«Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες» (2023) – Με τους δικούς του όρους ο Βιετναμέζος σκηνοθέτης – σεναριογράφος Φαμ Τιεν Αν σκηνοθετεί ένα road movie που μας ταξιδεύει στο κέντρο του ανθρώπινου εαυτού. Καθόλου τυχαία η ταινία του -που βγήκε στα σινεμά- πήρε βραβείο στις Κάννες.

Η ταινία που απέσπασε την περίφημη Χρυσή Κάμερα (το βραβείο για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη) στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, είναι μια συναρπαστική, ονειρική διαδρομή στα απάτητα μονοπάτια της φύσης, της πίστης και της απώλειας – μια ιστορία που αναπτύσσεται με σπάνια εφευρετικότητα και απρόσμενες οικουμενικές αντηχήσεις, ενώ ξεκινά από μια στοιχειώδη ραχοκοκαλιά.

Μετά από ένα τροχαίο που οδηγεί την κουνιάδα του στον θάνατο και αφήνει ορφανό τον πεντάχρονο ανιψιό του, ένας άντρας τριάντα χρονών φεύγει από τη Σαϊγκόν και επιστρέφει στη γενέτειρά του στην επαρχία. Κατά τη διάρκεια μιας περιπλάνησης που αγγίζει τα όρια του διαλογισμού, ο ταξιδιώτης παλεύει με τα δικά του φαντάσματα: τον αγνωστικισμό του, τον σκεπτικισμό του απέναντι στη θρησκευτική πίστη, την ανάμνηση του αδερφού του που είχε εξαφανιστεί εδώ και καιρό, αλλά και την επαφή με έναν έρωτα από το παρελθόν του που επέλεξε να γίνει μοναχή.

Με μια κάμερα που μετεωρίζεται γλυκά, την υποβλητική χρήση του φυσικού φωτός και την ευχάριστη περιπατητική διάθεσή της, αυτή είναι μια ταινία που αποκαθιστά την πίστη μας στη ζωή σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Ποιος είναι ο ταλαντούχος Φαμ Τιεν Αν

Ο Φαμ Τιεν Αν είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος από το Βιετνάμ. Αφού αποφοίτησε από το τμήμα Πληροφορικής, ανακάλυψε το ενδιαφέρον του για τον κινηματογράφο και την παραγωγή ταινιών. Αυτοδίδακτος, κατάφερε να μάθει πώς να γυρίζει και να μοντάρει ταινίες.

Η μικρού μήκους ταινία του The Mute έχει ταξιδέψει στα κινηματογραφικά φεστιβάλ του Παλμ Σπρινγκς, του Τάμπερε και της Ουψάλα. Η τελευταία μικρού μήκους ταινία του, με τίτλο Stay Awake, Be Ready, κέρδισε πολλά βραβεία, εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι το Illy που απέσπασε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών 2019. Ακόμη, προβλήθηκε σε πολλά φεστιβάλ, όπως για παράδειγμα στο Κλερμόν-Φεράν, το Λοκάρνο Open Doors και το Μπουσάν.