«Το Αγόρι και ο Ερωδιός» – Ένας ολόκληρος πολιτισμός περνά μέσα από την ταινία κινουμένων σχεδίων του βετεράνου Χαγιάο Μιγιαζάκι, που τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και απέσπασε υποψηφιότητα στα Όσκαρ.

Το αγόρι και ο ερωδιός είναι μια πρωτότυπη ιστορία που γράφτηκε από τον ίδιο τον σκηνοθέτη Χαγιάο Μιγιαζάκι. Ο γεννημένος στο Τόκιο το 1941, ίδρυσε το Studio Ghibli -τον οργανισμό που διαμόρφωσε την κουλτούρα των κινουμένων σχεδίων παγκοσμίως- με τον Isao Takahata το 1985.

Τόκιο, κοντά στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο 11χρονος Μάχιτο χάνει την μητέρα του και βρίσκει καταφύγιο με τον πατέρα του σε μία παλιά έπαυλη στην εξοχή, όπου στέκει ένας ερειπωμένος πύργος που φιλοξενεί έναν ερωδιό.

Ο Μάχιτο παλεύει με τα συναισθήματα του για τον πατέρα και τη μητριά του, η οποία τυχαίνει να είναι η μικρότερη αδελφή της μητέρας του. Και σαν να μην έφταναν αυτά, στο σχολείο αισθάνεται αποξενωμένος.

Ο Μάχιτο έχει ακούσει ότι ο πύργος χτίστηκε από τον αδελφό του παππού του, που τελικά χάθηκε μέσα του για πάντα. Μια μέρα η μητριά του εξαφανίζεται κι εκείνος καταφεύγει στον πύργο για να τη βρει. Ακολουθώντας τον ερωδιό, καταλήγει να βιώνει μία οδύσσεια σε έναν άλλο κόσμο.

Ο Μάχιτο θα βρεθεί σε μία αλλόκοτη διάσταση όπου ζωντανοί και πεθαμένοι συμβιώνουν. Και μέσα από τις συναντήσεις με τους εκπληκτικούς κατοίκους του θα μάθει τα μυστικά του κόσμου.

Μια ημι-αυτοβιογραφική αφήγηση για τη ζωή, το θάνατο και τη δημιουργία, ένας φόρος τιμής στη φιλία, από τον Χαγιάο Μιγιαζάκι, που τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και απέσπασε υποψηφιότητα στα Όσκαρ. Ένας θρίαμβος της αισθητικής και της χειροποίητης τεχνικής του μεγάλου Ιάπωνα δημιουργού στο κινούμενο σχέδιο.

«Το Αγόρι και ο Ερωδιός» είναι η πρώτη ταινία animation που κατέκτησε το αμερικανικό box office μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε στην Ιαπωνία, χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή διαφήμιση και άλλη προωθητική ενέργεια.

Σκηνοθεσία / Σενάριο: Χαγιάο Μιγιαζάκι
Μουσική: Τζο Χισάισι
Με τις φωνές των: Σόμα Σαντόκι, Μασάκι Σούντα, Εμιόν, Γιοσίνο Κιμούρα