του Γιάννη Παναγόπουλου //

Τα νέα δεν είναι και τόσο νέα όταν ακούς τα επώνυμα Μπακογιάννης – Μητσοτάκης. Ο φιλόδοξος Κώστας Μπακογιάννης, γιος της Ντόρας, κόρης του Κώστα (Μητσοτάκη), τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου καλεί το κοινό στο Piraeus 117 Academy – Πειραιώς 117 για να παρουσιάσει και επίσημα την απόφασή του να κατέβει ως υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας.  Κώστας Μπακογιάννης, η νέα γκουρμεδιά της οικογένειας με το κληρονομικό χάρισμα να γεννά ηγέτες της κεντρικής πολιτικής σκηνής της χώρας.

• Ο Κώστας Μπακογιάννης θα ανακοινώσει τα επόμενα σχέδια του σ’ έναν συναυλιακό χώρο που φιλοξενεί ροκ συναυλίες. Όχι στον πιθανώς αναμενόμενο, δηλαδή ένα κατάστημα διασκέδασης λίγκας “μεγάλη πίστα” που σκάνε αστέρια της διπλοπενιάς. Ίσως τους διπλοπενήτες τους έχει για σίγουρους ψηφοφόρους του και ένα συμβολικό άνοιγμα στην “άλλη μεριά” της πόλης τονώσει το “ανεξάρτητο” προφίλ του.

• Ο Κώστας Μπακογιάννης αυτοσυστήνεται ως πετυχημένος πρώην Δήμαρχος Καρπενησίου και πετυχημένος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Και παρόλη την αγάπη του προς τους τόπους που τον ψήφισαν αυτοπαρουσιάζεται ως κολλημένος με την “προσφορά”. Τον κύριο λόγο, δηλαδή, που τον σπρώχνει να θέσει εαυτόν στη διάθεση των Αθηναίων ψηφοφόρων για “κατάληψη” αξιώματος.

• Ο Κώστας Μπακογιάννης δεν έχει κάνει και πολλά στη ζωή του εκτός από το να σπουδάζει εκτός Ελλάδας, να υπηρετήσει ως αλεξιπτωτιστής, να απασχολήσει κοσμικές στήλες και ν’ ασχοληθεί με την πολιτική. Και μετά από αυτό σκάει η ερώτηση. Γιατί ένας άνθρωπος που έχει “λιώσει” στις σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση και τις Πολιτικές Επιστήμες στη Σχολή Τζον Φ. Κέννεντυ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (2004) και είναι υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο γνωστικό αντικείμενο των Πολιτικών Επιστημών και των Διεθνών Σχέσεων ασχολείται, τελικά, με κάτι εντελώς διαφορετικό από το θέμα των σπουδών του;

• Ο Κώστας Μπακογιάννης αυτοπαρουσιάζεται, στο φόντο, ως ανεξάρτητη μονάδα πολιτικής μέτρησης. Στην πραγματικότητα δεν είναι παρά το remix μιας οικογενειακής παράδοσης στην πολιτική. Ο θείος του σύντομα μπορεί να είναι πρωθυπουργός. Η μητέρα του θα είναι βουλευτής. Και ο ίδιος ίσως γίνει Δήμαρχος Αθηναίων.

Πόσο Μητσοτάκη αντέχεις ακόμα;