του Μάρκου Ψυχάρη //

Και ο Αλέξης Γεωργούλης κάνει μια εντυπωσιακή πιρουέτα. Η ανοιχτή επιστολή για τη συμμετοχή του στο τηλεοπτικό σόου Υour Face Sound Familiar (YFSF) βρίθει κενολογίας και ευέλικτων ιδεολογημάτων. Η ανακοίνωσή του ξεκινά με ανάλυση του γενικού όρου “επάγγελμά μου που δεν εγκαταλείπω” γιατί ο νόμος μού δίνει το δικαίωμα να μην εγκαταλείψω. Τέλεια για τον Αλέξη. Δηλαδή μας αφήνει να υπονοήσουμε πως αν το πράγμα πήγαινε αλλιώς υπάρχει η πιθανότητα ως εργάτης της τέχνης να αρνούνταν μια θέση στο ευρωκοινοβούλιο. Α πα πα πα εδώ γελούν ποτήρια και τραπέζια και τραπεζομάντιλα και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σου.

•Ο Αλέξης Γεωργούλης γράφει: “Ούτε ασφαλώς αμείβομαι διαφορετικά από όλους τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές” τέλεια. Ο Αλέξης ο δίκαιος. Εδώ καλό θα ήταν να μας υπενθυμίσει τις αμοιβές και τα προνόμια των Ευρωβουλευτών. Δεν θα το κάνει βέβαια. Γιατί τα νούμερα δεν είναι με το μέρος του. Γιατί τα νούμερα ίσως σκοτώσουν την υπεραξία που τον έφερε στη Βουλή.

Το ταβάνι αλαζονείας τύπων σαν του Αλέξη είναι λόγος που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχασε εκλογές. Διαβάζουμε από την ανακοίνωσή του: Οι απαιτήσεις της συγκεκριμένης (σ.σ. τηλεοπτικής) παραγωγής είναι τέσσερις με έξι ώρες την εβδομάδα. Λιγότερο από όσο θα χρειαστώ για να αποδελτιώσω και να απαντήσω στα δημοσιεύματα του τελευταίου 24ώρου.” Ο Αλέξης Γεωργούλης αυτοτιμολογεί τον εαυτό του. Κανένα κρυμμένο λέιμπορ. Οι ψηφοφόροι του μπορεί να έχουν λιώσει σε απλήρωτες εργατοώρες, εκείνος όμως; Ο Αλέξης είναι μπιζι. Ας τον “λυπηθούμε” για το φορτωμένο του πρόγραμμα. Αυτό μας λέει μέσα από την επιστολή του. Εννοείται δεν τον ακούμε. Ούτε τον προσπερνάμε. Τον διαβάζουμε και γελάμε πικρά.

Η ανακοίνωση του Αλέξη Γεωργούλη

Αλέξανδρος (Αλέξης) Γεωργούλης

Στρασβούργο, 15 Ιανουαρίου 2020

Ανακοίνωση

Στα πολλά δημοσιεύματα και στα σχόλια για την συμμετοχή μου στην κριτική επιτροπή του Υour Face Sound Familiar (YFSF), υποχρεώνομαι εκ της θέσης μου να τοποθετηθώ.

Δεν υπάρχει θέμα καταρχήν ασυμβίβαστου από τον Kανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για παράδειγμα, 530 από τους 751 Ευρωβουλευτές της παρούσης θητείας ασκούν παράλληλες δραστηριότητες. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα είναι και συνάδελφοι μου, δηλαδή ηθοποιοί. Να υπενθυμίσω ότι ως ηθοποιός μπήκα στην Ευρωβουλή, ηθοποιός είναι το επάγγελμα μου, από το οποίο βιοπορίζομαι τόσα χρόνια και δεν ζω κατ’ επάγγελμα από το Δημόσιο. Άλλωστε είχα δηλώσει και προεκλογικά ότι δεν θα εγκαταλείψω το επάγγελμα μου. Στην Ευρωβουλή μπήκα με το όνειρο και την επιθυμία να προσφέρω μέσα από τη δική μου σχέση με την τέχνη και τον πολιτισμό· όσοι με ψήφισαν ήξεραν ποιος είμαι και τι δουλειά έκανα. Γι’ αυτό με ψήφισαν. Σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει σε δεύτερη μοίρα η εντολή του ελληνικού λαού. Ούτε ασφαλώς αμείβομαι διαφορετικά από όλους τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές και δεν εννοώ μόνο τους 530 που προανέφερα.

Nα υπενθυμίσω, κριτές του συγκεκριμένου αξιόλογου σόου – δοκιμασμένο και στο κοινό αλλά και στα πρότυπα παραγωγής – υπήρξαν και άλλοι πολλοί και αξιόλογοι του χώρου μου.

Οι απαιτήσεις της συγκεκριμένης παραγωγής είναι τέσσερις με έξι ώρες την εβδομάδα. Λιγότερο από όσο θα χρειαστώ για να αποδελτιώσω και να απαντήσω στα δημοσιεύματα του τελευταίου 24ώρου.

Στο προσοδοφόρο, για μερικούς, πεδίο του αθέμιτου μιντιακού ανταγωνισμού που με μαθηματική ακρίβεια καταλήγει στον κανιβαλισμό μου έχει επιβληθεί μεγάλο μερίδιο. Σας διαβεβαιώνω και τώρα αλλά και μετά το πέρας του κανιβαλισμού θα κρατήσω την υπόσχεση που έδωσα στον εαυτό μου και σε εσάς: Να μην μεταλλαχθώ φορώντας προσωπεία πολιτικής σοβαροφάνειας σαν αυτά που φορούν αυτοί που ευθύνονται για την οικονομική και ηθική χρεοκοπία της χώρας μας.

Αλέξης Γεωργούλης Ευρωβουλευτής – Ηθοποιός

εικόνα: https://www.georgoulisalexis.com/