του Παύλου Θ. Κάγιου //

«Περσόνα». Τι κι αν έχουν περάσει 54 χρόνια από τότε -1966- που γυρίστηκε αυτό το ασπρόμαυρο αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν;  Είναι ταινία που διατηρεί αλώβητη, ως σήμερα, την πρωτοποριακή αισθητική γραφή του με πλάνα που εγγράφονται σε ένα αξεπέραστο μοντερνισμό. Και φυσικά έχουμε δυο ερμηνείες ψυχαναλυτικού επιπέδου από τις Μπίμπι Άντερσον, Λιβ Ούλμαν.

Ηρωίδα του η Ελβίρα, μια διάσημη ηθοποιός που καταρρέει κατά τη διάρκεια μιας παράστασης και κλείνεται στη σιωπή της. Αποσύρεται σε ένα παραθαλάσσιο ησυχαστήριο με μόνη συντροφιά μια νοσοκόμα, την Άλμα. Τις επόμενες εβδομάδες, η Άλμα προσπαθεί να προσεγγίσει την ασθενή της με σκοπό να τη θεραπεύσει από την ψυχική και σωματική βύθιση της. Σύντομα μεταξύ των δύο γυναικών αναπτύσσεται μια βαθιά, υπαρξιακή επικοινωνία.

•Οι κριτικές της εποχής είχαν γράψει: «O Μπέργκμαν στο αποκορύφωμα της καριέρας του. Με έντονα κοντινά πλάνα που προκαλούν αμηχανία, γωνίες λήψης που αποπροσανατολίζουν, με ονειρικές εικόνες και σκηνές φαντασίας, πραγματεύεται το δομικό αντικείμενο του έργου του στο σύνολό του: τον εσωτερικό εαυτό μας, αλλά πάνω απ’ όλα το προσωπικό του ταραχώδες όραμα»

Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Παίζουν: Μπίμπι Άντερσον, Λιβ Ούλμαν