Του Χοντρού //

Ένας πολύ γνωστός Έλληνας σκιτσογράφος είχε πει ότι η ελληνική γελοιογραφία βρίσκεται σε ακμή τα τελευταία 100 χρόνια και είχε δίκιο. Ίσως λόγω της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας, ίσως λόγω της ελληνικής πραγματικότητας που είναι γεμάτη από θέματα προς σάτιρα.Ο Γιάννης Καλαϊτζής ήταν ένας από τους μεγάλους. Εξαιρετικό σχέδιο, σπουδαίο χρώμα και σπουδαία εικαστική καλλιέργεια. Ήταν ένας ικανότατος εικονογράφος και κομίστας αλλά πάνω από όλα ένας κορυφαίος γελοιογράφος.

Δηλητηριώδεις ατάκες και αναρχικό σχέδιο, είχε κληρονομήσει τη μανία του Μποστ για τη λεπτομέρεια καθώς γέμιζε το σκίτσο του με διάφορα υποθέματα που συνόδευαν το κύριο και πολλές φορές γράφοντας μικρά σχόλια πάνω από την υπογραφή του.

Ο Καλαϊτζής ήταν από τη μεγάλη γενιά των σκιτσογράφων, όπως ο Ιωάννου και αργότερα ο Στάθης και ο Χαντζόπουλος, για να αναφέρω μόνο μερικούς, που έφεραν μια άλλη εικαστική και πολιτική άποψη στο σκίτσο. Χρώμα, εικαστικότητα και πολιτικοποιημένη λεζάντα συνέχισαν τον δρόμο που άνοιξαν μεταξύ άλλων οι παλιότεροι Φωκίωνας Δημητριάδης, Μποστ, Κ. Μητρόπουλος και ΚΥΡ δίνοντας πολλά νέα στοιχεία. Ικανότατος στο χρώμα αλλά και με ένα εξαιρετικό σχέδιο που δεν έχανε ακόμα και στη μέτρια εκτύπωση μιας εφημερίδας.

skitso kalaitzi efyzn

Ο Καλαϊτζής, εκτός από την αδιαμφισβήτητή του εικαστική του κατάρτιση ήταν και ένας εξαιρετικός σχολιαστής με πολιτική αλλά όχι κομματική θέση. Σκληρός στο σχόλιό του και άμεσος χωρίς να γίνεται απλοϊκός έλεγε τη δικιά του άποψη που έπρεπε να ενοχλεί γιατί καμιά πολιτική γελοιογραφία δεν είναι ένα χάδι. Δούλεψε μέχρι το τέλος της ζωής του, μάλλον γιατί η γελοιογραφία δεν είναι επάγγελμα αλλά κάτι πολύ παραπάνω.

Έφυγε ένας σπουδαίος. Έμεινε η δουλειά του για να μας το θυμίζει.

 

* H γελοιογραφία είναι από την ΕΦ.ΣΥΝ.