Ο Κάρολος Δαρβίνος (βιολόγος που έφυγε από τη ζωή στις 19 Απριλίου 1882) έμεινε στην ιστορία ως ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης και εισηγητής του μηχανισμού της φυσικής επιλογής, σχεδόν 200 χρόνια πριν, ως γνήσιος ορθολογιστής ζύγισε καλά τα υπέρ και τα κατά προτού λάβει την απόφαση υπέρ του έγγαμου βίου. Αδιάψευστη μαρτυρία αποτελούν οι σημειώσεις του πάνω σε ένα κομμάτι μπλε χαρτί από το 1838.
[ΥΠΕΡ]
«Να νυμφευτώ- Παιδιά- (αν θέλει ο Θεός).
Μόνιμη συντροφιά (και φίλος στα γηρατειά) που θα δείχνει ενδιαφέρον- αντικείμενο λατρείας και παιχνιδιού- καλύτερο από σκύλο σε κάθε περίπτωση.
Σπιτικό και κάποιος να το φροντίζει
Γοητεία της μουσικής και της γυναικείας φλυαρίας.
Αυτά τα πράγματα είναι πολύ καλά για την υγεία- αλλά τρομακτικό χάσιμο χρόνου.
[ΣΚΕΨΗ]
Θεέ μου, είναι δυσβάσταχτη η σκέψη ότι θα περάσει κανείς όλη του τη ζωή, σαν μέλισσα, δουλεύοντας, δουλεύοντας και τίποτε μετά. Οχι, όχι, δεν κάνει. Φαντάσου να ζει κανείς όλη μέρα μόνος του σε ένα σπίτι στο μολυσμένο και βρώμικο Λονδίνο. Μόνο αν φανταστείς μια ωραία απαλή σύζυγο στον καναπέ με καλή φωτιά, βιβλία και μουσική ίσως. Σύγκρινε αυτό το όραμα με τη μουντή πραγματικότητα της Grt. Μarlbro΄ St. (σ.σ.: Οπου βρισκόταν το εργένικο σπίτι του.)
[ΚΑΤΑ]
Να νυμφευτώ- Να νυμφευτώ- Να νυμφευτώ Να μη νυμφευτώ
Ελευθερία να πηγαίνω όπου θέλω- επιλογή κοινωνικότητας ή λίγης από αυτή.
Συζήτηση ευφυών ανδρών σε κλαμπ-
Οχι υποχρεωμένος να επισκέπτομαι συγγενείς και να ενδίδω σε κάθε μικροπράγμα- να έχω το έξοδο και το άγχος για τα παιδιά- ίσως καβγάδες.
Χάσιμο χρόνου.
Αδυναμία ανάγνωσης τα βράδια- παχυσαρκία και αδράνεια.
Αγχος και ευθύνες- λιγότερα χρήματα για βιβλία και σε περίπτωση πολλών παιδιών ανάγκη να κερδηθεί ο επιούσιος. (Και είναι πολύ κακό για την υγεία κάποιου να εργάζεται πάρα πολύ.)
Ισως το Λονδίνο να μην αρέσει στη γυναίκα μου· τότε η ετυμηγορία είναι εξορία και ξεπεσμός σε έναν τεμπέλη άεργο ανόητο.”
Τα υπέρ τελικά υπερίσχυσαν και υπό την πίεση του πατέρα του και στις 29 Ιανουαρίου 1839 παντρεύτηκε τη μόνη καλή κόρη οικογενείας που διέθετε τα απαραίτητα προσόντα , την ξαδέλφη του Εμα, κόρη του αδερφού της μητέρας του.