Οι Duran Duran έρχονται στην Αθήνα -φεστιβάλ Release Athens- την Πέμπτη 18 Ιουλίου.

Όταν οι Duran Duran κυκλοφόρησαν το τραγούδι Union Of the Snake, ήμουν μόνο 12 ετών.  Στο σχολείο οι συμμαθήτριες είχαν κολλημένα στα βιβλία τους το πρόσωπο του τραγουδιστή τους. Ήταν η εποχή που ο Σάιμον Λε Μπον φορούσε λευκή κάλτσα, λιλά σακάκια με πελώριες βάτες. 

Οι συμμαθητές, που ήθελαν τόσο πολύ να του μοιάσουν, φορούσαν κάτι σαν γαμπριάτικα σακάκια από του Σαράφη (που είχε ανοίξει μαγαζί στα Τρίκαλα την Αθήνα και το Παρίσι) με σηκωμένα μανίκια που έφταναν στο ύψος του αγκώνα.

Οι Duran Duran μάς ζόρισαν πολύ στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Οι ρόκερς θεωρούσαν αμαρτία να τους ακούν. Τους καταλαβαίνω. Ήταν μια clean – cut μπάντα που χρησιμοποιούσε τα εργαλεία τους. Ο ήχος τους δεν έπλεε στα συνθεσάιζερς. Οι Duran είχαν κιθάρες, είχαν μπάσο, είχαν ντράμερ.

Οι Punks θεωρούσαν πως έκλεψαν το “βρόμικο” αντεργκράουντ στυλ τους για να το πουλήσουν ως μέινστριμ φινέτσα που θα έκανε εξώφυλλα στη βαρετή και τόσο κατεστημένη Vogue.

Γενικά, αν τα 80’s ήταν μια μπερδεμένη υπόθεση, οι Duran Duran ήταν ο πρόλογος και ο επίλογός τους. Έκλεβαν σαν καλλιτέχνες, όπως λέει και το βιβλίο του Όστιν Κλέον.

Ήταν μια από τις τελευταίες μπάντες, ιστορικά, που είχαν τα πάντα. Μοναδική επιτυχία, σεξ απίλ, ομορφιά, νιάτα, τύχη. Το ότι παραμένουν ακόμα ζωντανοί είναι ζήτημα νοσταλγίας. Το ότι καταφέρνουν να την επαναπωλούν ξανά και ξανά την τελευταία εικοσαετία είναι ταλέντο. Έτσι δεν είναι;

Η τελευταία φορά που συνδεθήκαμε με τους Duran Duran ήταν στη διασκευή του εκπληκτικού Psycho Killer των Talking Heads. Το τραγούδι υπάρχει στο 27ο άλμπουμ τους Danse Macabre που κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβρη

Οι Duran Duran δημιουργήθηκαν στο Μπέρμιγχαμ το 1978 από τον οργανίστα Νικ Ρόουντς και τον μπασίστα Τζον Τέιλορ. Λίγο αργότερα στο συγκρότημα προστέθηκε ο πιο προσγειωμένος από τους Duran, ο ντράμερ Ρότζερ Τέιλορ και μετά ένας ακόμα Τέιλορ, αυτή τη φορά λέγονταν Άντι, πρόβαρε με την μπάντα και έγινε κιθαρίστας της. Ο Σάιμον Λε Μπον πήρε ρόλο τραγουδιστή τους το 1980.

Από το χτες στο σήμερα – Μια μπερδεμένη ιστορία

Αρχές δεκαετίας του 1980. Στις πρώτες τους εμφανίσεις οι Duran υιοθετήθηκαν από τη σκηνή των New romantics.

Ήταν η εποχή που ο Στιβ Στρέιντζ – τραγουδιστής των Visage – κινούσε τα νήματα στην κλαμπ σκηνή του Λονδίνου. Οι βραδιές του στο κλαμπ Blitz, όπου ο τραγουδιστής των Culture Club Boy George δούλευε στην γκαρνταρόμπα, θεωρήθηκαν ιστορικές για την ποπ κουλτούρα. Η σκηνή των New Romantics άκουγε, τους αναγνωρισμένους, David Bowie, T-Rex και Roxy Music και αναζητούσε διαρκώς νέους καλλιτέχνες, μια νέα καλλιτεχνική γλώσσα που θα μπορούσε να την εκφράσοει. Οι Duran Duran, οι Spandau Ballet, οι Visage έγιναν ήρωές της. 

Από τη δεκαετία του 1980 στο σήμερα οι Duran Duran έχουν πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, ενώ έχουν σημειώσει 21 Top 20 επιτυχίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα πολυάριθμα βραβεία και οι διακρίσεις τους περιλαμβάνουν οκτώ Lifetime Achievement Awards, δύο βραβεία Grammy, δύο Brit Awards (συμπεριλαμβανομένου του βραβείου για “Outstanding Contribution to Music” το 2004) και ένα αστέρι στο Walk of Fame του Χόλιγουντ. Έγραψαν το μοναδικό θέμα του James Bond που έφτασε στο #1 στις ΗΠΑ, ενώ ο David Lynch σκηνοθέτησε το εξαιρετικό “Duran Duran: Unstaged” το 2014.

Διάθεση εισιτηρίων:
Τηλεφωνικά στο 211770000
Online / releaseathens.gr + more.com
Φυσικά σημεία: https://www.more.com/el/physical-spots/

Όλες οι πληροφορίες (τιμές, πρόγραμμα, πρόσβαση) στο releaseathens.gr