
Το χάσμα μεταξύ της αθώας αλληλεπίδρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της εγκληματικής συμπεριφοράς δεν είναι τόσο μεγάλο, όσο θέλουμε να πιστεύουμε: το Facebook, το Twitter και άλλες πλατφόρμες πρέπει να ενεργήσουν, ώστε να προστατεύσουν τους χρήστες τους.
Έχετε ποτέ παρακολουθήσει το προφίλ ενός πρώην σας στο Instagram σε μια στιγμή αδυναμίας και έχετε στεναχωρηθεί στη θέα φωτογραφιών που φαίνεται χαρούμενος με κάποιον άλλο άνθρωπο;
Μήπως έχετε μια πρόσφατη γνωριμία και στη συνέχεια περιηγείστε στις πρόσφατες δημοσιεύσεις στο Facebook για να γνωρίσετε καλύτερα το άτομο αυτό; Ή, τις πρώτες εβδομάδες μιας νέας σχέσης, έχετε βρεθεί να αναζητάτε να ερμηνεύσετε κρυμμένα μηνύματα σε αναρτημένα κείμενα και φωτογραφίες; Όποιος έχει μπει στα σόσιαλ μίντια, θα έλεγε ψέματα αν ισχυριζόταν πως ποτέ δεν έχει κάνει μια ακίνδυνη «έρευνα» για κάποιο άλλο άτομο.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν απενοχοποιήσει αυτό το είδος της συμπεριφοράς, που σε οποιαδήποτε προηγούμενη εποχή θα χαρακτηριζόταν ως εμμονική παρακολούθηση. Σκεφτείτε τι θα έπρεπε να κάνετε και πού να πάτε, ώστε να κατασκοπεύσετε τον πρώην σας με κάποιον άλλο άνθρωπο στη δεκαετία του ’90. Θα έπρεπε να τους ακολουθήσετε, ίσως να μεταμφιεστείτε, ή να μπείτε στο σπίτι τους για να κλέψετε φωτογραφίες, σαν να πρωταγωνιστείτε σε ταινία τύπου Mission Impossible.

Υπάρχουν άπειρες τεχνολογίες για να βοηθούν όσους παρενοχλούν, αλλά ελάχιστες για να προστατεύονται τα θύματα.
Το Twitter, το Facebook και το Instagram μας παρέχουν τη δυνατότητα και τη φιλοσοφία τού να έχουμε πρόσβαση σε άτομα, όποτε θέλουμε. Με τον τρόπο αυτό διαβρώνεται σταδιακά η έννοια του προσωπικού απορρήτου. Οι άνθρωποι έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα να παρακολουθούνται από τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες μέσω των τηλεφώνων τους, αντιδρούν μόνο όταν συνειδητοποιήσουν την πλήρη έκταση της παρακολούθησης. Κατά τη χρήση αυτών των υπηρεσιών και μέσων δικτύωσης, ακόμα κι αν κλειδώσουμε κάθε ρύθμιση απορρήτου που μας δίνεται (και πολλοί δεν το κάνουν), δίνουμε στους ανθρώπους αφύσικη πρόσβαση στη ζωή μας.
Αποδεχόμενος κάποιον ως φίλο ή ακόλουθο, ακόμη και σε ιδιωτικά προφίλ, συνήθως του δίνετε πρόσβαση σε όλα όσα έχετε δημοσιεύσει ποτέ. Τι γίνεται αν το άτομο αυτό αργότερα αποδειχθεί επικίνδυνο; Ρωτήστε οποιονδήποτε έχει γνωρίσει ποτέ κάποιον που αργότερα άρχισε να τον καταδιώκει, θα σοκαριστείτε με αυτά που θα ακούσετε.
