
Το Θέατρο στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2025
Φέτος θα μετρήσουμε 107 εκδηλώσεις σε 14 χώρους για 95 ημέρες στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 3000 συντελεστές. Ο προϋπολογισμός του φετινού φεστιβάλ φτάνει τα 7.000.000 ευρώ. Το ΥΠΠΟΑ χρηματοδότησε τις φετινές εκδηλώσεις εκτάκτως με 1.000.000 ευρώ επιπλέον, ενώ σημαντικό μερίδιο του κόστους αναλαμβάνουν ιδιώτες χορηγοί, όπως πλέον είναι ο τρόπος που ασκείται ο Πολιτισμός στην Ελλάδα. Ειδικά για τις παραστάσεις στην Επίδαυρο, δίπλα στο λογότυπο του Φεστιβάλ και το εθνόσημο του Ελληνικού κράτους, θα φιγουράρει το λογότυπο ιδρύματος-μέλους εφοπλιστικού ομίλου.
Εβδομήντα χρόνια γιορτάζει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και ετοιμάζεται να τα υποδεχθεί με μια πληθώρα παραστάσεων και εκδηλώσεων που έχουν σκοπό να αποτελέσουν ξεχωριστά πολιτιστικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού.
Φέτος θα μετρήσουμε 107 εκδηλώσεις σε 14 χώρους για 95 ημέρες στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 3000 συντελεστές. Ο προϋπολογισμός του φετινού φεστιβάλ φτάνει τα 7.000.000 ευρώ. Το ΥΠΠΟΑ χρηματοδότησε τις φετινές εκδηλώσεις εκτάκτως με 1.000.000 ευρώ επιπλέον, ενώ σημαντικό μερίδιο του κόστους αναλαμβάνουν ιδιώτες χορηγοί, όπως πλέον είναι ο τρόπος που ασκείται ο Πολιτισμός στην Ελλάδα. Ειδικά για τις παραστάσεις στην Επίδαυρο, δίπλα στο λογότυπο του Φεστιβάλ και το εθνόσημο του Ελληνικού κράτους, θα φιγουράρει το λογότυπο ιδρύματος-μέλους εφοπλιστικού ομίλου.
Οι αναφορές στους χαιρετισμούς της χτεσινής εκδήλωσης για την παρουσίαση του προγράμματος κινήθηκαν περίπου σε μεταφυσικά πλαίσια. Ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Ιάσωνας Φωτήλας μίλησε για το «θαύμα του Πολιτισμού», η καλλιτεχνική διευθύντρια κ. Κατερίνα Ευαγγελάτου αναφέρθηκε στο Φεστιβάλ ως μια «ουτοπική συνάθροιση προσώπων, καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων».

Αυτή άλλωστε υπήρξε και η πηγή έμπνευσης της οπτικής ταυτότητας της φετινής επετειακής έκδοσης του, σχεδιασμένο και πάλι από το γραφιστικό γραφείο των Beetroot, το οποίο έχει μάλλον αναλάβει εργολαβικά το συγκεκριμένο project: «70 χρόνια, το Φεστιβάλ είναι οι άνθρωποί του. Δημιουργοί, συντελεστές και κοινό. Μια ζωντανή συνάθροιση από λάτρεις του πολιτισμού που δημιουργούν μαζί, κάθε φορά, την κοινή εμπειρία της τέχνης. Ένα μωσαϊκό από μορφές κάθε είδους, μοναδικές πρωτότυπες προσωπογραφίες. Ένα ζωηρό, πολύχρωμο κοινό, και ανάμεσά τους εμβληματικές προσωπικότητες, συγγραφείς, συνθέτες, δραματουργοί, ηθοποιοί, αλλά και μυθικά πλάσματα και στοιχεία, απαρτίζουν την ιστορία, και την ουσία, του Φεστιβάλ» αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα για την οπτική ταυτότητά του.
Το θέατρο στο Φεστιβάλ
Πολλά, σημαντικά. άλλα αναμενόμενα και προφανή, άλλα ευχάριστες εκπλήξεις. Το Θέατρο στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2025, μετράει 70 χρόνια και είναι επί των επάλξεων!
Το πολύ πλούσιο, φετινό θεατρικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει όπως πάντα Έλληνες και ξένους δημιουργούς. Βεβαίως, έχουμε Έλληνες καλλιτέχνες που η παρουσία τους στο Φεστιβάλ αποτελεί κάτι σαν παράδοση, μιας και συστηματικά μετέχουν (Κακάλας, Περλέγκας, Σκουρλέτης, Γιαννοπούλου, Βουλγαράκη), αλλά φέτος έχουμε και καταξιωμένους συντελεστές που εμφανίζονται στις τάξεις του είτε για πρώτη φορά είτε με μεγάλη χρονική απόσταση (Καραγιάννη, Ντέλλας, Τσιοτσιόπουλος, Τάρλοου, Πρωτόπαππα). Φέτος δίνεται έμφαση σε νέους δημιουργούς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα (Νοεμή Βασιλειάδου, Σοφία Αντωνίου, Έμιλυ Λουίζου).

Αριάν Μνουσκίν, Ουίλλιαμ Κέντριτζ, Back to Back Theatre, Conde de Torrefiel, Carolina Bianchi, Eline Arbo στην Πειραιώς 260 και μαζί με τους Ulrich Rasche και Wajdi Mouawad στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου είναι οι διεθνείς μετακλήσεις και αναθέσεις του φετινού Φεστιβάλ..
Δε θα μπορούσε να μην σταθεί κανείς στην κομβική θεματική της Γυναίκας στην Κοινωνία, μέσα από τις παραστάσεις που στελεχώνουν το πρόγραμμα τόσο στην Πειραιώς 260 όσο και στην Επίδαυρο. Αρκετές γυναίκες σκηνοθέτριες και παραστάσεις αφιερωμένες στη Γυναίκα και στις κοινωνικές παρεμβάσεις. Ένας ειδικός αφιερωματικός κύκλος παραστάσεων με τίτλο «Tρομερές γυναίκες» περικλείει ελληνικές παραστάσεις και ξένες μετακλήσεις (Καρολίνα Μπιάνκι, Ελίνε Άρμπο, Ντάρια Ντεφλοριάν, Φέι Ντρίσκολ, Μιτ Βάρλοπ αλλά και Κατερίνα Γιαννοπούλου, Σοφία Καραγιάννη, Έλενα Μαυρίδου, Ιώ Βουλγαράκη)
«Ρίζες» είναι ο θεματικός κύκλος που περιλαμβάνει τέσσερα θεατρικά έργα που σηματοδοτούν την επιστροφή στις ρίζες του θεατρικού λόγου και της ελληνικής παράδοσης. Ο Σίμος Κακάλας, ο Γιάννος Περλέγκας, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας και οι Σπύρος Αγγελόπουλος και Αντώνης Τσιοτσιόπουλος ετοιμάζουν αναφορές στα θεατρικά μπουλούκια, στον «Κατσούρμπο», στις παραδόσεις από τη Θεσσαλία και στον μετά-Καραγκιόζη αντίστοιχα.

Άνοιγμα στον κόσμο του βιβλίου, κάνει φέτος το Φεστιβάλ, όπου στον κύκλο «Η Σκηνή των Βιβλίων» θα δούμε λογοτεχνικά έργα διασκευασμένα για το θέατρο. Ο κύκλος περιλαμβάνει 8 θεατρικές παραστάσεις, 6 ελληνικές και 2 ξένες, όπου ανάμεσά τους θα δούμε τη σκηνική πραγμάτωση τριών Νομπέλ (Ανί Ερνό, Χαν Γκανγκ και Ζοζέ Σαραμάγκου). Σε αυτόν τον κύκλο θα παρακολουθήσουμε τις δουλειές των Έλενας Μαυρίδου, Σοφίας Καραγιάννη (με την Οδό Μπουμπουλίνας 18 της Κίττυς Αρσένη), της Σοφίας Αντωνίου αλλά και των Eline Arbo, Daria Deflorian.

Στην Επίδαυρο θα δούμε την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από τον Ulrich Rasche (Εθνικό Θέατρο-Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου), την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή από τον Δημήτρη Τάρλοου, τις ραψωδίες «ζ-η-θ της Οδύσσειας» από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό (ΚΘΒΕ-ΘΟΚ), τον «διπλό» «Οιδίποδα» του Σοφοκλή από τον Γιάννη Χουβαρδά (Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, ΛΥΚΟΦΩΣ), τον «Όρκο της Ευρώπης» του Wajdi Mouawad (Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου) και βεβαίως την επανάληψη της περσινής πολύ σπουδαίας παράστασης της «Ορέστειας» του Αισχύλου από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο. Εκεί, στον Εκθεσιακό Χώρο θα λειτουργεί και η έκθεση «Αντιγόνη. Νόμος και Ανυπακοή» με πολύτιμα τεκμήρια από το αρχείο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και πολλών ακόμη πολιτιστικών οργανισμών και θιάσων της Ελλάδας και του εξωτερικού (φωτογραφίες, κοστούμια, μακέτες, παρτιτούρες και οπτικοακουστικό υλικό) από τις παραστάσεις της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή. Ενημερωθήκαμε βεβαίως και το καινούριο περίπτερο που ετοιμάζεται με την επιμέλεια βεβαίως του γραφείου FLUX της κ. Εύας Μανιδάκη, όπως συμβαίνει πλέον με το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας.

Στον κύκλο «Grape», που αποτελεί τη βαλβίδα προώθησης των Ελλήνων δημιουργών στο εξωτερικό και στον οποίο έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του διευθυντές και curators διεθνών θεατρικών οργανισμών και φεστιβάλ, κοντά στην προαναφερθείσα Σοφία Αδάμου η οποία θα παρουσιάσει το έργο του Ντιντιέ Εριμπόν «Η ζωή, τα γηρατειά και ο θάνατος μιας γυναίκας του λαού», θα δούμε τη συχνή Κατερίνα Γιαννοπούλου («Phenomenon»), τη Νοεμή Βασιλειάδου («Κλημεντίνες χωρίς κουκούτσι») και την εδώ και δύο χρόνια σαρωτική παράσταση του Κωνσταντίνου Ντέλλα «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα» μια παραγωγή του θεάτρου Σταθμός.

Στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου θα δούμε παραστάσεις του δημιουργικού κύκλου «Contemporary Ancients», που φέτος περιλαμβάνει και μια ταινία με θέμα την Ηλέκτρα από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Η Όλια Λαζαρίδου θα παρουσιάσει την «Θήβα μοναξιά» εμπνευσμένη από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, οι Χρήστος Στεργιογλου και Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης τις «Ιαχές», μια μουσικοθεατρική παράσταση με αφορμή αρχαίες τραγωδίες, ενώ ο Γιάννης Σκουρλέτης και οι bijoux de kant, θα βρίσκονται με δυο έργα σε μια ενιαία παράσταση, «Δεξιά της κοίτης» βασισμένη στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, και «Συνεδρία πολέμου» εμπνευσμένο από τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Και φέτος έχουμε αναθέσεις της συγγραφής των έργων. Γράφουν οι Κυριάκος Χαρίτος, οι Ταξιάρχης Δεληγιάννης και Βασίλης Τσιουβάρας, ο Γιάννης Παλαβός και Άρης Αλεξανδρής αντίστοιχα. Από τον ίδιο κύκλο, προέρχεται και η επανάληψη στην Πειραιώς 260 της ενιαίας παράστασης δύο έργων που παίχτηκαν την περσινή χρονιά «Ιφιγένεια/Βορά» – «Εηώ μια δούλα» γραμμένες από τους Βίβιαν Στεργίου και Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και σκηνοθετημένες από την Αικατερίνη Παπαγεωργίου και τον Νίκο Χατζόπουλο αντίστοιχα.
Αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις παραστάσεις μπορείτε να δείτε ΕΔΩ, στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
Συγκεκριμένα
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260
30-31/5 & 1, 3, 4, 5/6 Théâtre du Soleil – Ariane Mnouchkine – Εδώ έχει δράκους / Hic sunt Dracones
30-31/5 & 1/6 Σπύρος Αγγελόπουλος – Sinika- Καραγκιόζης Mad Max
3/6 Ελληνική Ένωση Σχεδιαστών Μόδας- Dramodé
6 – 8/6 Back to Back Theatre – Ο κυνηγός πέφτει θύμα της σκιάς του / The Shadow Whose Prey the Hunter Becomes
12 – 14/6 El Conde de Torrefiel – Το φως μιας λίμνης / La luz de un lago
13 – 16/6 Ιώ Βουλγαράκη- Μητροφάγος Βασισμένο στο βιβλίο του Ρόκε Λαρράκι;
19 – 22/6 Γιάννος Περλέγκας- Κατσούρμπος του Γεωργίου Χορτάτση
19 – 21/6 Θανάσης Δόβρης- Σωτηρία Βασισμένο στη συλλογή διηγημάτων της Χαράς Ρόμβη
20 – 22/6 Handspring Puppet Company – William Kentridge- Faustus in Africa!
26 – 28/6 Έλενα Μαυρίδου- ΣΑΡΜΑΝΤΖΑ – Εμπνευσμένο από διηγήματα του Κωνσταντίνου Δομηνίκ
26 – 29/6 Σίμος Κακάλας – Κακά σκηνικά του Γιάννη Αποσκίτη
5 & 6/7 Carolina Bianchi – Cara de Cavalo- Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα» / A Noiva e o Boa Noite Cinderela
5 – 8/7 Έμιλυ Λουίζου- Η πόλη των τυφλών του Σάιμον Στίβενς Εμπνευσμένο από το Περί τυφλότητας του Ζοζέ Σαραμάγκου
5 – 8/7 Χρήστος Θάνος- Πολεμικοί ανταποκριτές
13 & 14/7 Het Nationale Theater – ITA Ensemble – Eline Arbo- Τα χρόνια Βασισμένο στο βιβλίο της Ανί Ερνό
13 – 15/7 Daria Deflorian- Η χορτοφάγος Σκηνές από το μυθιστόρημα της Χαν Γκανγκ
13 – 16/7 Σοφία Καραγιάννη – Μπουμπουλίνας 18 Βασισμένο στο βιβλίο της Κίττυς Αρσένη
13 – 16/7 Αικατερίνη Παπαγεωργίου Ιφιγένεια / Βορά της Βίβιαν Στεργίου Εμπνευσμένο από την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη Νίκος Χατζόπουλος Εγώ, μια δούλα του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη Εμπνευσμένο από την Εκάβη του Ευριπίδη
Grape (Πειραιώς 260 & άλλοι χώροι)
21 – 24/7 Κατερίνα Γιαννοπούλου- Phenomenon του Γρηγόρη Λιακόπουλου
21 – 24/7 Σοφία Αντωνίου – Η ζωή, τα γηρατειά και ο θάνατος μιας γυναίκας του λαού Βασισμένο στο βιβλίο του Ντιντιέ Εριμπόν
21 – 24/7 Νοεμή Βασιλειάδου – Κλημεντίνες χωρίς κουκούτσι
21 – 24/7 Κωσταντίνος Ντέλλας – Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα – Θέατρο Σταθμός
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
27 – 29 /6 Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου – Εθνικό Θέατρο Ulrich Rasche Αντιγόνη του Σοφοκλή
4 & 5 /7 Θέατρο Πορεία – Δημήτρης Τάρλοου Ηλέκτρα του Σοφοκλή
11 & 12/7 Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου Μιχαήλ Μαρμαρινός ζ – η – θ Ο ξένος
25 & 26/7 Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου – Πολιτιστικός Οργανισμός Λυκόφως
Γιάννης Χουβαρδάς Οιδίπους Η ιστορία μιας μεταμόρφωσης: από το σκοτάδι στο φως
1 & 2/8 Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου – La Colline – théâtre national
Wajdi Mouawad Ο όρκος της Ευρώπης / Le Serment d’Europe
8 & 9/8 Μαρία Πρωτόπαππα Ανδρομάχη του Ευριπίδη
22 & 23/8 Εθνικό Θέατρο – Θεόδωρος Τερζόπουλος Ορέστεια του Αισχύλου
27/6 – 23/8 EΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Αντιγόνη. Νόμος και Ανυπακοή Περιοδική έκθεση
27/6 – 23/8 «Μικροί Ιχνευτές» Δημιουργική απασχόληση παιδιών στην Επίδαυρο
27/6 – 23/8 FLUX – Office Σχεδιασμός περιπτέρου πολλαπλών χρήσεων στον Αρχαιολογικό Χώρο Επιδαύρου
ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
4 & 5/7 Όλια Λαζαρίδου Θήβα μοναξιά του Κυριάκου Χαρίτου Εμπνευσμένο από την Αντιγόνη του Σοφοκλή
11 & 12/7 Χρήστος Στέργιογλου – Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης Ιαχές
18/7 Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου – Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Ηλέκτρα 7 Ταινία εμπνευσμένη από την Ηλέκτρα του Σοφοκλή
25 & 26/7 Γιάννης Σκουρλέτης – bijoux de kant Δεξιά της κοίτης του Γιάννη Παλαβού Εμπνευσμένο από τον Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή Συνεδρία πολέμου του Άρη Αλεξανδρή Εμπνευσμένο από τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη