
του Γιάννη Παναγόπουλου //
Την περασμένη εβδομάδα, την περασμένη Τετάρτη, αν δεν κάνω λάθος, οι γυμναστές που βρίσκονταν στην είσοδο του ανοιχτού γηπέδου της Γκράβας – ο χώρος έχει ταρτάν, έχει κλειστό κολυμβητήριο, δύο γήπεδα μπάσκετ – που εκατοντάδες άνθρωποι χρησιμοποιούν για να κάνουν τζόκινγκ, μου είπαν αυτό: “Από τη Δευτέρα 25 Μαΐου για να περάσετε στο χώρο πρέπει να μας φέρετε χαρτί από γιατρό που να πιστοποιεί πως είστε ασυμπτωματικός στον Covid-19”. Να αποδείξω πως είμαι ασυμπτωματικός… μάλιστα. Μέχρι εκεί; Κάτι σαν ανοσία της αγέλης μου φάνηκε αυτό αλλά δεν είχα όρεξη να το κουράσω. Χαρτί γιατρού θα ήθελαν, χαρτί γιατρού θα έπαιρναν.
Οι γυμναστές μου έδωσαν δύο χαρτιά, ένα που θα συμπλήρωνε γιατρός, ένα που θα συμπλήρωνα μόνος. Θα πιστοποιούσα στο δήμο πως δεν είχα συμπτώματα Covid-19. Ήταν μόνο Τετάρτη, σκέφτηκα πως μέχρι τη Δευτέρα μεσολαβούσε ένας μικρός αιώνας. Πήρα τα χαρτιά, τα έβαλα στην τσέπη και άρχισα να τρέχω στο ταρτάν. Ήταν νωρίς το απόγευμα. Λίγο πριν τις 5 μ.μ. Ο κόσμος δεν ήταν πολύς.
Οι ημέρες έρχονταν και έφυγαν και εγώ έτρεχα στο ταρτάν, το χαλασμένο αλλά ταρτάν, στο γήπεδο της Γκράβας. Τη Δευτέρα το πρωί, μόλις προχτές δηλαδή, στην ιδέα πως δεν θα με άφηναν να τρέξω στο χώρο γιατί δεν είχα την άδεια του γιατρού που μου είχε ζητηθεί, μια μικρή αγωνία με κυρίευσε. Δεν ήθελα να χάσω την προπόνηση. Τα κιλά της καραντίνας μου έδειχναν ένα δρόμο. Να τρέξω. Ήμουν στα Πατήσια, πολύ κοντά στο Δημοτικό Ιατρείο στη γωνία των δρόμων Λασκαράτου και Πατησίων. Ανέβηκα τα σκαλιά του ακόμα, από εποχής Καμίνη, διώροφου σπιτιού. Χτύπησα το κουδούνι. Ήταν ανοιχτή η τζαμαρία της σιδερένιας πόρτας. Από το βάθος ακούστηκε η φωνή άνδρα που ρωτούσε “Τι θα θέλατε;”
Είπα πως ήθελα χαρτί γιατρού που να πιστοποιούσε πως είμαι ασυμπτωματικός στον Covid-19. Μου απάντησαν πως το Δημοτικό Ιατρείο είναι “σταθμός” για περιστατικά Covid-19. Αυτό μόνο. Χάρηκα για λίγο. Είχα έρθει στο σωστό σημείο. Ο ίδιος άνδρας μου είπε πως πρέπει να μου κάνουν και τεστ ανίχνευσης του ιού. Απάντησα πως δεν είναι απαραίτητο. “Μια απλή βεβαίωση πως είμαι ασυμπτωματικός θα ήθελα” αποκρίθηκα. Μια κυρία με μάσκα πλησίασε προς το μέρος του. Είπε απλά πως για τη βεβαίωση που ήθελα έπρεπε να πάω κάπου στην οδό Ακαδημίας. Ρώτησα αν στο συγκεκριμένο κέντρο του δήμου υπήρχε γιατρός. Μου απάντησε πως δεν υπήρχε. Είχα μόλις απευθυνθεί σε ένα ιατρείο – του Δήμου – που είχε προσωπικό αλλά δεν είχε γιατρό. Έφυγα με την αίσθηση πως μάλλον ήθελαν να με ξεφορτωθούν. Ανέβηκα στη μηχανή, πήγα στην οδό Ακαδημίας. Είχα ξεχάσει το νούμερο που μου είχαν πει να πάω και σκέφτηκα να σταματήσω για να ρωτήσω στο ΚΕΠ της οδού Ακαδημίας. “Δημοτικό Ιατρείο στην οδό Ακαδημίας υπάρχει;”. Ένας υπάλληλος του Δήμου μου είπε πως πρέπει να πάω στο κτήριο του Δήμου στην Οδό Ακαδημίας 50.
Μπήκα στο κτήριο της οδού Ακαδημίας που είναι το Πνευματικό Κέντρο του δήμου και αφού δεν υπήρχε κάτι που να δείχνει υγειονομική υπηρεσία πέρασα μια πόρτα και πήρα κατεύθυνση στη ρεσεψιόν. “Γεια σας, θα ήθελα μια βεβαίωση από γιατρό του Δήμου πως είμαι ασυμπτωματικός στον Covid-19.” Η ρεσεψιονίστ, αφού πρώτα πήρε ένα χαμόγελο συμπάθειας, μου είπε: “Και σας έστειλαν εδώ; Αυτά τα χαρτιά είναι για εσωτερική χρήση.”
Εσωτερική Χρήση; Εγώ μόνο χρήση του ελεύθερου, προς χρήση, ταρτάν στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας ήθελα να κάνω. Και όχι, δεν είμαι υπάλληλος του Δήμου.
“Περάστε έξω” είπε και συνέχισε “Ακριβώς απέναντι, στην οδό Σόλωνος, υπάρχει το Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου της Αθήνας. Πήγα στο ιατρείο της οδού Σόλωνος. Πριν μπω στο χώρο μια νοσοκόμα με θερμομέτρησε, μου είπε να φορέσω μάσκα και μετά ρώτησε: “Τι θα θέλατε;”
Είπα την ιστορία…
Πως ήθελα γιατρός να βεβαιώσει πως δεν έχω συμπτώματα Covid 19. “Κοιτάξτε, δεν υπάρχει γιατρός σήμερα”. Πηγαίνετε στο ΙΚΑ της οδού Ακαδημίας. Είναι πολύ κοντά μας.” είπε η νοσοκόμα.
Έφυγα. Και μάντεψε τι… πήγα στο ΙΚΑ της οδού Ακαδημίας. Ζήτησα να με δει για γιατρός γιατί θα ήθελα μια βεβαίωση πως είμαι ασυμπτωματικός.
Μια γιατρός δέχτηκε να με δει. Χτύπησα την πόρτα του γραφείου της και είπα: “Ήθελα μια βεβαίωση πως είμαι ασυμπτωματικός στον Covid-19”. “Έχετε φέρει μαζί σας τρίπλεξ καρδιάς;” ρώτησε. Απάντησα όχι. Πρέπει να σας δει καρδιολόγος πρώτα. Κλείστε ένα ραντεβού να σας δει. Έφυγα απογοητευμένος. Άρχισα τα τηλέφωνα δεξιά και αριστερά. Έκλεισα ραντεβού σε γιατρό δικό μου. Υπόγραψε εύκολα αυτό που ο δήμος ζητούσε.
•Είναι Δευτέρα νωρίς το απόγευμα. Φόρεσα σορτ, παπούτσια για τρέξιμο. Πήρα το πιστοποιητικό της ασυμπτωματικότητας και πήγα για τρέξιμο. Έφτασα στην είσοδο του γηπέδου με αυτοπεποίθηση. Είχα το χαρτί που μου επέτρεπε την είσοδο. Δεν θα έχανα την προπόνηση. “Περάστε”, μου είπε η γυμνάστρια του χώρου. Απάντησα πως έχω την άδεια γιατρού που μου είχε ζητηθεί. “Αααα… δεν πειράζει. Περάστε, απλώς αφήστε μας το όνομα και το τηλέφωνό σας. Τουλάχιστον είναι κάλο, για εσάς, πως πιστοποιήσατε πως είστε ασυμπτωματικός στον Covid-19. Περάστε έτσι και αλλιώς” μου είπε….Πέρασα και έτσι και αλλιώς και εντίμως διαφορετικός. Ο πρωινός γύρος στην Αθήνα ήταν μια λεπτομέρεια
Κατά τα άλλα και σύμφωνα με το Δήμο της Αθήνας, για να μην τρέχετε δεξιά και αριστερά – όπως το έκανα εγώ – διαβάστε τα παρακάτω
Από τον Δήμο Αθηναίων ανακοινώνεται ότι ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), προχωρά από αύριο Τετάρτη 27 Μαΐου στην επαναλειτουργία για το κοινό όλων των Ανοιχτών Αθλητικών Κέντρων.
Όλα τα Ανοιχτά Αθλητικά Κέντρα (γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου) θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Κυριακή τις ώρες 08:30 – 22:00
Δείτε όλα τα Ανοιχτά Αθλητικά Κέντρα στο https://www.opanda.gr/index.php/ipodomes-opanda/item/anoixta-athlitika-kentra
Ειδικότερα για το Αθλητικό Κέντρο Στίβου Γκράβας και τα Γήπεδα Τένις, που θα λειτουργούν με διαφορετικό ωράριο και μόνο κατόπιν ραντεβού, ο κάθε αθλούμενος θα πρέπει να φέρει υποχρεωτικά συμπληρωμένο το Δελτίο Καταγραφής Αθλούμενου το οποίο μπορεί να κατεβάσει από το https://gga.gov.gr/images/Deltio_Katagrafis_V3.pdf
- Στο Αθλητικό Κέντρο Στίβου Γκράβας θα επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα άνω των 13 ετών (2007) κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 210 2287506
Το Αθλητικό Κέντρο θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Σάββατο 07:30 – 22:00 - Στα Γήπεδα Τέννις, στο Ρουφ, Πειραιώς & Εχελιδών (τηλ.: 210 3421260), στην Ελληνορώσων, πλατεία Κρημνίτσης (τηλ.: 210 6711016), στο Γουδή, Γ. Παπανδρέου και Κανελλοπούλου (τηλ.: 210 7771990) και στα Άνω Πατήσια, Μητσάκη & Πολυλά (τηλ.: 210 2025634) θα επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα άνω των 15 ετών (2005) κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Τα Γήπεδα Τένις θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 – 21:00
Περισσότερες πληροφορίες για τα Ανοιχτά Αθλητικά Κέντρα στο τηλέφωνο 210-3646857