Γιάννης Παναγόπουλος

Το σοφό παιδί της ελληνικής τηλεόρασης, Χριστόφορος Παπακαλιάτης, «μίλησε» ξανά. Επιτέλους; Από το πρώτο επεισόδιο της νέας του σειράς Maestro στο Mega ήταν σαν να έκλεισε, καθόλου συνωμοτικά, το μάτι στο κλισέ.

Κάποιοι θα ονομάσουν την καταιγίδα των σίγουρα καλογυρισμένων ιδεών του ως: «καλλιτεχνική πολυπλοκότητα». Αν βλέπεις ελληνική τηλεόραση από τα γεννοφάσκια σου, αν τηλεοπτικά έχεις ιδρυματοποιηθεί στην κατηγορία «ελληνικό σίριαλ», όχι μόνο το Maestro αλλά ολόκληρη η «σιριαλοθήκη» του Χριστόφορου μπορεί να τεκμηριωθεί ως καλλιτεχνικό έργο. Είναι όμως έτσι;

Στο πρώτο επεισόδιο του Maestro ο θεατής κλήθηκε να χειριστεί μια σειρά πραγματικότητες που συνδέουν όλους μας. Τον έρωτα που έρχεται μέσα από εφαρμογές κινητών. Την ενδοοικογενειακή βία. Την αφανέρωτη σχέση δύο αγοριών. Την απόσταση των γενεών. Τη μετά Covid-19 εποχή. Τη διαφθορά. Ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης, πρωταγωνιστής Χριστόφορος Παπακαλιάτης κερνά προβληματισμό σε συσκευασία ρομάντσου και ο θεατής τον πίνει. Η επιτυχία του Maestro φαντάζει δεδομένη στο τσαρτ της τηλεθέασης.

Στο Maestro, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης είναι ο Ορέστης. Ο ευαίσθητος και εύθραυστος τύπος που ταξιδεύει σε ένα μικρό νησί στην εποχή της πανδημίας προκειμένου να στήσει, από την αρχή, ένα φεστιβάλ μουσικής. Αντιμέτωπος με τη μικρή κοινωνία του νησιού και όλες τις παθογένειές της, θα βρεθεί μπλεγμένος σε μία ακραία ερωτική ιστορία που θα αποτελέσει κίνητρο για να εκδηλωθούν όλα τα κοινωνικά προβλήματα τα οποία μαστίζουν μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων. Είναι όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ τους και μ’ έναν τρόπο συνένοχοι σε αυτό που θα ακολουθήσει.

•Η σειρά «Maestro» στο πρώτο επεισόδιό της ήταν μια τίμια Παπακαλιατική στιγμή. Ένιωθες λες και οι ατάκες ταινιών του Μπλέικ Έντουαρτς εποχής “Breakfast at Tiffany’s”, ναι μιλάμε για τόσο παρελθόν, αναδύονταν στο παρόν για να στηρίξουν στιγμές που εκείνος και η παρτενέρ του ή εκείνος και όλοι οι υπόλοιποι φλέρταραν.

Ο Χριστόφορος του Maestro είναι αυτό που περίμενες. Ο, στην τελική, μοναχικός γύπας που ερωτεύεται παράφορα γυναίκα που δεν πρέπει να ερωτευτεί. Που πρέπει να ανατρέψει μια σειρά κοινωνικές νόρμες για να επιβάλει το όραμά του. Και εδώ, και σε αυτή τη σειρά του το περιβάλλον που τον κυκλώνει, όσο φαινομενικά απελευθερωμένο δείχνει, στην πραγματικότητα είναι φυλακισμένο σε εγωισμούς, αμετροεπείς φιλοδοξίες, εγκληματικές πράξεις, βράζει στην ψυχοπάθεια και τη διαφθορά. Να το πούμε απλά. Οι επόμενες Πέμπτες των τηλεθεατών θα γεμίσουν σαν να βλέπουν δραματική σειρά του Netflix μεσογειακής καταγωγής που οι ηθοποιοί είναι Έλληνες και μιλούν στη γλώσσα τους.

•Η σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη είναι γυρισμένη, κυρίως, στους Παξούς. Η φυσική ομορφιά είναι διάχυτη. Είναι και καλογυρισμένη. Στα μάτια μας έφτασαν εικόνες που θα μπορούσαν να είναι κάτι σαν διαφήμιση του υπουργείου τουρισμού για το μοναδικό Ελληνικό καλοκαίρι.

Στο Maestro όλα κυλούν γύρω από τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη. Όμως, αν δοκιμάσεις να προσπεράσεις τη δική του παρουσία, έρχεσαι σε επαφή με ένα καστ που η αξιοσύνη του είναι δεδομένη. Ο Φανής Μουρατίδης ως ο φιλελεύθερος πατέρας που παράλληλα ελέγχει την οικονομικοπολιτική ζωή του νησιού που διαδραματίζεται η σειρά, έχει ερμηνευτικό βάθος και υποκριτικό κύρος για να στηρίξει το ρόλο του. Η Μαρία Καβογιάννη είναι μια ηθοποιός που όποιο ρόλο -κωμικό ή δραματικό- και αν κληθεί να “υπερασπιστεί” θα τον βγάλει βόλτα με τους όρους της. Η Κλέλια Ανδριολάτου, η όμορφη νεαρή πρωταγωνίστρια της σειράς, φαντάζει ως ιδανική περίπτωση να ενσαρκώσει τις ερωτικές ανατροπές που ο δημιουργός της σειράς αρέσκεται να τονίζει στις δουλειές του.

•Το Maestro μόλις ξεκίνησε. Το Mega για τις επόμενες Πέμπτες της ζωής του θα πέφτει για ύπνο ήρεμο γνωρίζοντας πως το επόμενο πρωί οι πρωτιές του στην τηλεθέαση είναι δεδομένες.