Η Θέλμα και η Ίρις δεν αστειεύονται. Γλυκιά εκδίκηση, ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Είναι ένα ζευγάρι βρικολάκων. Κυκλοφορούν ανάμεσά μας με το δικό τους (αντι)τρόπο. Έχουν παιδεία, σνομπάρουν το χρόνο, το μυθικό λευκό των Κυκλάδων τους ζαλίζει, διασκεδάζουν πίνοντας το αίμα φασιστών, βιαστών, παιδόφιλων.
Η παράσταση Θέλμα & Ίρις που ανέβηκε στο θέατρο Φούρνος είναι μια σκοτεινή queer κωμωδία. Παρουσιάζει τη σχέση δύο γυναικών που αλλάζουν τον κόσμο με το δικό τους τρόπο. Η Αγγελική Γρηγοροπούλου και η Ίρις Κατσούλα αποκωδικοποιούν τις ηρωίδες που ενσαρκώνουν.
Η Θέλμα και η Ίρις είναι υπερηρωίδες;
Ίρις: Είναι δύο επαναστάτριες βαμπίρ. Για κάποιους θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπερηρωίδες και για κάποιους τρομοκράτισσες…
Αγγελική: Είναι, γιατί έχουν καταφέρει να επιβιώσουν 672 χρόνια σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Εντάξει, έχουν και κάποιες υπερδυνάμεις, όπως όλα τα βαμπίρ, αλλά τις χρησιμοποιούν για το καλό της ανθρωπότητας. Επομένως, ναι, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και υπερηρωίδες.
Η Θέλμα και η Ίρις αν ζούσαν ανάμεσά μας πού θα πήγαιναν τα βράδια; Τι μουσική θα άκουγαν; Από πού θ’ αγόραζαν ρούχα; Ποιο ενημερωτικό σάιτ θα διάβαζαν; Πώς θα έκαναν casting στα θύματά τους;
Ίρις: Η Θέλμα και η Ίρις τρώνε αποκλειστικά φασίστες και παιδόφιλους. Επιλέγουν πολύ μεθοδικά τα θύματά τους και μόλις καταλήξουν στο ότι κάποιος άνθρωπος αποτελεί γλοιώδη τροχοπέδη για την κοινωνία, παίρνουν το αίμα του και φτιάχνουν το βραδινό τους κοκτέιλ. Κάθε βράδυ θα διαλέξουν να το πιούν σε κάποιο πολύ ξεχωριστό μέρος ακούγοντας τη Θέλμα να τζαμάρει με την παρέα της.
Αγγελική: Τα κορίτσια αυτά δεν αγοράζουν πια ρούχα. Έχουν στη συλλογή τους σπάνια κομμάτια, ανθεκτικά στους αιώνες και σιχαίνονται τη σύγχρονη fast fashion. Για την ενημέρωσή τους προτιμούν εφημερίδες από όλο τον κόσμο ( για ένα βαμπίρ είναι πολύ εύκολο να διακτινιστεί μέχρι το Μαρόκο και να πάρει την εφημερίδα του) για να έχουν σφαιρική άποψη για τα όσα συμβαίνουν. Οι μουσικές τους επιλογές ποικίλουν. Από κλασική, ethnic μέχρι και techno.
Γιατί οι πρωταγωνίστριες της παράστασης είναι 672 ετών; Το νούμερο έκατσε τυχαία; Θα μπορούσαν ένα είναι και 673ών;
Ίρις: Η Ίρις απλά βάζει χρόνια. Έιναι 666, αλλά δεν θέλει να την συγχέουν με το γνωστό νούμερο.
Αγγελική: Δεν νομίζω ότι έκατσε τυχαία. Γεννήθηκαν στο Μεσαίωνα κι αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία και δράση τους. H Θέλμα, συγκεκριμένα, γεννήθηκε το 1350 μ.Χ στο Γιβραλτάρ, τότε που η Μεσόγειος μαστιζόταν από την πανώλη. Πολλά τα κοινά με την εποχή μας…
Ποιο είναι το τρωτό σημείο του ζευγαριού;
Ίρις: Δεν μπορούν να πάνε διακοπές στις Κυκλάδες. Ο ήλιος που αντανακλά στα άσπρα σπίτια είναι θανατηφόρος.
Αγγελική: Η Θέλμα βλέπει τα πράγματα πιο σοβαρά ενώ η Ίρις πιο ανάλαφρα.
Μέρος της συντηρητικοποίησης που απλώνεται στην ελληνική κοινωνία έχουν ασπαστεί πολλοί ακτιβιστές της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Αυτό τι μας λέει;
Ίρις: Ίσως ότι η σεξουαλική προτίμηση δεν συνδέεται απαραίτητα και με κάποια πολιτική ιδεολογία.
Αγγελική: Αισθάνομαι ότι συντηρητικοποίηση και ακτιβισμός δεν πάνε μαζί. Δεν μπορώ να το κατανοήσω. Μπορώ να φανταστώ ανθρώπους ΛΟΑΤΚΙ που για τους δικούς τους λόγους δεν ακολουθούν την κοινότητα. Ο συντηρητισμός, άλλωστε, είναι βαθιά ριζωμένος στην κοινωνία μας και δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τη σεξουαλική προτίμηση.
Ο ρόλος του θεάτρου στις μέρες μας ποιος είναι;
Ίρις: Το θέατρο για μένα πρέπει να θέτει ερωτήματα, ιδίως τώρα που διανύουμε μια εποχή που τείνει, όπως λέτε, προς την συντηρητικοποίηση…
Αγγελική: Εφόσον η ιστορία επαναλαμβάνεται, ο ρόλος του θεάτρου, είναι αυτός που ήταν πάντα. Να αφυπνίσει, να συγκινήσει, να μετακινήσει, να ανακουφίσει κλπ.
Η επόμενη μέρα των κινητοποιήσεων των ηθοποιών, γύρω από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, ποια θα μπορούσε να είναι;
Ίρις: Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω. Παρακολουθώ τις κινητοποιήσεις του ΣΕΗ και χαίρομαι που δημιουργείται ένα δυνατό σωματείο.
Αγγελική: Ακούγονται πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις στις συνελεύσεις του ΣΕΗ. Ελπίζω με συσπείρωση και ψυχραιμία να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη.
Ο πολιτισμός μοιάζει να έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Γιατί;
Ίρις: Ο τρόπος ζωής των ανθρώπων της τέχνης δεν συμβαδίζει με τον τεχνοκρατικό τρόπο ζωής. Αυτό αυτομάτως θα μας βάλει στο στόχαστρο. Επίσης η τέχνη εμπεριέχει πολλές φορές την επανάσταση και την ελευθερία, έννοιες που ίσως να μη συμβαδίζουν με κάποιες πολιτικές γραμμές.
Αγγελική: Δεν νομίζω ότι έχει μπει στο στόχαστρο από την κυβέρνηση. Είμαστε ένα μεγάλο «παρεμπιπτόντως» για αυτούς, το οποίο δεν γνωρίζουν πώς να το διαχειριστούν. Εμείς, οι καλλιτέχνες , στρέψαμε το στόχαστρο στην πλευρά μας κι έτσι έπρεπε να γίνει αν θέλουμε να αλλάξει κάτι επί της ουσίας και να βελτιωθεί η κατάσταση στον πολιτισμό.
Τι είναι νέο στο θέατρο;
Ίρις: Νέες φόρμες αναζητούσαν ανέκαθεν πολλοί σκηνοθέτες καλλιτεχνικά. Μπορούμε να πούμε ότι βλέπουμε κάποια θεατρικά υβρίδια που συνδυάζουν διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα δημιουργώντας κάτι νέο. Το «Θέλμα & Ίρις» από την άλλη, είναι ένα νέο έργο με την έννοια ότι είναι ένα κείμενο που γράφτηκε το 2022 παρουσιάζεται πρώτη φορά φέτος και ενώ καταπιάνεται με διαχρονικά ζητήματα φέρει με πολύ καίριο τρόπο και τον παλμό της εποχής μας.
Αγγελική: Καθετί που φτιάχνεται και κατατίθεται με τόλμη, ειλικρίνεια και αλήθεια.
Θέλμα & Ίρις – Η παράσταση
Η Θέλμα και η Ίρις είναι ένα ζευγάρι βρικολάκων και είναι 672ετών. Μέσα στους αιώνες της ζωής τους, έχουν διαβάσει πολύ, έχουν ασχοληθεί με όλα τα είδη τέχνης και πνευματικής άσκησης, έχουν κάνει φίλους τους τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες και διανοητές. Πνευματικά ελεύθερες, κοσμογυρισμένες και βαθιά πολιτικοποιημένες, έχουν αποφασίσει να σταθούν στο πλάι του ανθρώπινου είδους, συμμετέχοντας ενεργά σε κάθε αγώνα του ανθρώπου για την ελευθερία, την ισότητα και τη χειραφέτησή του!
Βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή αποκρούοντας τη βία της εξουσίας και ενθαρρύνοντας τον αγωνιζόμενο. Ως σωστοί βρικόλακες της δικιάς τους φιλοσοφίας, επιλέγουν για τροφή τους μόνο άτομα επικίνδυνα για το κοινωνικό σύνολο (φασίστες, βιαστές, παιδόφιλους κλπ).
Οι δύο ηρωίδες, παρ’ όλη τη σοφία και την εμπειρία τους, θα βρεθούν τελικά αντιμέτωπες με ένα -αρκετά ανθρώπινο θα λέγαμε- δίλημμα. Το δίλημμα της γονεϊκότητας. Με μία απλή τους απόφαση -με ένα τόσο δα δαγκωματάκι!- μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο πλάσμα που να τους μοιάζει. Είναι όμως πράγματι τόσο απλή αυτή η απόφαση; Τί σημαίνει για την κάθε μία η έννοια της γονεϊκότητας; Η έννοια της οικογένειας; Είναι η μητρότητα ένα ένστικτο ή είναι μία επίκτητη κοινωνική ανάγκη; Είναι ένας τρόπος ολοκλήρωσης ή όχι; Τί θυσίες απαιτεί τελικά μια τέτοια απόφαση;
Το έργο «Θέλμα & Ίρις» πραγματεύεται με ιδιαίτερα κωμικό και καυστικό τρόπο το θέμα των ανθρώπινων σχέσεων και των κοινωνικών συμβάσεων και βρίσκεται στο μεταβατικό σημείο δύο αντίθετων καταστάσεων. Κινείται διαρκώς στο μεταίχμιο μεταξύ συμβατικού και αντισυμβατικού τρόπου ζωής.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Μαρία Παπουτσή, Ειρήνη Γαντερί
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γαντερί
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
Σκηνικά-Κοστούμια: Ειρήνη Γαντερί
Βοηθός ενδυματολόγος: Ιωάννα Παπακωνσταντίνου
Φωτογραφίες παράστασης: Δημήτρης Παρθύμος
Σχεδιασμός αφίσας: Σοφία Μπράιλα
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Dune Productions
Παίζουν: Κατερίνα Αγγελίτσα, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Ίρις Κατσούλα
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Κάθε Τετάρτη στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 12 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά
Προπώληση εισιτηρίων
Viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/theater/lgbtqi/thelma-iris/
Θέατρο Φούρνος
Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια
Τηλέφωνο κρατήσεων: 21 0646 0748