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών και ο γρήγορος ρυθμός υπηρετεί άψογα το καυστικό χιούμορ που διαπερνά όλη την ταινία. Μία συμπυκνωμένη σε 71 μόλις λεπτά αστική τραγωδία με περιτύλιγμα πνευματώδους κωμωδίας και μια, όσο κι αν μοιάζει ασύμβατο, εκρηκτική βρετανική καρδιά.
•Δείτε την ταινία ελεύθερα και δωρεάν εδώ: ertflix
«Τραγωδία σε περιτύλιγμα κωμωδίας, όπου η εορταστική συγκέντρωση μερικών φίλων κλιμακώνεται γρήγορα σε ένα βίαιο ξέσπασμα» χαρακτηρίζει την ταινία η Σάλι Πότερ. Και αναλύοντας τις σκέψεις της για την πολιτική και την ταινία της, υπογραμμίζει: «Μπορεί στην πολιτική η μία εβδομάδα να μετράει ως μεγάλο διάστημα, αλλά σε μία σχέση μερικά λεπτά μετράνε πολύ περισσότερο. Κάτω από μεγάλη πίεση, σε ένα περιορισμένο περιβάλλον – αυτή την αίσθηση έχει οποιοδήποτε σπίτι που κάποτε ήταν καταφύγιο και ξαφνικά μοιάζει με φυλακή – όλα τα μυστικά αναδύονται ορμητικά στην επιφάνεια. Αυτή είναι η άβυσσος που εξέτασα στο σενάριο. Ήθελα να προκαλέσω το γέλιο στην κόψη του ξυραφιού καθώς γινόμαστε μάρτυρες, μέσα από την εξεταστική ματιά του φακού, μιας παρέας που αποτυγχάνει παταγωδώς να ορίσει τι είναι ηθικό ή πολιτικώς ορθό».
Σκηνοθεσία: Σάλι Πότερ
Πρωταγωνιστούν: Κριστίν Σκοτ Τόμας, Τίμοθι Σπολ, Μπρούνο Γκανζ, Τσέρι Τζόουνς, Εμιλι Μόρτιμερ, Κίλιαν Μέρφι.
«Η σιωπηλή επανάσταση»
Χωρίς να μιμείται τον αλησμόνητο «Κύκλο των χαμένων ποιητών» – τον θυμίζει έντονα. Το σλόγκαν της ταινίας «μερικές φορές η σιωπή είναι η πιο δυνατή αντίσταση» σηκώνει πολλή κουβέντα, αλλά το σενάριο αυτής της ταινίας-έκπληξης σε αποζημιώνει προσφέροντάς σου ατόφια συγκίνηση.
Το σενάριο της ταινίας στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και στα απομνημονεύματα του Ντίτριχ Γκάρστκα σκιαγραφώντας ένα άγνωστο και συγκινητικό κεφάλαιο της μεταπολεμικής Γερμανίας.
Το στόρι μάς γυρίζει στο Δυτικό Βερολίνο του 1956 όπου στη διάρκεια μιας κινηματογραφικής προβολής, ο Τέο και ο Κουρτ, μαθητές λυκείου και φίλοι, παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα εικόνες από τα τραγικά γεγονότα, που ακολούθησαν μετά την ουγγρική εξέγερση στη Βουδαπέστη. Επιστρέφοντας στη γενέτειρά τους, την πόλη Στάλινσταντ στην Ανατολική Γερμανία, αποφασίζουν αυθόρμητα να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα της εξέγερσης. Η ενέργειά τους αυτή, όμως, προκαλεί πολύ μεγαλύτερη αναταραχή από την αναμενόμενη. Αρχικά, ο καθηγητής τους προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα και να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά των μαθητών του ως καπρίτσιο της ηλικίας τους. Οι μαθητές, όμως, τελικά δεν αργούν να γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης των πολιτικών μηχανισμών της νεοσύστατης χώρας. Ο Υπουργός Παιδείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας καταδικάζει την κίνηση ως ξεκάθαρα αντεπαναστατική και απαιτεί να βρεθεί και να κατονομαστεί ο υποκινητής, εκείνος που ηγείται αυτής της στάσης, μέσα σε μια βδομάδα. Οι μαθητές, όμως, αποφασίζουν να μείνουν ενωμένοι, να μην γίνουν «καρφιά». Αυτή τους η απόφαση θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα…
•Δείτε την ταινία ελεύθερα εδώ: ertflix
Σκηνοθεσία: Λαρς Κράουμε
Παίζουν: Λέοναρντ Σάιχερ, Γιόνας Ντάσλερ, Λένα Κλένκε
Γαλλική σινεφινέτσα με ανατροπή και ειρωνική διάθεση περί δημιουργίας και δημιουργού από τον σκηνοθέτη Ρεμί Μπεζανσόν (Το Μεγάλο Ταξίδι της Ζαράφα) που μεταφέρει στο σινεμά το ομότιτλο μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Νταβίντ Φενκινός. Το στόρι ξετυλίγεται σε μία περίεργη βιβλιοθήκη στην καρδιά της Βρετάνης, στη… «Βιβλιοθήκη των Απορριφθέντων Βιβλίων», όπου μία νεαρή εκδότρια ανακαλύπτει ένα εκπληκτικό χειρόγραφο που αποφασίζει αμέσως να εκδώσει, το μυθιστόρημα γίνεται μπεστ-σέλερ, αλλά ο συγγραφέας του, ο Ανρί Πικ, ένας ιδιοκτήτης πιτσαρίας, που πέθανε πριν από δύο χρόνια, δεν θα μπορούσε να είχε γράψει τίποτε άλλο πέρα από τη λίστα με τα ψώνια, σύμφωνα με τη χήρα του. Ένας κριτικός λογοτεχνίας, πεπεισμένος ότι πρόκειται για απάτη, αποφασίζει να ερευνήσει την υπόθεση, με την απρόσμενη βοήθεια της κόρης του αινιγματικού Ανρί Πικ…
δείτε την ταινία ελεύθερα εδώ: ertflix
Πρωταγωνιστούν δυο αγαπημένοι ηθοποιοί του γαλλικού κινηματογράφου (Φαμπρίς Λουκινί, Καμίγ Κοτέν) και ο σκηνοθέτης μάς ταξιδεύει στους κύκλους της γαλλικής λογοτεχνίας, αλλά και στην απαράμιλλης ομορφιάς γαλλική επαρχία. Σ’ έναν δεύτερο ρόλο και η Χάνα Σιγκούλα, η μούσα του Φασμπίντερ. Η ταινία πρωτοπαρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινό στο πλαίσιο του 20ού Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, παρουσία του σκηνοθέτη και του συγγραφέα του βιβλίου.
Σκηνοθεσία: Ρεμί Μπεζανσόν
Παίζουν: Φαμπρίς Λουκινί, Καμίλ Κοτέν, Αλίς Αϊσάζ, Χάνα Σιγκούλα.
Loro
Στην ερώτηση: “Ποιος είναι ο φόβος του Μπερλουσκόνι;” o Ιταλός σκηνοθέτης Πάολο Σορεντίνο απάντησε: “Οι φόβοι όλων. Τα γηρατειά και ο θάνατος.” Ο βραβευμένος με Όσκαρ ο δημιουργός Πάολο Σορεντίνο (Η Τέλεια Ομορφιά) συνεργάστηκε ξανά με τον καταπληκτικό πρωταγωνιστή Τόνι Σερβίλο σε ταινία που, αν και βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά, επιστρατεύει τη μυθοπλασία για να κάνει το πορτρέτο της Ιταλίας υπό την επήρεια του Σίβλιο Μπερλουσκόνι. Το δίδυμο μεταφέρει σκηνές από την πολύκροτη ζωή του μεγιστάνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, καλύπτοντας τα χρόνια μεταξύ 2006 και 2010.
Δείτε την ταινία του Πάολο Σορεντίνο ελεύθερα εδώ: ertflix
Loro. O Σορεντίνο, εξ αρχής, επιλέγει να μην πάρει θέση απέναντι στον διαβόητο πρωταγωνιστή, ενώ ο τίτλος –που σημαίνει «Αυτοί»- αναφέρεται σε όλους εκείνους που πλαισίωναν τον Μπερλουσκόνι τα χρόνια που καθόρισαν την Ιταλία.
Σκηνοθεσία: Πάολο Σορεντίνο
Παίζουν: Τόνι Σερβίλο, Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Κάσια Σμούτνιακ, Κιάρα Ιέτσι