Το θέμα θα λυθεί στις δικαστικές αίθουσες.  “Η Μορφή του Νερού”, η ταινία που ήδη έχει κερδίσει Χρυσές Σφαίρες, είναι υποψήφια στις περισσότερες κατηγορίες από κάθε άλλη ταινία για βραβεία Όσκαρ, “αμαυρώθηκε” από αγωγή για σεναριακή αντιγραφή την περασμένη Τετάρτη.
Το στόρι, στο “Η Μορφή του Νερού” αναφέρεται στο ειδύλλιο μιας γυναίκας και ενός μυστηριώδους πλάσματος που ζει σε ποτάμι.
Η μήνυση που κατατέθηκε υποστηρίζει πως τόσο ο σκηνοθέτης Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, όσο και ο παραγωγός Ντάνιελ Κράους αλλά και το κινηματογραφικό στούντιο Φοξ, αντέγραψαν χωρίς καμία αναστολή σεναριακούς ρόλους έργου του Πολ Ζίντελ.
“Η Μορφή του Νερού” είναι υποψήφια σε δεκατρείς κατηγορίες για Όσκαρ. Και η τελετή των βραβείων θα γίνει στις 4 Μαρτίου. Η μήνυση κατατέθηκε ανήμερα της ψηφοφορίας όπου 8.000 μέλη της Ακαδημίας ψήφισαν τις νικήτριες ταινίες, τους νικητές συντελεστές τους που είχαν προταθεί για τα περίοπτα βραβεία.
Στην αγωγή του ο γιος του Ζίντελ σημειώνει τις 60 πασιφανείς ομοιότητες ανάμεσα στο φιλμ του ντελ Τόρο και του έργου “Let Me Hear Your Whisper”. Το τελευταίο μιλά για τη σχέση αγάπης που αναπτύσσει ένας μοναχικός επιστάτης επιστημονικού εργαστηρίου στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με ένα δελφίνι.
Η εταιρεία παραγωγής Φοξ αρνήθηκε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Ζίντελ. Η δήλωση της είναι δηκτική. “Η μήνυση ήρθε ακριβώς την περίοδο που μπαίνουμε στον πυρετό της απονομής των βραβείων Όσκαρ. Αυτό δεν είναι συμπτωματικό. Η όλη πράξη έρχεται να δημιουργήσει ένα κύκλο πίεσης γύρω από το έργο. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και κατ’ επέκταση αυτό το πρωτοποριακό και πρωτότυπο φιλμ που συμμετείχαμε στη δημιουργία του”.
Η μηνυτήρια αναφορά υποστηρίζει πως ο παραγωγός Κράους (“Η Μορφή του Νερού”) γνώριζε τον Ζίντελ και το έργο του που παρήχθη για την τηλεόραση το 1969 και το 1990. Ο Ζίντελ, που έφυγε από τη ζωή το 2003, έζησε στη Νέα Υόρκη. Και το 1964 κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ για άλλο έργο του.