του Γιάννη Παναγόπουλου //

Μήδεια του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεωργαλά, επανέρχεται στο φυσικό της σκηνικό, το Μπάγκειον,  το οποίο ανακαινισμένο πια,  πληροί τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει ως μια θεατρική αίθουσα, λαμβάνοντας συγχρόνως και όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας.

Η «Μήδεια» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν δύο χρόνια, στο Εθνικό Θέατρο της Χάγης, STET- the English Theatre, όπου για πρώτη φορά ακούστηκε η τραγωδία στα ελληνικά και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Η πρωταγωνίστρια της παράστασης Τζούλη Σούμα μας ξεναγεί στην ουσία ενός κλασικού έργου που φτάνει στο σήμερα ψηλαφώντας στο διαχρονικό του ανθρώπινου δράματος. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 10 Σεπτεμβρίου, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή , Σάββατο, Κυριακή στις 9.30 μμ, και θα διαρκέσουν έως τις 4 Οκτώβρη.

 

-Πώς προσεγγίζει την τραγωδία του Ευριπίδη ο Δημήτρης Γεωργαλάς;

Ο Δημήτρης Γεωργαλάς δουλεύει πάνω σε αυτό το έργο τουλάχιστον τρία χρόνια και η προσέγγισή του είναι «Ο πόλεμος του Άνδρα – Γυναίκας». Έχει διαβάσει με ανάγλυφο τρόπο τη σύγκρουση, τη διεκδίκηση, την απόρριψη αλλά και τους πάμπολλους συμβολισμούς που εμπεριέχονται σε αυτό το έργο για το οποίο έχουν γραφτεί χιλιάδες αναλύσεις και έχουν παιχτεί ανά τον κόσμο πάμπολλες ενδιαφέρουσες παραστάσεις.

εικόνα: Αγγελική Κοκκοβέ

-Η Μήδεια υπήρξε πάντα μια προσωπικότητα που χαρακτηρίστηκε από πολλούς μητροκτόνος, σκληρή. Πιστεύετε ότι η Μήδεια είναι μια αντιηρωίδα;

Σαφέστατα η Μήδεια είναι μία πολυσχιδής προσωπικότητα μία ηρωίδα με μεγάλο παρελθόν παρόν και εντελώς ανατρεπτικό μέλλον. Η δική μας παράσταση έχει θέσει σαν στόχο τις πολλές πλευρές αυτής της ηρωίδας εκτός από μάνα, σύζυγος, ερωμένη, πρόσφυγας είναι και μία γυναίκα που παίρνει στα χέρια της το δίκαιο και πασχίζει για μία κοινωνική θέση και για μία ισότητα και ισονομία απέναντι στους άντρες.

-Προσωπικά, ποιο στοιχείο της ηρωίδας σας δυσκόλεψε περισσότερο και τι σας γοητεύει σ’ εκείνη;

Tα ίδια στοιχεία που με δυσκόλεψαν τα ίδια και με γοητεύουν, αυτή η πολυπρισματική προσωπικότητα που της έχει χαρίσει ο Ευριπίδης, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω δεν ήταν διόλου μισογύνης αλλά βαθύς γνώστης της γυναικείας ψυχολογίας, αυτές οι μεταβάσεις, οι διαδρομές του μυαλού αλλά και του συναισθήματος, συμπυκνωμένες βεβαίως όπως αρμόζει στην αρχαία τραγωδία μέσα σε μόνο μία ημέρα, αποτελούν τεράστια πρόκληση και τεράστια δυσκολία ….μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες περνάει από τον θρήνο, τον ανείπωτο πόνο στη δράση, στην εκδίκηση, στο απόλυτο έγκλημα, τελικά στην κάθαρση.

•Το αρχαίο δράμα είναι αυταπόδεικτο ότι μας αφορά μια που τα έργα παίζονται και ξαναπαίζονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλα τα θέατρα του κόσμου, γιατί οι τρεις μεγάλοι τραγικοί έχουν εστιάσει στον πυρήνα της ανθρώπινης σκέψης, φιλοσοφίας και ζωής

-Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση από το έργο;

«Κανένας μη θαρρεί ότι είμαι δειλή και ανόητη και ασήμαντη. Είμαι βαριά για τους εχθρούς, αέρας για τους φίλους. Έτσι πρέπει να είναι ένας δίκαιος άνθρωπος.»

-Πώς μπορεί να μας αφορά σήμερα ένα αρχαίο δράμα;

Το αρχαίο δράμα είναι αυταπόδεικτο ότι μας αφορά μια που τα έργα παίζονται και ξαναπαίζονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλα τα θέατρα του κόσμου, γιατί οι τρεις μεγάλοι τραγικοί έχουν εστιάσει στον πυρήνα της ανθρώπινης σκέψης, φιλοσοφίας και ζωής. Ακόμα και αν δεν δούμε παραστάσεις των έργων αυτών αλλά τα διαβάσουμε, μας συγκλονίζουν με το ότι έχουν ειπωθεί τόσες χιλιάδες χρόνια πριν τα πάντα για το θείο, τη δικαιοσύνη, τις σχέσεις των ανθρώπων… είναι μία παρηγοριά και μία λύτρωση να καταφεύγει κάποιος σε αυτά τα κείμενα είτε ως ηθοποιός, είτε ως αναγνώστης είτε ως θεατής.

Μήδεια

Μήδεια: Τζούλη Σούμα
Ιάσονας: Δημήτρης Γεωργαλάς
Τροφός: Μαργαρίτα Βαρλάμου
Κρέων, Αιγέας: Νίκος Δερτιλής
Άγγελος: Βασίλης Ψυλλάς

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία – Επεξεργασία: Δημήτρης Γεωργαλάς
Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης

Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 10 Σεπτεμβρίου, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή , Σάββατο , Κυριακή στις 9.30 μμ, και θα διαρκέσουν έως τις 4 Οκτώβρη.