Κώστας Β. Ζήσης

Η αλήθεια είναι πως η ανάληψη καθηκόντων της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του ιστορικού Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από τον Λευτέρη Γιοβανίδη συνέπεσε με την έναρξη της πανδημίας και δεν έχει επιτρέψει μέχρι τώρα (παρόλες τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του θεάτρου στη διάρκεια της καραντίνας) να ξεδιπλώσει «επί σκηνής» το δικό του όραμα.

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα, όχι μόνο για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αλλά για όλους μας, και είναι αυτό ακριβώς το νέο ξεκίνημα που γεμίζει αισιοδοξία τον Λευτέρη Γιοβανίδη, ο οποίος σημειώνει για το ρεπερτόριο 2021-2022 του θεάτρου: «Πάντοτε μια αρχή είναι αναζωογονητική. Κρύβει ελπίδες, θρέφει όνειρα, δίνει δύναμη. Με αυτό το συναίσθημα και με τη νέα θεατρική χρονιά να απλώνεται μπροστά μας, σας παρουσιάζουμε το καλλιτεχνικό πρόγραμμά μας για το 2021-22. Βέβαια, στον απόηχο του προηγούμενου μεταιχμιακού διαστήματος, νιώθουμε μουδιασμένοι σωματικά και ψυχικά αλλά η ανάγκη να δράσουμε, να συνεχίσουμε, μας δίνει όλο το πείσμα που χρειάζεται για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Στο ΔΘΠ, με μια δυνατή ομάδα καλλιτεχνών εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβριο τη διακαλλιτεχνική πλατφόρμα ΠΕΙΡΑΙΑΣ ARTPORT και από τις 15 Οκτωβρίου ξεκινάμε το θεατρικό μας πρόγραμμα, με παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή και στο νέο μας απόκτημα, τη Σκηνή Ωμέγα. Μια νέα περίοδος ανοίγεται μπροστά μας, ένα νέο πρόγραμμα, με προκλήσεις και συναντήσεις που ευχόμαστε να λειτουργήσουν αναζωογονητικά στη ζωή όλων».

Όπως φαίνεται, και όπως όλοι ελπίζουμε, φέτος θα μπορέσουμε να απολαύσουμε  τις παραστάσεις που ετοιμάζουν καταξιωμένοι σκηνοθέτες αλλά και το «νέο αίμα» στις πλέον δύο σκηνές του Θεάτρου, την κεντρική «Δημήτρης Ροντήρης» και τη μικρότερη με το όνομα «Ωμέγα» που παρόλο είναι έτοιμη εδώ και δύο χρόνια, δεν έχει εγκαινιαστεί επίσημα ακόμα. Επίσης, ένας τρίτος χώρος, το Πολιτιστικό Κέντρο Κωσταράκος βρίσκεται φέτος στη διάθεση του Δημοτικού Θεάτρου για τη φιλοξενία παραστάσεων.

Ένα πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριο έχει καταρτιστεί που αποτελείται από 13 παραστάσεις, 7 από τις οποίες αποτελούν παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου ενώ οι υπόλοιπες είναι παραστάσεις που φιλοξενούνται. Αξίζει να σημειωθεί η συνεργασία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με το Εθνικό Θέατρο Κίνας ενώ θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι  το θέατρο και φέτος   εμπλουτίζει το πρόγραμμά του με κύκλους παράλληλων δράσεων. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν οι Μουσικές Δευτέρες, το Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής και Χορού, Εκθέσεις εικαστικών και Διαλέξεις. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινώνεται και θα ανανεώνεται στην ιστοσελίδα του ΔΘΠ (www.dithepi.gr)

Οι παραστάσεις ειδικότερα :

…στην Κεντρική Σκηνή Δημήτρης Ροντήρης

Ο Τάκης Τζαμαργιάς θα παρουσιάσει μετά από αναβολές τη φιλόδοξη και πραγματικά πολύ «πειραιώτικη» παράστασή του «Το μινόρε» των Βαγγέλη Γκούφα και Φώτη Μεσθεναίου, παράσταση βασισμένη στην πολύ επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Το μινόρε της αυγής» που πραγματεύεται την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού μέσα από τη δράση της θρυλικής «ρεμπέτικης τετράδας του Πειραιά» που γεννήθηκε το 1934 και την αποτελούσαν οι Μάρκος Βαμβακάρης, Γιώργος Μπάτης, Ανέστης Δελιάς και Στράτος Παγιουμτζής. Η θεατρική μεταφορά είναι του Δημήτρη Χαλιώτη (που μας χάρισε φέτος την παράσταση για τη Σωτηρία Μπέλλου στο Φεστιβάλ Αθηνών). Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Άρης Αντωνόπουλος, Γιάννης Εγγλέζος, Κώστας Κοράκης, Χριστίνα Μαξούρη, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Ξηντάρης, Θοδωρής Ξηντάρης, Κυριάκος Σαλής, Σταύρος Σβήγκος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Όλγα Σκιαδαρέση, Μαρία Τσιμά.

Παραμένουμε μουσικά και στην επόμενη παράσταση, σε ένα εντελώς διαφορετικό όμως είδος μουσικής, με την παράσταση «Αμαντέους» του Πήτερ Σάφερ σε σκηνοθεσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, έργο εμπνευσμένο από τον μύθο της δολοφονίας του Μότσαρτ από τον σύγχρονό του συνθέτη Αντόνιο Σαλιέρι. Ένα κουιντέτο εγχόρδων θα συνοδεύει επί σκηνής την παράσταση και θα πλημμυρίζει με τις μουσικές του Μότσαρτ την Κεντρική Σκηνή. Παίζουν: Βαγγέλης Δαούσης, Γιάννης Κότσιφας, Μαίρη Μηνά,  Γιάννης Νιάρος, Βασίλης Ντάρμας,  Γιώργος Τζαβάρας,  Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Τζαβάρας, Νίκος Ψαρράς

Τα περίφημα «Ματωμένα Χώματα» της Διδούς Σωτηρίου θα είναι η παράσταση –αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Ο Γιώργος Παλούμπης αναλαμβάνει αυτό το δύσκολο εγχείρημα μιας παράστασης που δεν θα μπορούσε να λείψει από το ρεπερτόριο του Δημοτικού Θεάτρου μιας προσφυγούπολης όπως ο Πειραιάς. Η διανομή των ηθοποιών δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

Στην Κεντρική Σκηνή επίσης, θα φιλοξενηθούν οι παραστάσεις «Βαβυλωνία» του Δημητρίου Κ. Βυζάντιου από τον Γιώργο Χουλιάρα με τη συμμετοχή ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων του Πειραιά,  και η παράσταση «Το θαλασσοπούλι, η αχιβάδα και το ψάρι», μια παραβολή για την αγάπη, τη φιλία και την αλληλεγγύη με τη μη-λεκτική γλώσσα της παντομίμας, από το Εθνικό Θέατρο Κίνας .

….στη Σκηνή Ωμέγα

Στις 15 Οκτωβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια της ολοκαίνουριας σκηνής Ωμέγα,  που η είσοδος της θα γίνεται από την πλαϊνή πλευρά του θεάτρου, επί της Αγίου Κωνσταντίνου. Tη φετινή σεζόν, άξονας των έργων που παρουσιάζει είναι η ελληνική δραματουργία.

Πρώτος θα πατήσει τη νέα αυτή σκηνή ο Μανώλης Μαυροματάκης , ο οποίος περιόδευσε με επιτυχία  την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι ως «Λουκής Λάρας» , τον ήρωα του Δημητρίου Βικέλα που σκηνοθέτησε  ο Λευτέρης Γιοβανίδης (κριτικό σημείωμα για την παράσταση μπορείτε να διαβάσετε εδώ ). Παράλληλα με την παράσταση θα λειτουργεί έκθεση αφιερωμένη στον Δημήτριο Βικέλα, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και υπό την αιγίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Πειραιά. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του εικαστικού και σκηνογράφου Γιάννη Μετζικώφ ενώ την επιστημονική επιμέλεια – συντονισμό υπογράφουν η Έλλη Δρούλια και η Μαρία Βλασσοπούλου.

Ο Βαγγέλης Δουκουτσέλης ξεχώρισε με το έργο του «Lamington» στο διαδικτυακό σεμινάριο Θεατρικής Γραφής  του ΔΘΠ στο πλαίσιο των δράσεων Μόνοι μαζί, και αυτό ακριβώς το έργο θα σκηνοθετήσει η Μαριάννα Κάλμπαρη με δυο θαυμάσιους ηθοποιούς την Κατερίνα Λυπηρίδου και τον Δημήτρη Πασσά ενώ η Ζωή Χατζηαντωνίου θα παρουσιάσει «ένα ζωντανό έκθεμα φυσικής και πολιτικής ιστορίας», όπως είναι ο υπότιτλος της παράστασης της  «Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων» με την Έμιλυ Κολιανδρή στο κεντρικό ρόλο. Με μια άλλη βασίλισσα θα ασχοληθούν, τη λαομίσητη Φρειδερίκη, και με μια μάλλον γλυκόπικρή και σκωπτική ματιά, θα παρουσιάσουν το έργο τους οι πάντα εξαιρετικοί 4FRONTAL «Αριστερόχειρες».  Η Νεφέλη Μαϊστράλη δυναμικό μέλος της ομάδας υπογράφει το έργο και ο Θανάσης Ζερίτης , φυσικά την σκηνοθεσία. Παίζουν: Σταύρος Γιαννουλάδης, Ελένη Κουτσιούμπα, Χάρης Κρεμμύδας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Πάνος Τοψίδης

Στη σκηνή Ωμέγα, η Όλια Λαζαρίδου θα τιμήσει τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι παρουσιάζοντας το εμβληματικό έργο του «Έγκλημα και Τιμωρία» σε διασκευή των MarilynCampbell και CurtColumbus και επί σκηνής τους Νικόλα Μίχα, Κωνσταντίνο Μπλάθρα, Χριστίνα Τασκασαπίδου ενώ ο Κορνήλιος Σελαμσής θα μας αφηγηθεί Ιρλανδέζικα παραμύθια του Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς σε μια σκηνική κατασκευή για φωνή, ακορντεόν και κρουστά, στην παράσταση «Η σούβλα, το πτώμα, το μαύρο αρνί».

…στο Πολιτιστικό Κέντρο Κωσταράκος

Δύο νέα παιδιά και σκηνοθέτες θα παρουσιάσουν τις δουλειές τους εδώ. Αφενός ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε πλευρές και μορφές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας τις οποίες κανείς (να το παραδεχτούμε αυτό γιατί είναι προς τιμήν του) δεν τολμά να ακουμπήσει και να φέρει στο φως και από την άλλη ο Antonis Morgan Κωνσταντουδάκης που δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (να θυμηθούμε το δικό του ανέβασμα στο «Ξύπνημα της Άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ στο φουαγιέ του θεάτρου) και που τώρα συνεργάζεται με την έμπειρη Κάτια Γέρου.Η Έλενα Τριανταφυλλοπούλου είναι η συγγραφέας του «Block 15», ένος έργου που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση της ομάδας SARKHA και του Κωνσταντίνου Μωραΐτη και που καταπιάνεται με την ιστορία της φυλακής του Χαϊδαρίου, του μεγαλύτερου στρατοπέδου συγκέντρωσης στην κατεχόμενη Ελλάδα., ενός χώρου  αντίστοιχου με τα στρατόπεδα Άουσβιτς, Μαουτχάουζεν και Νταχάου. Παίζουν οι Αλεξάνδρα Καζάζου, Άλκηστις Νικολαΐδη, Ρόζα Προδρόμου, Χάρης Τζωρτζάκης.

Ο Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης και η Κάτια Γέρου, συνεργάζονται, διασκευάζουν και σκηνοθετούν την Μήδεια του Ευριπίδη σε μια παράσταση που στόχος της είναι  να ανιχνεύσει τον μηχανισμό που πυροδοτεί την έκρηξη των δυνάμεων του θανάτου, ενάντια σε κάθε λογική, σε κάθε ανάχωμα που στήνει ο πολιτισμός απέναντί τους και εν τέλει, να τονίσει τον φόβο αφανισμού της ζωής. Παίζουν οι Κάτια Γέρου, Νίκος Νίκας, Χρήστος Ντόβας, Ιωάννα Μπιτούνη, Λίνα Φούντογλου