“Η συνεργασία αποτελεί μέρος της δουλειάς μου. Δεν είμαστε αποσπασματικές ταυτότητες. Ένα άτομο είναι πολλά άτομα.” – Φραντσέσκο Κλεμέντε

Ενεργώντας ως σαμάνος της μεταμοντέρνας εποχής αντιδρώντας στην κυριαρχία της αυξανόμενης αφαίρεσης προηγούμενων γενιών, ο Φραντσέσκο Κλεμέντε συνέβαλε στην αναζωογόνηση της ζωγραφικής με τη χρήση αναγνωρίσιμων ανθρώπινων μορφών ως πρωταρχικά του θέματα.

Οι ιδιότυπες και συγκλονιστικές εικόνες του ζωγράφου, χρησιμοποιώντας τεχνικές νεο-εξπρεσιονιστικού χαρακτήρα, απεικονίζουν, σχεδόν εκπροσωπούν, τους ανθρώπους του τέλους του 20ού αιώνα και τις ψυχολογικές τους συνθήκες. Ο Κλεμέντε αναζητά έμπνευση και ενδιαφέρον στη λογοτεχνία, τη μουσική, τον κινηματογράφο, σημάδια και σύμβολα που προέρχονται από άλλους πολιτισμούς (ινδουιστικός πνευματισμός, Ταρώ, θρησκεία Candomble της Βραζιλίας).

Meditation 1991 © francescoclemente.net

•Οι ποικίλες προσεγγίσεις του στην τέχνη έχουν οδηγήσει σε έργα που έχουν διακοσμημένα νυχτερινά κέντρα και ξενοδοχεία, καθώς και γκαλερί και τοίχους μουσείων. Ο Κλεμέντε απεικονίζει πολλές από τις πιο σκούρες, ανύπαρκτες ή αντιφατικές ψυχολογικές πτυχές της ύπαρξης του ανθρώπου. Με τον δικό του τρόπο αναβαθμίζει  παλαιότερα κινήματα τέχνης – της νεότερης εποχής – αντλώντας από τις ονειροπόλες επεκτάσεις και παραβιάσεις τους

Seed 1991 © francescoclemente.net

Σε αντίθεση με άλλους εξέχοντες νεο-εξπρεσιονιστές ζωγράφους όπως ο Georg Baselitz και ο Julian Schnabel, ο Κλέμέντε αγκαλιάζει ένα ευρύ φάσμα διαπολιτισμικών ιδεών και συμβόλων για να αντιμετωπίσει υπαρξιακά ανθρώπινα ζητήματα.

Self-Portrait, The First 1979 © francescoclemente.net

Ο Κλεμέντε διερευνά την ατομική ταυτότητα και τα διάφορα μέσα για την κατασκευή της αμφισβητώντας συνεχώς την ιδέα ενός μοναδικού εαυτού. Η μεταμοντέρνα προσέγγισή του υπονομεύει προγενέστερες αντιλήψεις για ένα «ενιαίο εγώ», για μεμονωμένα ανθρώπινα όντα μέσω καλλιτεχνικών τεχνικών όπως η παραμόρφωση των προσώπων και των μορφών των ατόμων.

Air 2003 © francescoclemente.net

Ο νεο – εξπρεσιονιστής Φραντσέσκο Κλεμέντε γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1952 στη Νάπολη. Αν και αριστοκρατική η οικογένειά του δεν φημίζονταν για τον πλούτο της. Στη διάρκεια της ζωής του ο ζωγράφος περιηγήθηκε σε διάφορες πόλεις και χώρες.

Self-portrait in an Imperial Age 2005 © francescoclemente.net