Του Παύλου Θ. Κάγιου //

Την ευκαιρία να δούμε μοναδικές στιγμές δημιουργίας από το σημερινό σινεμά και τις σκέψεις ενός από τους μέγιστους σκηνοθέτες όλων των εποχών, του Όρσον Γουέλς, μας προσφέρουν το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα φιλμ «Κλέφτες καταστημάτων» του Χιροκάζου Κόρε-Έντα και το ντοκιμαντέρ «Το βλέμμα του Όρσον Γουέλς» πάνω στον μοναδικό τρόπο της σκέψης του. Από τις υπόλοιπες νέες ταινίες ξεχωρίζει η ναυτική τραγωδία «Κursk» που διαθέτει ευαισθησία και στιγμές συγκίνησης κι είναι σκηνοθετημένη από τον πολύ καλό Τόμας Βίντερμπεργκ…

«Κλέφτες καταστημάτων»
Ως μια από τις καλύτερες ταινίες της φετινής χρονιάς μάς έρχονται οι «Κλέφτες καταστημάτων» του Χιροκάζου Κόρε-Έντα που έχουν τιμηθεί και με τον Χρυσό Φοίνικα του φετινού Φεστιβάλ Καννών κι αποτελούν και επίσημη υποβολή της Ιαπωνίας για τα Όσκαρ.

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης είχε κερδίσει το 2013, ξανά στις Κάννες, το Βραβείο της Επιτροπής για την ταινία του Πατέρας και Γιος και στην ταινία «Κλέφτες Καταστημάτων» εκτός από σκηνοθέτης είναι σεναριογράφος και μοντέρ.

Μετά από μια εξόρμηση για άλλη μια μικροκλοπή, ο Οσάμου και ο γιος του συναντούν ένα μικρό κορίτσι μέσα στο κρύο. Στην αρχή διστακτικοί να αφήσουν το κορίτσι να μείνει μαζί τους, η σύζυγος του Οσάμου συμφωνεί να αναλάβουν τη φροντίδα της αφού καταλαβαίνει ότι έχει περάσει μεγάλες δυσκολίες. Αν και η οικογένεια είναι φτωχή, ίσα-ίσα τα βγάζουν πέρα με τις δουλειές τους και τις μικροκλοπές, μοιάζουν να ζουν ευτυχισμένοι μαζί, μέχρι που ένα απρόβλεπτο γεγονός αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά και βάζει σε κίνδυνο τους δεσμούς που τους ενώνουν. Και δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί ότι όλη αυτή η «οικογενειακή ευτυχία» απέχει πολύ από την αλήθεια, ενώ, ταυτόχρονα, θα αμφισβητηθεί και κατά πόσο το ψέμα δεν μπορεί να γίνει η ωραιότερη αλήθεια όταν την πιστέψεις!

•Το γνωστό στην τέχνη: δεν έχει σημασία τι λες, αλλά πώς το λες, ισχύει εκατό τα εκατό στο φιλμ του Χιροκάζου που μεταμορφώνει μια συνηθισμένη τις τελευταίες δεκαετίες ιστορία στις κινηματογραφικές ταινίες – και στη ζωή, δυστυχώς – σε μια υπαρξιακή, φιλοσοφική ελεγεία γεμάτη ποίηση και λυρισμό που σου φέρνει στο νου τα αριστουργήματα του Γιασουσίρο Όζου.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Χιροκάζου Κόρε-Έντα
Παίζουν: Σακούρα Αντο, Λίλι Φράνκι, Μάγκου Ματσουόκα, Τζίο Καΐρι

«Το βλέμμα του Όρσον Γουέλς»
«Το βλέμμα» του Όρσον Γουέλς ακολουθούσε, σίγουρα, την εσωτερική διαδρομή της αποκάλυψης που χάραξε «Το βλέμμα του Οδυσσέα» το οποίο ο «δικός» μας Θόδωρος Αγγελόπουλος ερευνούσε στο ποιητικό φιλμ το οποίο χάρισε στη χώρα μας το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών το 1995. Και ο καλός ντοκιμαντερίστας Μαρκ Κόζινς μας προσφέρει άγνωστες δημιουργικές πτυχές ενός από τους πιο μεγάλους δημιουργούς του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Η ιστορία ξεκινά με την κόρη του Όρσον Γουέλς όταν αποφασίζει να φέρει για πρώτη φορά στο φως τα αρχεία του πατέρα της. Τότε, ο Μαρκ Κόζινς, ένας έμπειρος ντοκιμαντερίστας, δέχεται την πρόκληση να προσεγγίσει τον μέγιστο σκηνοθέτη μέσα από καλλιτεχνικές του πτυχές που μας ήταν άγνωστες μέχρι πρότινος. Στην πορεία καταλήγει σε ένα λατρευτικό φόρο τιμής ο οποίος όχι μόνο εισχωρεί στο μυαλό μιας ιδιοφυίας, αλλά και καταφέρνει να μας πείσει να αντικρίσουμε τον Γουέλς με άλλα μάτια.

•Μια αγγλική παραγωγή πάνω στο άγνωστο μέχρι σήμερα αρχείο με τις ζωγραφιές, τα σκίτσα και τα σχέδια του μεγάλου Όρσον Γουέλς. Η έρευνά του στέκεται αφορμή για ένα ακόμη υπερατλαντικό ταξίδι στα μέρη που έζησε και δημιούργησε ο Γουέλς, αλλά και έναυσμα για έναν υπερβατικό διάλογο μεταξύ τους. Μια κουβέντα σε δεύτερο πρόσωπο, που εκτυλίσσεται ποιητική αδεία στην ατόφια κινηματογραφική ενδοχώρα που ορίζουν πλάνα και σκηνές της φιλμογραφίας του.

Η έρευνα του Μαρκ Κόζινς δεν στέκεται μόνο πάνω στα κινηματογραφικά αρχεία του Γουέλς, αλλά ψάχνει και καταφέρνει να ανασύρει στο φως κομμάτια και αποσπάσματα του δημιουργικού μεγαλείου ενός δημιουργού που τα έργα του άνοιξαν μοναδικούς δρόμους στην έβδομη τέχνη.

Σκηνοθεσία: Μαρκ Κόζινς

«Το βλέμμα του Όρσον Γουέλς»
Στην αληθινή ιστορία του K-141 KURSK, ενός ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου που βυθίστηκε στον πυθμένα της θάλασσας του Μπάρεντς τον Αύγουστο του 2000. Επρόκειτο για μια απλή ναυτική άσκηση που όμως είχε τραγική κατάληξη, με τη ρωσική κυβέρνηση να αρνείται – για πέντε μέρες – τη βοήθεια από τις ξένες κυβερνήσεις, προτού τελικά συμφωνήσει να δεχθεί τη συνδρομή της βρετανικής και της νορβηγικής κυβέρνησης. Πολλά από τα 118 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν ακαριαία, ορισμένα όμως εκτιμάται ότι κατάφεραν σε πρώτη φάση να διασωθούν πηγαίνοντας σε ασφαλές σημείο του υποβρυχίου. Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα και το οξυγόνο να ελαττώνεται, άλλες χώρες προσέφεραν βοήθεια την οποία αρνήθηκε η Μόσχα υποστηρίζοντας ότι ελέγχει την κατάσταση.

Τελικά η ρωσική επιχείρηση διάσωσης απέτυχε, με καθυστέρηση ζητήθηκε επίσημα η συνδρομή του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας και μια εβδομάδα μετά τις εκρήξεις Νορβηγοί δύτες διαπίστωσαν ότι η εσωτερική καμπίνα ήταν πλημμυρισμένη συμπεραίνοντας πως πλέον όλα τα μέλη του πληρώματος είναι νεκρά, γεγονός που ανακοινώθηκε από το Ρωσικό Ναυτικό.

Σκηνοθέτης της ταινίας έχει αναλάβει ο πολύ αξιόλογος Τόμας Βίντερμπεργκ που, μάλλον, εδώ εκτελεί «μια κινηματογραφική παραγγελία» μεγάλης εταιρείας καθώς η θεματολογία απέχει χιλιόμετρα από τον εσωτερικό προβληματισμό πάνω σε κοινωνικά θέματα που κυριαρχεί στις προηγούμενες ταινίες του. Καταφέρνει, όμως, να δημιουργήσει μια ναυτική τραγωδία με δραματική ευαισθησία, έστω κι ως “κλασικά εικονογραφημένα”. Κι ο ίδιος αναφέρει: «Η τραγωδία του Κουρσκ ήταν κάτι που ήξερα μόνο επιφανειακά. Ενα πράγμα που μου είχε μείνει ωστόσο από τα όσα είχαν αναφέρει τότε οι ειδήσεις ήταν η παγίδευση αυτών των ανθρώπων μέσα στο Κουρσκ, αυτή η έκκληση για βοήθεια που ποτέ δεν έφτασε».

•Παίζουν ο Ματίας Σένερτς («Το κορίτσι από τη Δανία»), ο βραβευμένος με Όσκαρ Α΄ Ανδρικού ρόλου Κόλιν Φερθ (Ο Λόγος του Βασιλιά), η Λέα Σεϊντού (Αστακός) και ο Μαξ Φον Σίντοφ της «Έβδομης Σφραγίδας» κι άλλων ταινιών του Μπέργκμαν.

Σκηνοθεσία: Τόμας Βίντερμπεργκ
Παίζουν: Κόλιν Φερθ, Ματίας Σένερτς, Λέα Σεϊντού, Μαξ Φον Σίντοφ

«Προσευχήσου πριν πεθάνεις»
Εντάξει, έχουμε δει άπειρες ταινίες με κρατούμενους φυλακών να περνούν τα χίλια όσα βασανιστήρια σε απάνθρωπες συνθήκες κράτησης κι αυτό το φιλμ δεν λέει κάτι καινούργιο, αλλά έχει τη δύναμη της βάναυσης αλήθειας που ζει ο ήρωάς της και σε κερδίζει…Βασίζεται στο ομώνυμο best seller και αφηγείται την απίστευτη αληθινή ιστορία του Βρετανού Μπίλι Μουρ, ενός νεαρού μποξέρ που οδηγείται σε μια από τις πιο κακόφημες φυλακές της Ταϊλάνδης. Αρνούμενος να πεθάνει στη φυλακή, ο Μπίλι θα αρχίσει να εκπαιδεύεται στη φονική πολεμική τέχνη Μουάι Τάι, μια διαδικασία που θα τον κάνει να ανακαλύψει την έννοια της φιλίας, σε ένα απίστευτο ταξίδι προς τη λύτρωση. Η σοκαριστική ιστορία του αφορά την ποινή των τριών χρόνων που εξέτισε στις πιο κακόφημες φυλακές της Ταϊλάνδης όταν συνελήφθη για διακίνηση κλεμμένων αγαθών, όπλων και για την υποψία κατοχής ναρκωτικών. Ο ίδιος ο Μουρ βοήθησε στη συγγραφή του σεναρίου και ήταν παρών σε όλη σχεδόν τη διάρκεια των γυρισμάτων .

•«Αυτό που με τράβηξε στην ταινία ήταν η αυθεντικότητα, η Ταϊλάνδη, ο κόσμος της φυλακής, ο χαρακτήρας του Μπίλι Μουρ και η αληθινή του ιστορία. Διάβασα πρώτα το βιβλίο του, ύστερα τον γνώρισα από κοντά και είδα τη φοβερά ευαίσθητη πλευρά του παρά τη βία που έχει βιώσει», αναφέρει ο σκηνοθέτης.

Σκηνοθεσία: Ζαν-Στεφάν Σοβέρ
Παίζουν: Τζο Κόουλ, Μπίλι Μουρ, Βιθάγια Πάνσρινγκαρμ Φωτογραφία: Ντέιβιντ Ουνγκάρο

«Ο υποψήφιος»
Μετά τα βραβευμένα με Όσκαρ “Juno” και “Up In The Air”, o Τζέισον Ράιτμαν επιστρέφει με μια κοινωνικό-πολιτική ταινία που καταγράφει την πραγματική ιστορία της ανόδου και της πτώσης του Αμερικανού χαρισματικού πολιτικού Γκάρι Χαρτ με τον Χιου Τζάκμαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το 1987 ο Γκάρι Χαρτ είχε κερδίσει τις εντυπώσεις των νεαρών ψηφοφόρων και είχε θεωρηθεί ο αδιαμφισβήτητος υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα, όταν η καμπάνια του πέρασε σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας της αποκάλυψης μιας εξωσυζυγικής του σχέσης. Ο κίτρινος τύπος άρχισε να αλλοιώνει -όπως γίνεται πάντα- την πολιτική δημοσιογραφία και ο Γερουσιαστής Χαρτ υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα.

•Η ταινία βασίζεται σε βιβλίο του Matt Bai, ο οποίος συνυπογράφει το σενάριο και επικεντρώνεται στις τελευταίες μέρες της πολιτικής καριέρας του Χαρτ .

Ο Ράιτμαν είδε την ταινία σαν μια ευκαιρία να κάνει ένα λεπτομερές χρονικό εκείνης της συγκεκριμένης ηλεκτρισμένης στιγμής, της τελευταίας πριν το διαδίκτυο τα αλλάξει όλα, πριν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης θολώσουν οριστικά με την εξάπλωση – και κυριαρχία, ουσιαστικά – της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας…

Σκηνοθεσία: Τζέισον Ράιτμαν
Παίζουν: Χιου Τζάκμαν, Βέρα Φαρμίγκα, Τζ. Κ. Σίμονς, Άλφρεντ Μολίνα

«Ο κόσμος σου ανήκει»
Δεν φαίνεται, τουλάχιστον μέχρι σήμερα και με τις δύο πρώτες ταινίες του, να μπορεί να πει ένας σινεφίλ ότι το «μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά» για τον Ρομέν Γαβρά συγκρίνοντάς τον με τον πατέρα του Κώστα Γαβρά. Κι αυτό γιατί δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει ως «αλλιώτικη» η κινηματογραφική του ματιά. Προς το παρόν κι αν θέλαμε να συγκρίνουμε το «Ο κόσμος σου ανήκει» με άλλα φιλμ, θα λέγαμε πως έχουμε άλλο ένα ίδιο με δεκάδες παρόμοια άλλα.

Ήρωάς της είναι ένας έμπορος ναρκωτικών, που με την τελευταία του «δουλειά» ονειρεύεται να αποσυρθεί από τον υπόκοσμο, αλλά πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο όταν εμπλέκονται σ’ αυτήν οι πιο κοντινοί του άνθρωποι: η αγαπημένη του, ο φυλακόβιος πρώην πεθερός του και η απαιτητική του … μητέρα. Μια απολαυστική γκαγκστερική ταινία – ή ίσως παρωδία και «μαύρη κωμωδία» του είδους – από τον Ρομέν Γαβρά.

•Ο Ρομέν Γαβράς για την ταινία: Κι είναι πολύ ενδεικτικό ότι στην ταινία του δεν ισχύει τίποτα από όσα λέει ο ίδιος: «Ήθελα κυρίως να προσπαθήσω να απαθανατίσω, με μια πιο ελαφριά νότα, μια εικόνα των καιρών μας μέσα από ένα συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος. Στη συνέχεια, θέλησα να ‘στρεβλώσω’ τους κανόνες του είδους αυτού και να εισάγω στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στις συμβάσεις του. Ήθελα να ‘φωτογραφίσω’ μια νέα γενιά που μοιάζει υποκινούμενη από το χρήμα, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αλλά και έναν ήρωα που μπορεί να έχει ένα απλούστατο και πολύ κοινότοπο όνειρο – όπως ο πρωταγωνιστής της ταινίας»

Σκηνοθεσία: Ρομέν Γαβράς
Παίζουν: Καρίμ Λεκλού, Βενσάν Κασσέλ, Ιζαμπέλ Αντζανί, Φρανσουά Νταμιέν

«Mortal engines»
Πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν οι πόλεις κινούνταν πάνω σε τροχούς; Πώς θα είχε διαμορφωθεί ο πλανήτης, αν οι μεγάλες πόλεις διαρκώς ταξίδευαν και προσπαθούσαν να καταβροχθίσουν η μία την άλλη;

Αυτός ο οργουελικός αι αφιλόξενος κόσμος κυριαρχεί στην εν λόγω ταινία η δράση της οποίας είναι τοποθετημένη χρονολογικά 1.700 χρόνια μετά την εποχή μας, με τον κόσμο να έχει καταστραφεί οικολογικά και τεχνολογικά, εξαιτίας του λεγόμενου «Εξηντάλεπτου Πολέμου», στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν πυρηνικά όπλα και βιολογικές βόμβες που αφάνισαν ολόκληρες χώρες.

Η ταινία βασίζεται στο πρώτο μυθιστόρημα του Άγγλου συγγραφέα Φίλιπ Ριβ, το οποίο ανέλαβε ο σκηνοθέτης και παραγωγός Πίτερ Τζάκσον του «Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών» να μεταφέρει στο σινεμά.

Ο Πίτερ Τζάκσον υπέγραψε, μάλιστα, και το σενάριο, ενώ τη σκηνοθεσία την ανέλαβε τελικά ο βραβευμένος για όσκαρ ειδικών εφέ, Κρίσταν Ρίβερς (King Kong) .

Ήρωας της ταινίας είναι ένας 20χρονος μαθητευόμενος Ιστορικός από το Λονδίνο, ο Τομ Νατσγουόρθι (Ρόμπερτ Σίχαν) ο οποίος δεν έχει ζήσει ποτέ έξω από τα σύνορα της κινούμενης πόλης του. Η ζωή του θα αλλάξει δραματικά όταν θα βρεθεί στο δρόμο του η Έστερ Σο (Χέρα Χίλμαν), μια μοναχική και ατρόμητη κοπέλα που θα βρεθεί στο Λονδίνο. Η Έστερ έχει μοναδικό σκοπό ζωής να δολοφονήσει τον Θάντεους Βαλεντάιν (Χιούγκο Γουίβινγκ), τον δήμαρχο της πόλης, ο οποίος ευθύνεται για τον θάνατο της μητέρας της. Η Έστερ είναι ένα ελεύθερο πλάσμα με πάθος για εκδίκηση και τρυφερή καρδιά. Ο Τομ είναι έγκλειστος στον δικό του κόσμο, αφελής και καλόπιστος, αλλά με σπάνια γενναιότητα και αφοσίωση. Αυτοί οι δυο ήρωες είναι η ραχοκοκκαλιά της ιστορίας.

•Σ’ ένα δεύτερο επίπεδο και μέσα από την «ψυχαγωγική φύση» ανάλογων ταινιών, περνάνε «μηνύματα» για τους απολυταρχικούς αρχηγούς κρατών μέχρι την κλιματική αλλαγή, πάντα σε παραμυθένιο περίβλημα και με όπλο την αστείρευτη κινηματογραφική του φαντασία.

Σκηνοθεσία: Κρίστιαν Ρίβερς
Παίζουν: Χιούγκο Γουίβινγκ, Χέρα Χίλμαρ, Ρόμπερτ Σίχαν, Τζιχάε, Ρόναν Ράφτερι, Λέιλα Τζόρτζ, Πάτρικ Μαλαχάιντ, Στέφεν Λανγκ

«Το πάρκο του τρόμου»
Ταινία τρόμου …όγδοης διαλογής . Ηρωίδα της είναι η Νάταλι, μια φοιτήτρια η οποία επισκέπτεται την παιδική της φίλη Μπρουκ και τη συγκάτοικο της, Τέιλορ. Αν ήταν μια οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, τα κορίτσια θα περνούσαν τον χρόνο τους ανάμεσα σε συναυλίες και μπαρ. Είναι όμως Halloween, που σημαίνει ότι όπως όλοι θα πάνε στο «Πάρκο του Τρόμου», ένα περιοδεύον λούνα-παρκ με τρενάκια του τρόμου κι ένα σωρό άλλες τρομακτικές δραστηριότητες. Κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμος επισκέπτεται το πάρκο για να ζήσει καλά σκηνοθετημένες τρομακτικές εμπειρίες που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη. Όμως, ανάμεσα στο ενθουσιώδες κοινό υπάρχει ένας επισκέπτης που έχει έρθει στο πάρκο για να διασκεδάσει, αλλά για να κυνηγήσει. Ενώ ο κόσμος τον αντιμετωπίζει σαν μία ακόμα ατραξιόν του πάρκου, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι στην πραγματικότητα έχουν μπροστά τους έναν εφιάλτη…

Σκηνοθεσία :Γκρέγκορι Πλότκιν
Παίζουν: Μπεξ Τέιλορ – Κλάους, Ρέιν Έντουαρντς, Έιμι Φορσάιθ.