Από την Νατάσα Παπανικολάου //

Μετά την επίσκεψη αστέρων του Χόλιγουντ όπως της Αντζελίνας Τζολί, της Σούζαν Σάραντον και του Μάντι Πατίνκιν, τις δράσεις διαφόρων καλλιτεχνών όπως του Αι Γουέι Γουέι αλλά και μετά την μεγαλειώδη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, παρουσίες που έχουν ως στόχο την ανάδειξη του προσφυγικού προβλήματος, τη Μυτιλήνη θα επισκεφθεί και η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας. Η επίσκεψη της βασίλισσας θα καλυφθεί από τα Μέσα πάλι με τον ίδιο τρόπο, όμως τίποτα δεν θα αλλάξει, τουλάχιστον άμεσα, για τις ζωές των ανθρώπων που βρίσκονται φυλακισμένοι στα κέντρα κράτησης και πίσω από τους φράχτες των κλειστών συνόρων.

Ωστόσο, η επίσκεψη της βασίλισσας της Ιορδανίας μάς δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε για έναν κυρίαρχο μύθο σχετικό με τις προσφυγικές ροές. Κάτι που ακούγεται συχνά και δείχνει το μέγεθος της άγνοιας είναι το γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν πάνε στις κοντινές (ή ομόθρησκες) χώρες αλλά έρχονται στην Ευρώπη. Μια ματιά στους αριθμούς αντικρούει το επιχείρημα καθώς οι γειτονικές χώρες είναι οι πρώτες που δέχονται το βάρος μια εμπόλεμης κρίσης καθώς η Ιορδανία τα τελευταία πέντε χρόνια έχει φιλοξενήσει περίπου το 60% των Σύρων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους, ενώ σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία οι πρόσφυγες που αιτήθηκαν άσυλο από την χώρα ανέρχονται σε 622.000.

thumbnail_ράνια άνοιγμα
Eπιλέξαμε αυτή τη φωτογραφία και όχι κάποια από τις γκλάμουρ πόζες τής πανέμορφης βασίλισσας Ράνιας καθώς η επερχόμενη επίσκεψή της στη Λέσβο μάς δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε για έναν κυρίαρχο μύθο σχετικό με τις προσφυγικές ροές. Η φωτογραφία από κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Ιορδανία που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έχει δεχτεί το το 60% των Σύρων προσφύγων…

Οι γειτονικές χώρες είναι οι πρώτες που δέχονται το βάρος μια εμπόλεμης κρίσης. Σχεδόν 4 εκατομμύρια Σύροι έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες – οι οποίες λόγω της εισβολής στο Ιράκ, είχαν ήδη δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινούς. Συγκεκριμένα στον Λίβανο έχουν καταφύγει 1,170,000 Σύροι πρόσφυγες, στο Ιράκ 251,690, στην Ιορδανία 630,000 και στην Τουρκία 1,800,000. Στο Πακιστάν υπάρχουν σήμερα 1,600,000 Αφγανοί καταγεγραμμένοι πρόσφυγες ενώ περίπου 900,000 ζουν σε καταυλισμούς στο Ιράν. Στην Ευρώπη θα καταφύγουν όσοι καταφέρουν να μαζέψουν τα ποσά που ζητάνε οι δουλέμποροι είτε με το να πουλήσουν όποια περιουσία είχαν, να δανειστούν χρήματα ή ακόμα και να βάλουν τον ίδιο τον εαυτό τους ενέχυρο στα κυκλώματα που θα τους φέρουν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα (πηγή: thePressproject).

Κατά τα άλλα, η βασίλισσα Ράνια θεωρείται μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου, εστιάζει την ενέργειά της υπέρ των δικαιωμάτων της γυναίκας, ενώ σε τακτικές εμφανίσεις της στην τηλεόραση μιλάει για τις λανθασμένες αντιλήψεις που έχει ο κόσμος για το Ισλάμ. Έχει γεννηθεί στο Κουβέιτ, από Παλαιστίνιους γονείς, όπου πήγε και σχολείο, ενώ αργότερα βρέθηκε για σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο.

Η βασίλισσα Ράνια τελευταία διενεργεί μια καμπάνια υπέρ των προσφύγων πραγματοποιώντας επισκέψεις σε διάφορες χώρες του κόσμου, μιλώντας δημόσια για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που στερεί από τους ανθρώπους την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή και επανειλημμένα έχει ζητήσει τη συνδρομή ισχυρών ανθρώπων για την ίδρυση σχολείων και ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης για τα παιδιά των προσφύγων.

thumbnail_ρανια

Πηγή: www.politikalesvos.gr