Ο Kyselak (1798–1831) δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι η συνήθειά της χαρτογράφησης και δημοσιοποίησης της παρουσίας του σε διάφορα σημεία της γης θα γίνονταν μανία.

Αν και το γκράφιτι γενικά θεωρείται παράνομο, έχει κερδίσει τη φήμη ως καλλιτεχνική έκφραση που αξίζει να εξεταστεί στην ιστορία της τέχνης. Η ανθρώπινη επιθυμία να αφήσει σημάδια και στοιχεία ύπαρξής της στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται είναι έντονη, σχεδόν διαχρονική.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι συνήθιζαν να χαράσσουν στους τοίχους της πόλης τους. Εκεί έχουμε ανακαλύψει από ερωτικούς στίχους μέχρι αστεία και προσβολές. Λέγεται ότι ένα μεγάλο μέρος της ερωτικής ποίησης του διάσημου ποιητή Κάτουλλου εμφανίστηκε στα τείχη της εν λόγω πόλης.

Παραδείγματα αυτού του τύπου είναι κοινά στην ιστορία μας, αλλά παρ’ όλα αυτά, μόλις τη δεκαετία του 1970 το γκράφιτι καθιερώθηκε ως καθαρά αστικό στυλ. Μια δεκαετία αργότερα -με την άνθιση της Hip-Hop μουσικής οι γκραφιτάδες μπήκαν στις γκαλερί.

Υπάρχουν καλλιτέχνες όπως ο Ελληνοαμερικάνος Taki 183, ο οποίος συνήθως θεωρείται ο πρώτος καλλιτέχνης γκράφιτι, ωστόσο, αιώνες πριν από αυτόν υπήρξε ο Kyselak. Εκείνος θεωρείται ο πατέρας του «tagging». Μια τάσης που θέλει τους καλλιτέχνες γκράφιτι να αφήνουν μόνο το όνομα ή το ψευδώνυμό τους σημειωμένο στους τοίχους χωρίς κανένα άλλο στοιχείο.

Ο Kyselak ήταν ένας ταξιδιώτης και ορειβάτης που γύρω στο 1825 περιόδευσε στην Αυστριακή Αυτοκρατορία. Αργότερα έγραψε ένα βιβλίο που περιλάμβανε τις εμπειρίες του σε κάθε μέρος που επισκεπτόταν. Το ταξίδι και η απλή ύπαρξη του Kyselak θα είχαν μάλλον ξεχαστεί αν δεν αποφάσιζε να χαράξει ή να ζωγραφίσει το όνομά του με λαδομπογιές σε κάθε μέρος που έφτανε, ακόμα και στα ψηλότερα σημεία των βουνών που πάτησε.

Τα ταξίδια του Kyselak δεν περιορίζονταν στην Αυστριακή Αυτοκρατορία. Λέγεται επίσης ότι επισκέφτηκε τον Ισημερινό και ανέβηκε στο Chimborazo, το ψηλότερο βουνό της χώρας με ύψος 6.263 μέτρα.

Η δραστηριότητα του Kyselak έγινε διάσημη σε σημείο που όταν αποφάσισε να γράψει το όνομά του σε έναν από τους τοίχους του βασιλικού παλατιού του Φραγκίσκου Α’ της Αυστρίας, ο αυτοκράτορας τον κάλεσε στο παλάτι. Ο θρύλος λέει ότι ο Kyselak βρήκε την ευκαιρία περιμένοντας τον ερχομό του εστεμμένου ηγέτη να γράψει το όνομά του στο γραφείο του!!!!

Μερικά από τα γκράφιτι του Kyselak έχουν επιβιώσει στη δοκιμασία του χρόνου. Ωστόσο, στην παραπάνω πραγματικότητα πρέπει να προσθέσουμε ότι η υπογραφή «Kyselak» έχει γίνει αντικείμενο αντιγραφών και μιμήσεων, κάτι που αν και βοηθάει τον μύθο αυτού του καλλιτέχνη γκράφιτι που αποφάσισε να αψηφήσει ακόμα και τις εντολές βασιλιά.