Κένεθ Μπράνα  – Ηθοποιός, παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Μια ισορροπημένη, πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα, αναγνωρισμένη από κοινό και κριτικούς.

Ο Κένεθ Μπράνα γεννήθηκε στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας στις 10 Δεκεμβρίου 1960 είναι γιος προτεσταντών της εργατικής τάξης.

Η οικογένειά του μετακόμισε στην Αγγλία όταν ήταν μόλις 9 ετών για να ξεφύγει από τις βίαιες θρησκευτικές συγκρούσεις. Γρήγορα υιοθέτησε μια αγγλική προφορά για να αποφύγει τον εκφοβισμό στο σχολείο. Ως έφηβος, παρακολούθησε μια παράσταση ενός έργου του Σαίξπηρ που τον άγγιξε τόσο πολύ που αποφάσισε να αφοσιωθεί στη θεατρική τέχνη.

Ο Κένεθ Μπράνα σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών, όπου απέκτησε εξαιρετική φήμη και το Βραβείο Bancroft, το οποίο χρησιμοποίησε για να ενταχθεί στη Royal Shakespeare Company. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ακαδημία, έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές παραγωγές, συμπεριλαμβανομένου του Ερρίκου Ε’, τον οποίο αργότερα διασκεύασε σε ταινία που τον καταξίωσε ως ηθοποιό με αδιαμφισβήτητο ταλέντο.

Με τη θεατρική του ομάδα, Renaissance Theatre Company, παρουσίασε τα έργα Η Δωδέκατη Νύχτα, Όπως σας αρέσει και άλλες παραστάσεις που έκαναν τον Μπράνα διάσημο ως ερμηνευτή των έργων του Σαίξπηρ.

Στη συνέχεια σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε σε πολλές κινηματογραφικές προσαρμογές, συμπεριλαμβανομένου του Ερρίκου Ε’ (1989), για το οποίο ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και Σκηνοθεσίας, αλλά και τα φιλμ Πολύ κακό για το τίποτα (1993), Οθέλος (1995), Άμλετ (1996), που έλαβε τέσσερα υποψηφιότητες για Όσκαρ και την ταινία Αγάπης Αγώνας Άγονος (2000), η οποία έτυχε κακής υποδοχής και παραλίγο να τελειώσει την καριέρα του.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σκηνοθέτησε επίσης δύο ταινίες, Φρανκεστάιν της Μαίρη Σέλεϊ (1994) και Χειμωνιάτικο Παραμύθι (1995).

Ο Κένεθ Μπράνα ως Άμλετ

Ο Κένεθ Μπράνα, μια διάσημη σκηνική παρουσία, αποφάσισε να μπει στον κόσμο της εμπορικής επιτυχίας των blockbusters ως ηθοποιός και σκηνοθέτης τη δεκαετία του 2010. Έγινε μέλος της Marvel Comics ως σκηνοθέτης πίσω από τον Thor (2011), με τον οποίο εξέφρασε τη δραματική ευαισθησία του σε μια θρυλική κοσμική περιπέτεια που απέφερε 449 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Ο Μπράνα έκανε για άλλη μια φορά τα σκηνοθετικά μαγικά του στην κινηματογραφική απόδοση της Σταχτοπούτας, μια διασκευή που απέσπασε πάνω από 542 εκατομμύρια δολάρια στο box office.

Οκτώ ενδιαφέροντα γεγονότα ζωής για τον Βρετανό ηθοποιό

1. Είναι ο πρώτος άνδρας που προτάθηκε για πέντε διαφορετικές κατηγορίες στην ιστορία των Όσκαρ – Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου για τη δουλειά του στον “Ερρίκο Ε”, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για τον “Άμλετ”, Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους ζωντανής δράσης «Swan Song» και καλύτερου Β΄ανδρικού ρόλου για το «Επτά ημέρες με τη Μέριλιν». Είναι επίσης ένας από τους μόνο δύο μη Αμερικανούς ηθοποιούς που προτάθηκαν για τα Όσκαρ Υποκριτικής, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου, ενώ ο άλλος είναι ο Ρομπέρτο Μπενίνι.

2. Ο Μπράνα είναι ο νεότερος ηθοποιός που έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον “Ερρίκο Ε” του Σαίξπηρ στην ιστορία της Royal Shakespeare Company. Ήταν μόλις 23 ετών τότε.

3. Σε όλη του τη ζωή έχει λάβει πολλά βραβεία για τα θεατρικά του επιτεύγματα, όπως το Laurence Olivier Theatre Award for Most Promising Newcomer 1983, το London Critics Circle Theatre Award 1988, το Gielgud Award for Excellence in the Dramatic Arts 2000 (ο νεότερος που το έλαβε), το Evening Standard Theatre Award για τον Καλύτερο Ηθοποιό 2004 και το Βραβείο Lifetime Achievement στο Roma Fiction Fest στις 10 Ιουλίου 2009.

Belfast

4. Είναι ένας από τους μόλις 13 ηθοποιούς στην ιστορία των Όσκαρ που έλαβε υποψηφιότητα για την ερμηνεία ενός αληθινού βασιλιά και ο τελευταίος ηθοποιός που προτάθηκε για τον ρόλο του σε ταινία του Σαίξπηρ.

5. Η ταινία Επιχείρηση Βαλκυρία του Μπράνα του 2008 απέφερε 200 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Είναι η πέμπτη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όλων των εποχών.

6. Ο Οθέλος (1995) είναι η μόνη μεταφορά του Σαίξπηρ στην οποία ο Μπράνα έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά δεν την σκηνοθέτησε ο ίδιος. Διευθυντής ήταν ο Όλιβερ Πάρκερ.

Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές

7. Ο ρόλος του Berowne στο «Αγάπης Αγώνας Άγονος» πρωτοπαρουσιάστηκε στα τέλη του 1500 από τον ίδιο τον θρυλικό συγγραφέα Γουίλιαμ Σαίξπηρ.

8. Για το φιλμ του «Belfast», που είναι σε μεγάλο μέρος του αυτοβιογραφικό, ο Μπράνα ήταν υποψήφιος για Όσκαρ: καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερης ταινίας και καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού καταγράφοντας συνολικά πλέον υποψηφιότητες σε επτά διαφορετικές κατηγορίες των βραβείων στη μέχρι τώρα καριέρα του. Τελικά βγήκε νικητής στην κατηγορία καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου. Δεν είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος;