του Γιάννη Παναγόπουλου //

“Δεν είναι όλες οι γυναίκες σαν του Marie Claire” έγραψε κάποιος κάποτε σε τοίχο και προσκυνούμε την αφεντιά του. Αρχές 2000. Μες στην καταχνιά του λάιφ – στάιλ α λα ελληνικά, όταν ντυνόμασταν με δώδεκα άτοκες δόσεις και ο Πετράν (του Βόλου) πάλευε να μας κάνει “ανθρώπους” γράφοντας για τα τριάντα πράγματα που πρέπει να έχει κάνει ένας άνδρας πριν τα τριάντα του, μια φράση από τον δρόμο ήταν ικανή να αποδομήσει μια ολόκληρη φιλολογία που αναπτύχθηκε περί ομορφιάς, περί επιτυχίας. Το σύνθημα δεν ήταν απλώς η απεικόνιση της λάιφ – στάιλ πραγματικότητας εκείνης της εποχής. Ήταν μια προφητεία και για το τρας – στάιλ που θα ερχόταν στο μέλλον. Δεν είναι όλες οι γυναίκες σαν του Marie Claire. Όπως δεν είναι όλες οι γυναίκες σαν τις γυναίκες του Power Of Love. Δεν είναι, επίσης, όλοι οι άνδρες σαν τους άνδρες του Power Of Love. Μη σου πω πως δεν είναι όλες οι παρουσιάστριες σαν τη Μαρία Μπακοδήμου του Power of Love. Το καθημερινό παιχνίδι του Σκάι είναι η ολική παράδοση της ανθρώπινης πρωτοβουλίας σε μια τηλεοπτική παραγωγή.

Γιατί το Power Of Love είναι ένα τίποτα

1.MasterChef vs Power Of Love
Ναι, η βελουτέ κολοκύθας μπορεί να είναι φλύαρη, το αυγολέμονο να μην έχει την ιδανική πυκνότητα ή το φιλέτο να είναι άψητο σύμφωνα με τους θηριοδαμαστές της γεύσης σεφ που κρίνουν τρεμάμενους, λυγισμένους από άγχος υπο δοκιμή σεφ, αλλά τουλάχιστον οι δεύτεροι στο MasterChef φτιάχνουν κάτι. Το παρουσιάζουν όσο καλύτερα μπορούν. Οι διαγωνιζόμενοι του Power Of Love τον ελεύθερο χρόνο, που είναι άπλετος, παίζουν παντομίμα, τα αγόρια παίζουν φρίσμπι με στρογγυλά σουπλά και οι γυναίκες τσακώνονται για τη σειρά εκείνης που θα πλύνει τα πιάτα.

 

2.Power of Love vs Πρωτοτυπίας
Είναι ακροθιγώς κίνκυ για τον τηλεθεατή να βλέπει κορίτσια με δωδεκάποντες γόβες να πλένουν πιάτα στο σπίτι και οι κοπέλες του Power Of Love μοιάζουν να έχουν γεννηθεί με γόβες. Φορώντας γόβες πάνε στο πλατό. Με γόβες κάνουν τις δουλειές του σπιτιού. Με γόβες πάνε στο δωμάτιο των αγοριών. Με γόβες χορεύουν. Με γόβες τηγανίζουν πατάτες, αυγά. Γόβες. Γόβες. Γόβες. Με γόβες κάνουν ντους; Με γόβες κοιμούνται;

3.Κλαούντια από το Power of Love vs Love
Οι λυγμοί της στην περασμένη ψηφοφορία αποχώρησης υπογραμμίζουν το νέο τηλεστάτους. Πως τελικά υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πρόβλημα να απλώσουν όλη τους τη ζωή τους δημόσια και με κανόνες τηλεοπτικής πραγματικότητας. Η Κλαούντια σχεδόν πείθει πως και στην πραγματική της ζωή, έξω από το στούντιο δηλαδή, μπορεί να κάνει διακοπές για διαφημίσεις. Είναι σαν να κουβαλά μια τηλεόραση (και το τηλεοπτικό της πρόγραμμα) μέσα της.

4.Παναγιώτης από το Power of Love vs Μπονβιβερισμός
Μερικά παιδιά έγιναν άνδρες χωρίς να περάσουν εφηβεία. Το παιδί Ζάχος Χατζηφωτίου του The Power of Love στην τελευταία ψηφοφορία φόρεσε παντελόνι, σακάκι και στην αριστερή τσέπη του πρόβαλε κάτι σαν μαντιλάκι. Ο ατσαλακωτισμός είναι σκοταδισμός αν έχεις γίνει τριάντα και πριν δεν σκέφτηκες έστω και για πέντε λεπτά να γκρεμίσεις τη γη για να την κάνεις καλύτερη.

5.Στέλλα από το Power Of Love vs Silicon Valley
Να είναι τα φουσκωμένα χείλια. Να είναι και οι φακοί που φορά και νομίζεις πως υπάρχει άνθρωπος με μάτια Husky; Να είναι το ξανθό που ξεχωρίζει και τυφλώνει μέχρι και δορυφόρο; H Στέλλα και ο Πάνος είναι πολύ κοντά στο όνειρο. Να φύγουν από το παιχνίδι νικητές. Μέχρι τότε κάθε φορά που λένε “αγάπη μου” ο ένας στον άλλο νιώθεις πως η λέξη έχει δύναμη ξεθυμασμένης κόκα κόλας. Κατά τα άλλα ποιος Ερωτευμένος Σαίξπηρ και άλλα κουραφέξαλα. Εδώ μιλάμε για το νικηφόρο αμόρε πρότυπο της τίμιας λαϊκής βάσης. Εκείνης που κάνει τούρμπο το Opel Corsa του 1990 και φοράει ζαντολάσατιχα φόρμουλας σε Smart.

6.Παιδιά από το Power Of Love vs Συμμορίες της Νέας Υόρκης
Το λέμε έτσι γιατί στην ταινία του Σκορτσέζε δύο συμμορίες βγήκαν να λύσουν τη βεντέτα τους την ίδια στιγμή που ολόκληρη η πόλη καιγόταν. Τα παιδιά του The Power Of Love δίνουν την αίσθηση πως και πραξικόπημα να γίνει, πως και πυρηνικό ολοκαύτωμα να γίνει στη γη εκείνοι θα ζουν στη σκέψη μπας και στο Κόκκινο Δωμάτιο ο Δώρος ρίξει χυλόπιτα στην Αθηνά και εκείνη βγει στο σπίτι δακρυσμένη.

7. Power of Love vs  Power of Love
Στο Power of Love μαθαίνουμε πως ο έρωτας έχει έπαθλο λεφτά. Πως ο έρωτας είναι καβάτζα για περισσότερες ψήφους συμπάθειας του κοινού προς τους διαγωνιζομένους. Πως ο έρωτας μπαίνει σε ψηφοφορίες. Πως ο έρωτας, ο ιδανικός, οδηγεί στην παντρειά σε εκκλησία. Καλά κρασιά…

8. Power of Love vs “Τι λέει;” vs “Πώς είσαι;”
Οι λέξεις – φράσεις που θ’ ακούσεις περισσότερο στο The Power of Love είναι το “Τι λέει;” και το “Πώς είσαι;” Συνήθως εκείνος που θα πει πρώτος “Τι λέει;” έχει το πάνω χέρι στο διάλογο. Το “Πώς είσαι” δείχνει το βαθύτερο ενδιαφέρον ενός διαγωνιζόμενου στον άλλο. Όταν εκείνος του απαντήσει “Καλά. Εσύ τι λέει;” ακολουθεί το “Τέλεια”. Τη λέξη ρελάνς στο “Τι λέει;”. Ακόμα δεν ξέρω αν το πράγμα θ’ αλλάξει στην πορεία του παιχνιδιού, το “Τι λέει;” παραμένει η πυρηνική εκκίνηση μιας κουβέντας και εκείνος που θα το πει πρώτος θα είναι ο γκρουπιέρης της.