
“Το κοινό έχει δικαίωμα στην τέχνη. Η τέχνη είναι για τον καθένα. Συχνά το έργο μου είναι αρκετά διφορούμενο ώστε να μπορεί να ερμηνεύεται από οποιονδήποτε”- Κιθ Χάρινγκ

Ο Κιθ Χάρινγκ εντάχθηκε σε μια μακρά, αλλά σποραδική σειρά καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, που έφεραν στοιχεία λαϊκής κουλτούρας, στοιχεία χαμηλής τέχνης και μη τέχνης στους – πρώην – αποκλειστικούς χώρους «υψηλής τέχνης» των μουσείων και των γκαλερί. Χρησιμοποίησε ποικίλα υλικά στην ολοκλήρωση των έργων του. Η επιρροή των γκράφιτι είναι έντονη στις δουλειές του. Με φωτεινά και τεχνητά χρώματα διατηρούσε τις εικόνες του προσιτές αρπάζοντας τα μάτια και το μυαλό των θεατών. Ήθελε να τους ταξιδέψει σ’ έναν κόσμο που η απόσταση ανάμεσα στο προφανές και το δυσνόητο είναι μικρή.
Μαζί με τους σύγχρονους καλλιτέχνες όπως ο Jean-Michel Basquiat και ο Kenny Scharf, ο Χάρινγκ άνοιξε το πεδίο της δυνατότητας για το πώς φαινομενικά απλά και γεμάτα γελοιογραφικά στοιχεία από αυτοδίδακτους ή λιγότερο εκπαιδευμένους καλλιτέχνες αξίζουν εκτίμησης στον χώρο της τέχνης.
Η απατηλά απλή απεικόνιση και τα κείμενα του Χάρινγκ παρήγαγαν τρομερά και άμεσα σχόλια σε θέματα όπως το AIDS, ο εθισμός στα ναρκωτικά, η παράνομη αγάπη και το απαρτχάιντ. Ήταν καλλιτέχνης, ήταν ακτιβιστής, διαπίστωσε ότι η απεικόνιση των σοβαρών προβλημάτων μπορεί να είναι διασκεδαστική ή τουλάχιστον ζωηρή όταν μεταδίδεται μέσω εικόνων υψηλής γελοιογραφίας και φρέσκων και ζωντανών επιλογών χρωμάτων.
Η δέσμευση του Χάρινγκ για καθαρές γραμμές και απλές εικόνες έδωσε νέα ζωή στη διαμόρφωση της ζωγραφικής, σε αντίθεση με τις πιο αφηρημένες και εννοιολογικές προσεγγίσεις της προηγούμενης γενιάς και την πιο εξπρεσιονιστική ζωγραφική άποψη των σύγχρονων ζωγράφων.
•Ο Χάρινγκ δοκίμασε και μάλλον πετυχημένα να τονίσει την αξία τόπων, σημείων πόλεων που δεν ήταν συνήθως αφιερωμένοι στην τέχνη για να μοιράζονται καλλιτεχνικά και πολιτικά μηνύματα σε πολλά ακροατήρια. Έδωσε την αξιοπιστία και τη νομιμότητα της τέχνης του δρόμου και την πήγε σε εκθέσεις καλών τεχνών και μουσεία, εμπνέοντας μια νέα γενιά καλλιτεχνών.
Ο Κιθ Χάρινγκ γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1958 στην Πενσιλβανία και έφυγε από τη ζωή στις 16 Φεβρουαρίου 1990, σε ηλικία μόλις 31 ετών χτυπημένος από τον ιό HIV, στη Νέα Υόρκη.
πηγή εικόνων: http://www.haring.com