Μια μαζική δίκη, μία από τις πολλές για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία, πλησιάζει στην κατάληξή της καθώς δικαστήριο της Άγκυρας αναμένεται να απαγγείλει σήμερα την ετυμηγορία του για τους 497 κατηγορουμένους.

Η δίκη αυτή, που άρχισε τον Οκτώβριο του 2017, είχε 243 ακροαματικές διαδικασίες.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι άλλοτε ανώτεροι αξιωματικοί της προεδρικής φρουράς, σημειώνει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης σε 90 από τους κατηγορούμενους και βαριές ποινές φυλάκισης και κάθειρξης σε πολλούς άλλους.

Πρότεινε επίσης να αθωωθούν 264 από τους κατηγορούμενους και να συνεχιστεί η δίωξη σε βάρος 11 προσώπων που φυγοδικούν, σύμφωνα με το Ανατολή.

Οι κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις της τουρκικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, του δικτύου TRT, και ανάγκασαν παρουσιαστή να διαβάσει σε απευθείας μετάδοση ανακοινώσεις των πραξικοπηματιών. Τους προσάπτεται επίσης απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και ότι ανήκαν σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ισλαμιστή ιεροκήρυκα που έχει αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ, ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος και έχουν χαρακτηρίζει το θρησκευτικό του τάγμα τρομοκρατική οργάνωση.

Ο ιεροκήρυκας, άλλοτε θερμός υποστηρικτής και σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνείται τις κατηγορίες.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και απομάκρυναν πάνω από 100.000 από τον κρατικό μηχανισμό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Περίπου 21.000 εξ αυτών ανήκαν στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων.

Από τις 289 δίκες που αφορούν την απόπειρα επιβολής πραξικοπήματος, οι 14 βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, σύμφωνα με το Ανατολή.

Ποιος είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν;

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν έχει πάντα ψύχραιμο λόγο. Ελέγχει μεγάλο μέρος του κοινωνικοπολιτικού παρασκηνίου της Τουρκίας. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη της οικονομικής ισλαμικής ελίτ χρόνια τώρα επενδύει μεγάλα κεφάλαια πάμπλουτων συμπαθούντων του στη δημιουργία πανεπιστημίων, σε παγκόσμιο επίπεδο, που στοχεύουν στη διάδοση του θρησκευτικού του «πιστεύω». Ο Γκιουλέν γνωρίζει πώς να διακινεί χρήμα, να στρατολογεί πιστούς. Και λέγεται πως ο αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια πάστορας σκηνοθέτησε την άνοδο (αρχές του 2000) του Ερντογάν στην εξουσία. Το θέμα είναι πως εδώ και μια πενταετία, πλέον φανερά, έχει βαλθεί να τον αποδομήσει.

Ο δαιμονιώδης Γκιουλέν, λένε, βρίσκεται πίσω από τα πύρινα δημοσιεύματα της εφημερίδας Zaman που σε καθημερινή βάση πετροβολούν τον Ερντογάν. Φήμες, κοντά στην επιβεβαίωση, λένε πως ο ίδιος βρίσκεται πίσω από τη δημοσιοποίηση των τηλεφωνικών υποκλοπών του πρωθυπουργού της Τουρκίας με τον γιο του σχετικά με τη «φυγάδευση» μαύρου χρήματος στο εξωτερικό και τις βρώμικες μπίζνες με τον Isis. Ο Γκιουλέν και οι οπαδοί του δικτύου του «Cemaat» έλεγχαν μέχρι χτες τα κέντρα εξουσίας του κράτους. Ο Ερντογάν στη σκέψη τους φαντάζει περισσότερο με απολωλός πρόβατο παρά με εκλεγμένο ηγέτη κράτους.

με πληροφορίες από: amna.gr