Μάρκος Ψυχάρης

Γιώργος Νταλάρας – 21ος αιώνας και γκλόσι μιζέρια στο Ελ Ντοράντο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Έχει περάσει μια εβδομάδα που ο ερμηνευτής -πολύ κοντά στην κυκλοφορία νέων του τραγουδιών- στόλισε υποτιμητικά συναδέλφους του -“καλλιτέχνες”- που διαφημίζουν μπιφτέκια και λουκάνικα στην τηλεόραση. Κανείς δεν τον ρώτησε, έτσι για την τιμή των όπλων: “Γιατί το λέτε αυτό τώρα κύριε Νταλάρα;”. Όλοι προχώρησαν στην πιθανή ερμηνεία του λόγου του και η ελληνική δημοσιογραφία έταξε καθήκον της να πάρει εξτένσιον δήλωσή του γύρω από το θέμα. 
 
Η ευκαιρία δόθηκε καταχείμωνο, προχθές, έξω από τον ραδιοφωνικό σταθμό που ο γνωστός τραγουδιστής έδωσε συνέντευξη μιλώντας για τον Βασίλη Τσιτσάνη.
 
Μια αρμαθιά ξυλιασμένων ρεπόρτερ υποδέχτηκαν τον Νταλάρα στον περιβάλλοντα χώρο του ραδιοσταθμού έχοντας κοινή προσδοκία. Ο, εκτός των άλλων, γάτος της επικοινωνίας να μπήξει περισσότερο το μαχαίρι στο σώμα του κουτσομπολιού.
 
Μια δήλωση όχι μόνο για καλλιτέχνες που διαφημίζουν μπιφτέκια και λουκάνικα, αλλά ίσως και για εκείνους που διαφημίζουν μπίρες ή σάλτσες για ζυμαρικά στην τηλεόραση θα ήταν μόνο καλοδεχούμενη. Αντ’ αυτού ο Γιώργος που (κατά δήλωσή του) λέει πως λέει τα πράγματα με το όνομά τους, είπε αυτό που θέλουμε να πούμε όλοι όσοι δεν θεωρούμε δημοσιογραφία τις lifestyle έρευνες της Τατιάνας Στεφανίδου, της Ζήνας Κουτσελίνη, της Κατερίνας Καινούργιου, του Λιάγκα, της Φαίης και των υπόλοιπων δημοσιογραφικών δυνάμεων.
 
Ο Γιώργος απάντησε στους ρεπόρτερ σαφώς αναστατωμένος, εκτός του εργατικού cool που προβάλλει χρόνια τώρα: «Ξέρετε γιατί είμαστε εδώ; Για τον Βασίλη Τσιτσάνη. Ξέρετε κάτι για τον Τσιτσάνη; Να ρωτήσω κάτι, αυτό που κάνετε τώρα, δεν το βρίσκετε αρκετά γελοίο; Και για εσάς και για τα κανάλια που εκπροσωπείτε. Δεν είναι δημοσιογραφία αυτό αγόρι μου. Δεν είναι καλό αυτό που κάνετε. Σε λίγο, αν δεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη, θα ντραπείς. Στη βράση δεν κολλάει το σίδερο. Και εσύ που είσαι χαριτωμένη, ο μπαμπάς σου ή ο θείος σου θα σου πει “είναι ντροπή αυτό που κάνεις”. Νομίζεις, η δουλειά δεν είναι να κάνεις οτιδήποτε, όποτε σας τύχει. Να κάνετε κάτι με συνέπεια, με ήθος και αρχές. Αυτό που κάνετε στερείται αρχών. Εγώ δεν προσβάλλω κανέναν, εγώ λέω τις απόψεις μου. Αν σας προσβάλλουν οι απόψεις μου, να ψαχτείτε. Εγώ από το 1969 μέχρι σήμερα είμαι ο ίδιος και θα το λέω πάντα».
 
Υπάρχουν άνθρωποι που κυκλοφορούν με μικρόφωνα και στην ερώτηση “Τι δουλειά κάνετε;” θ’ απαντήσουν “Είμαστε δημοσιογράφοι”. Είναι; Δεν έχει και τόση σημασία τι λέω εγώ, εσύ ή ο Νταλάρας. Ξέρεις γιατί δεν έχει; Γιατί η ερώτηση είναι θεσμικά απαντημένη. Είναι δημοσιογράφοι. Η ΕΣΗΕΑ τους δέχεται ως μέλη της. Τα μέσα που εργάζονται είναι δημοσιογραφικά. Οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών που κόβουν αναφέρουν “Δημοσιογραφική εργασία”. 
 
 
Πολύ κοντά στο σύνολό της η ελληνική δημοσιογραφία ορίζει ως σημαντική την ερωτική δραστηριότητα ανθρώπων που τραγουδούν, που παίζουν σε σίριαλ και σε ριάλιτι. Σε καθημερινή βάση η έννοια του ρεπορτάζ είναι καταπατημένη από πληρωμένα θέματα με κατευθυνόμενη δημοσιογραφική λογική. Τελικά τι είναι δημοσιογραφία σήμερα;  
 
Μερικά, λίγα, χρόνια πίσω δημοσιογράφος (παρέα με μπράβους) διέκοψε παράσταση σε θέατρο γιατί ο καλλιτέχνης που ήταν στη σκηνή δεν σχολίασε με τον τρόπο που ήθελε εκείνη μια πραγματικότητα. 
 
Μόλις προχτές μια αρμαθιά μαχητών ρεπόρτερ όρμησαν στον Γιώργο Νταλάρα με απαίτηση να ερμηνεύσει τον εαυτό του. 
 
Με τον Νταλάρα;