Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν – Ο Γάλλος αστός και πιονιέρος της φωτογραφίας δρόμου που γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1908 – και πέθανε στις 3 Αυγούστου 2004.

Ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν αναγνωρίζεται ως ο πατέρας της σύγχρονης φωτοδημοσιογραφίας.

Ο Αλμπέρ Καμύ μέσα από το φακό του Henri Cartier-Bresson

Αρχικά ζωγράφος, πέρασε μια περίοδο που σχεδόν ζούσε ως οικότροφος του στούντιο του ζωγράφου και γλύπτη André Lhote, θέλησε μέσω των εικόνων του (ζωγραφική – φωτογραφία) να βρει την καλλιτεχνική του αλήθεια χρησιμοποιώντας κλασικές φόρμες τέχνης.

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, με τη συμβολή του Ιδρύματος Henri Cartier-Bresson, τιμά το μοναδικό ζευγάρι καλλιτεχνών Henri Cartier-Bresson (1908-2004) και Martine Franck (1938-2012) με ένα διπλό φωτογραφικό αφιέρωμα που θα παρουσιάζεται παράλληλα και στα δυο του μουσεία, στην Αθήνα και στην Άνδρο, από τις 3 Ιουλίου έως τις 27 Οκτωβρίου 2024. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Εικόνα από την επίσκεψη του στρατηγού Ντε Γκολ στο Μόναχο το 1962

 

Νάπολη, Ιταλία, 1960

Η φωτογραφία μπήκε στη ζωή του Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν τη δεκαετία του 1920. Του άρεσε να αποτυπώνει με κινηματογραφικό τρόπο τυχαίους ανθρώπους, μαζικά θεάματα, προσωπικές στιγμές σε δημόσιους χώρους. Με τη μικρού μεγέθους φωτογραφική μηχανή Leica ανάπτυξε μια ερωτική σχέση. Έγινε η επέκταση των ματιών του.

Θεατές του αγώνα – Αμερικάνικο ποδόσφαιρο – Michigan – Northwestern, 1960.

 

Νέα Υόρκη 1960

Ταξιδεύοντας διαρκώς και φωτογραφίζοντας ασταμάτητα ασκηνοθέτητους καθημερινούς ανθρώπους κατάφερνε να παρουσιάζει σε εικόνες κουλτούρες και κώδικες ζωής ανθρώπων που ζουν σε διαφορετικά σημεία της γης. Φοβόταν τη χρήση φλας και φακών που ίσως θα έδιναν νέες δυνατότητες στη δουλειά του. Αν και οι εικόνες του έγιναν ένα παράθυρο καταγραφής συμπεριφορών ανθρώπων του 20ου αιώνα εντούτοις ο ίδιος αρνιόταν να φωτογραφηθεί.

Ο  Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν στη Νέα Υόρκη το 1947

 

Φυλακισμένος στις Η.Π.Α., 1975

 

Ζαν Πολ Σαρτρ, Παρίσι, 1946

 

Σιμόν ντε Μποβουάρ, Παρίσι, 1946

 

Από την ανακοίνωση θανάτου του Γκάντι, Νέο Δελχί, Ινδία, 1948

Η καριέρα του στη φωτοδημοσιογράφια διεκόπη όταν κλήθηκε να υπηρετήσει τον Γαλλικό στρατό. Στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου συνελήφθη και κατάφερε να αποδράσει δύο φορές. Το 1947, μαζί με τους Ρόμπερτ Κάπα, Τζορτζ Ρότζερ, Ντέιβιντ Σέιμουρ και Ουίλιαμ Νάνιβερτ, ίδρυσαν το πρακτορείο φωτογραφιών Magnum. O Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν κάλυψε την κηδεία του Γκάντι το 1948. Το 1953 κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο “The Decisive Moment”. Το λες και ως βίβλο του φωτορεπορτάζ. Περιείχε 126 εικόνες των ταξιδιών του όπως και πορτρέτα προσωπικοτήτων της τέχνης και του πολιτισμού όπως ο Σαρτρ, η Σιμόν Ντε Μποβουάρ, ο Τρούμαν Καπότε και ο Αλμπέρ Καμί.

πηγή εικόνων © Fondation Henri-Cartier Bresson