του Μάρκου Ψυχάρη //

Σαν πρόλογος ταινίας. Ήσυχες νύχτες και μέρες και στα Εξάρχεια και στο Κουκάκι. Είναι η εποχή που τα ΑΤ λανσάρονται ως οχυρά της δημοκρατίας. Και ο οπισθοδρομικός λόγος του ράσου ως αντίλαλος πνευματικής ανάτασης. Στα Εξάρχεια οι καταγγελίες των πολιτών πως, παρά την έντονη παρουσία της αστυνομίας, το μικροέγκλημα, οι επιθέσεις σε κατοίκους και περαστικούς από την οδό Καλλιδρομίου συνεχίζονται, δεν ακούγονται. Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από την αστυνομία λέει η ίδια η αστυνομία. Και μετά; Τα Εξάρχεια έχουν ιστορία. Και οι αρχές έχουν. Η πρόσφατη δήλωση του διοικητή του τμήματος των Εξαρχείων σε εκπροσώπους των κατοίκων της περιοχής, «ο σχεδιασμός άνωθεν είναι να παταχθεί πρώτα το πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα, και μετά το ποινικό» τακτοποιεί την άποψη μιας υποκειμενικής δημοκρατίας που ξεπερνά την αποστολή της με ξέφρενη αλαζονεία.

Και μετά;

Ήδη την τελευταία βδομάδα η κυβέρνηση, σε ένα κρεσέντο ανευθυνότητας, μικροπολιτικής (ανακατεμένης με σκοταδιστικές αποφάσεις και ρατσιστικές δηλώσεις), αυταρχισμού και επικοινωνιακής επίδειξης επιβολής της τάξης, «κατάφερε»:

– Να συμπεριλάβει τη χώρα στους εχθρούς του Ιράν με την πλήρη υποταγή της στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ απροϋπόθετα και αδιαμαρτύρητα. Προκαλώντας έτσι πλήγμα στις παραδοσιακά καλές σχέσεις της χώρας με το Ιράν από το οποίο τα τελευταία χρόνια έκανε μαζικές εισαγωγές πετρελαίου σε χαμηλότερες τιμές (η διακοπή των εισαγωγών ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 ύστερα από αμερικανική σύσταση).

Να κλείσει το μάτι στους ομογενείς ψηφοφόρους στις ΗΠΑ αποφασίζοντας να χρηματοδοτεί με 2,2 εκατ. ευρώ ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό την ιδιωτική Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή της Αμερικής. Θρησκεία-Εκκλησία-εκπαίδευση με ολίγη από δημόσιες σχέσεις και μπίζνες σε ένα ίδρυμα του οποίου οι – 150 – φοιτητές πληρώνουν 20.000 δολάρια σε δίδακτρα ετησίως. Στην ίδια «προοδευτική» φιλοσοφία αλλά εντός των τειχών, η ηγεσία του Υπ. Παιδείας αποφάσισε την κατάργηση της σχολικής αργίας της 30ης Ιανουαρίου, ημέρας εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, χωρίς όμως να γίνεται στο εξής κανονικό μάθημα αλλά «αποκαθίσταται ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή των Μεγάλων αυτών Πατέρων αλλά και της Παιδείας»!! Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η θρησκεία, ζήτω η Νέα Δημοκρατία!

Να μας θυμίσει ότι τον φασίστα, όσο κι αν τον πλύνεις, θα παραμείνει φασίστας… Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, τη στιγμή που δώδεκα μετανάστες πνίγονταν σε ναυάγιο στους Παξούς, δήλωσε πως «έρχονται άνθρωποι και αλλοιώνουν τη χώρα»… Μας θύμισε επίσης ότι στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και στο ζήτημα της τάξης-ασφάλειας δίνουν τον ρυθμό ο αντιπρόεδρος και ο Μ. Βορίδης…