Ο Juergen Teller δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην πόλη που γεννήθηκε. Τη μικρή, συντηρητική Έρλανγκεν, λίγο έξω από τη μεγαλύτερη, ισόποσα συντηρητική, Νυρεμβέργη. Η “ματιά” του φωτογραφικού του φακού θα μπορούσε να γίνει μανία στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Βερολίνο.

Η συνεργασία του Teller με τον σχεδιαστή Marc Jacobs έφερε τη δροσιά που περίμενε η μόδα από τη φωτογραφία

Τα πορτραίτα του φωτογράφου Juergen Teller είναι μοναδικά. Κατασκευάζουν κόσμους. Ο Teller ζει στο Λονδίνο. Και στον κόσμο της εικόνας έγινε γνωστός για τις επιδόσεις του στη φωτογραφία μόδας. Οι εικόνες του για τις διαφημιστικές καμπάνιες του σχεδιαστή μόδας Mark Jacobs θεωρούνται άξιες διδασκαλίας σε φωτογραφικές σχολές. Εκεί ο Teller κατάφερνε να περιγράψει διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες. Αποτύπωνε τη φευγαλέα τυχαιότητα του “παρόντος” και την ομορφιά των πρωταγωνιστών του. Πολλοί θεώρησαν το στυλ του “απλό”. Εκείνος, όμως, γνώριζε πως αν είναι να γεννηθεί μια νέα ιδέα γύρω από την εικόνα, η εξέλιξη του “απλού” θα μπορούσε να δώσει μια νέα ανάσα στην κουραστική τελειότητα εικόνων που έβγαιναν από φωτογραφικά στούντιο. Ο Teller πήρε τον ακριβό κόσμο της μόδας και τον έβγαλε στον κόσμο.

O Teller γεννήθηκε το 1964. Πρόλαβε τον κόσμο της μόδας στα καλύτερά του. Δηλαδή την εποχή που μια ομάδα μοντέλων χαρακτηρίστηκε ως Τοπ. Η Ζιζέλ φωτογραφήθηκε από εκείνον στο Λονδίνο το 1998. Η Κέιτ Μος μάλλον με τον Teller έβγαλε τις καλύτερες εικόνες της καριέρας της και για εκείνον, εκείνη, θα λέγαμε πως είναι η μούσα του.

Η Ζιζέλ φωτογραφημένη από τον Teller στο Λονδίνο το 1998 © Juergen Teller

Κέιτ Μός. Μάλλον η μούσα του Juergen Teller

Ο Juergen Teller

H σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ φωτογραφημένη από τον Juergen Teller

Η Carmel φωτογραφημένη από τον Telller το Σεπτέμβρη του 1998.© Juergen Teller

Οι δουλειές του Teller δεν θεωρούνται απλώς φωτογραφίες αλλά έργα τέχνης. Εικόνες του φιλοξενούνται στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι. Στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Daelim στη Σεούλ. Στο Fotomuseum του Μονάχου. Το Διεθνές κέντρο φωτογραφίας της Νέας Υόρκης. Στο “Kunsthaus” της Ζυρίχης. Στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Φρανκφούρτης. Η τελευταία έκθεση του Teller έχει τον τίτλο “Go Sees” και πραγματοποιείται στην Alison Jacques Gallery. Μας επιστρέφει στο 1998. Την εποχή που φωτογράφιζε μοντέλα που έτρεχαν σε κάστινγκ για να κλείσουν τις πρώτες τους δουλειές.