Η βεντέτα που άνοιξε στη Μασσαλία το καλοκαίρι του 2016, όταν στη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωτάθληματος ποδοσφαίρου Ρώσοι χούλιγκανς στοχοποίησαν τους Άγγλους πολύ πιθανά θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι του 2018. Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θα διεξαχθεί από τις 14 Ιουνίου ως τις 15 Ιουλίου στη Ρωσία. Ποδόσφαιρο και βία. Οι Ρώσοι δηλώνουν πως θέλουν να επικρατήσουν των Άγγλων για μια ακόμα φορά. Η απαγόρευση για έξοδο από τη χώρα σε 2000 Βρετανούς ταγμένους χούλιγκανς, που δεν έδωσαν το παρόν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 2016,  λήγει λίγο πριν την έναρξη  του τουρνουά στη Ρωσία. Με τις σχέσεις των δύο χωρών στο ναδίρ, τα μηνύματα γύρω από την οργάνωση των χούλιγκανς των δύο χωρών φουσκώνουν την επικαιρότητα συχνά σε βαθμό ισοδύναμο με τις προετοιμασίες των ομάδων.
Οι Άγγλοι δηλώνουν πως θέλουν εκδίκηση. Θεωρούν πως, το 2016, οι επιθέσεις των Ρώσων σε μεμονωμένους πενηντάρηδες, αδύναμους να αντιδράσουν από ομάδες των τριών-τεσσάρων ατόμων ήταν προσβλητική για την τιμή του “είδους”. Οι Ρώσοι από τη μεριά τους μοιάζουν να ζουν στο δικό τους περιβάλλον προετοιμασίας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως φέρονται να έχουν συμμαχήσει με τους χούλιγκαν της Αργεντινής.

Nick Potts/PA Wire

Η εφημερίδα Γκάρντιαν σε πρόσφατο δημοσίευμα δοκίμασε να ρίξει περισσότερο φως γύρω από το πώς προσεγγίζουν το ερχόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου οι Ρώσοι χούλιγκανς. Δημοσιογράφος της πήρε συνέντευξη από τον Κονσταντίν, φανατικό οπαδό της CSKA που υποστηρίζει πως οι Βρετανοί δεν έχουν να φοβηθούν και πολλά γιατί απλά η νικηφόρα για τους Ρώσους χούλιγκαν μάχη στους δρόμους της Μασσαλίας πριν δύο χρόνια δεν τους εξιτάρει πια. Σύμφωνα με τον ίδιο η συμπεριφορά της γαλλικής αστυνομίας δεν έχει καμία σχέση με τη βαναυσότητα που αντιμετωπίζει τους ταραξίες η αντίστοιχη της Ρωσίας. Εκεί χιλιόμετρα ολόκληρα πριν τα γήπεδα παραμονές ποδοσφαιρικών αγώνων αστυνομικοί παρακολουθούν βήμα – βήμα τις πορείες των βίαιων οπαδών. Και στις γειτονιές πέριξ των γηπέδων απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ. Είναι άραγε αρκετή μια μαρτυρία ενός φανατικού οπαδού του ποδοσφαίρου να εξηγήσει το πνεύμα με το οποίο το σύνολο των Ρώσων χούλιγκαν αναμένει τους οπαδούς της Αγγλίας;
Το vk.com είναι ένα Ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι σαν να λέμε το Ρώσικο facebook. Εντός του υπάρχουν ομάδες που ανταλλάσσουν νέα, πληροφορίες, ειδήσεις γύρω από τα κοινά τους ενδιαφέροντα. Στο γκρουπ Russian Hooligans υπάρχουν αναμέτρητες ανακοινώσεις, κάτι σαν ιδέες, γύρω από το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν οι Ρώσοι χούλιγκαν εντός αλλά και στο περιθώριο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που θα γίνει στη χώρα τους.
-Οι Ρώσοι χούλιγκαν έχουν εξελίξει τον τρόπο που λύνουν τις διαφορές τους. Δίνουν ραντεβού σε δασώδεις περιοχές προαστίων μεγάλων πόλεων και αναμετρούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Στις μάχες υπάρχουν δικοί τους οπερατέρ και διαιτητές. Στις μάχες που δίνονται υπάρχουν πολλοί άγραφοι κανόνες. Μόνο που η απόσταση που χωρίζει ένα τραυματισμό από τον ίδιο το θάνατο φαντάζει πραγματικά μικρή.
-Οι μέρες περνούν. Οι προκλήσεις από τις δύο μεριές ανταλλάσσονται εύκολα. Οι Ρώσοι δηλώνουν πως η βία είναι στο αίμα τους. Οι Άγγλοι δηλώνουν πως δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη. Το γλαφυρό της υπόθεσης, αν υπάρχει αυτό μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο προγραμματισμένης βίας, είναι πως οι φίρμες των Ρώσων οπαδών συχνά διαλέγουν βρετανικά ονόματα όταν τις βαφτίζουν. Πως συχνά φορούν βρετανικές φίρμες ένδυσης όταν κατεβαίνουν σε επεισόδια. Δηλώνουν πως πνευματική τους πατρίδα είναι η Αγγλία και πνευματικοί τους πατέρες οι Άγγλοι χούλιγκαν. Η ίδια η λέξη hooligan είναι αγγλική. Το τελευταίο μοιάζει ως υπαρξιακή ζαλάδα αδύνατη να απαλύνουν.